Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Dividendbeleggen: Europa steekt gunstig af

Dividendbeleggen: Europa steekt gunstig af

De populariteit van dividendbeleggen neemt al jaren toe. Onder meer door toedoen van de centrale banken, staan de rendementen op langlopende obligaties op historische diepten. Tegelijkertijd breken de dividenduitkeringen wereldwijd records.

Steeds meer beleggers zijn op zoek naar een alternatief voor obligaties. Opbouwen van aanvullend pensioen is een veelgehoord beleggingsdoel. En het advies om richting de datum van pensionering een groter deel van de portefeuille in obligaties te beleggen, maakt plaats voor varianten waarin langer wordt doorbelegd in aandelen. 

Dividendrecords

Hier komen dividendaandelen nadrukkelijk in beeld. Behalve dat beleggers zo meeprofiteren met eventuele koersstijgingen, kunnen zij immers een redelijk constante stroom van dividenduitkeringen verwachten. Een belegging in het mandje AEX-aandelen levert alleen aan dividend al 3% meer op dan een belegging in Nederlandse tienjarige staatsobligaties (zie tabel hieronder).

En terwijl de index van 25 hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs dit jaar tot dusver per saldo maar beperkt steeg, toont onderzoek aan dat de dividendgroei juist versnelt. 

In het tweede kwartaal keerden beursgenoteerde bedrijven wereldwijd een recordbedrag van $497,4 miljard (circa €420 miljard) aan dividend uit, zo becijferde Janus Henderson Investors. Ten opzichte van een jaar eerder stegen de dividenduitkeringen met 12,9%. Valuta-effecten stuwden het resultaat, maar ook onderliggend stegen de wereldwijde uitkeringen met 9,5%. Dit is het hoogste groeicijfer in drie jaar tijd. 

In twaalf landen wereldwijd werden dividendrecords gebroken, waaronder in Nederland. De Global Dividend Index die het Brits-Amerikaanse fondshuis sinds 2009 bijhoudt, kwam uit op een recordstand van 182. Ofwel: in negen jaar tijd zijn de uitkeringen met ruim viervijfde gestegen. 

Europa domineert

Het tweede kwartaal werd gedomineerd door Europa (zonder het VK). Dat is niet verwonderlijk, want tweederde van het dividend in Europa wordt in deze periode uitgekeerd. De onderliggende groei was hier het sterkste sinds het tweede kwartaal van 2015.

Europese bedrijven keerden een recordbedrag van $176,5 miljard uit, een toename van 18,7% jaar-op-jaar. Dit komt doordat de hogere bedrijfswinsten uit 2017 hun weg vonden naar het dividend.

Onder andere rekening houdend met de kracht van Europese valuta’s vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar, bedroeg de groei onderliggend 7,5%. Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Nederland, België, Denemarken en Ierland bereikten stuk voor stuk een nieuw record. Slechts een handjevol bedrijven verlaagde de uitkering, waaronder Deutsche Bank, EDF en Credit Suisse.

Dividendbetalingen Q1
Klik op het plaatje voor een grote versie

Bron: Janus Henderson

In Nederland werd een recordbedrag van $9,4 miljard aan dividend uitgekeerd. Dat is een stijging van 14,2%. ABN Amro, dat de marktverwachtingen overtrof met uitstekende winstcijfers voor 2017, verdubbelde de uitkering bijna op jaarbasis, en vertegenwoordigt daarmee eenderde van de Nederlandse stijging. De dividendverhoging van Akzo Nobel leverde ook een aanzienlijke bijdrage. 

België sloot aan met recorduitbetalingen, hoewel het slechts een toename van 1,5% in onderliggende waarde realiseerde, voornamelijk omdat Anheuser-Busch, goed voor tweederde van alle Belgische dividenden, de uitkering niet verhoogde.

Groei wereldwijd

In de VS stegen de uitkeringen met 4,5% naar een recordhoogte van $117,1 miljard. Onderliggend bedroeg de groei 7,8%, rekening houdend met lagere speciale dividenden en indexaanpassingen. Dit was de snelste groei in de afgelopen twee jaar. Hoewel de groei net iets lager was dan gemiddeld in het tweede kwartaal, is de Amerikaanse stijging van de dividendbetalingen wel stabieler dan elders.

Het tweede kwartaal was ook het seizoen waarin het dividend in Japan piekte. De hoge 14,2% groei (12,3% onderliggend) leverde dan ook een aanzienlijke bijdrage aan het wereldwijde totaal aan dividenduitkeringen. Het bedrag van $35,9 miljard betekende een record voor de Japanse uitkeringen.

Dividendbetalingen FY17
Klik op het plaatje voor een grote versie

Bron: Janus Henderson

Grote namen, zoals NTT DoCoMo en Mitsubishi Corp, verhoogden hun dividenduitkering met bijna 25%. Elders in Azië werd de sterke groei weliswaar gestimuleerd door hoge speciale dividenden, maar onderliggend was de groei ook indrukwekkend: in Hongkong 13,5% en in Singapore 46,9%.

Bankgroep DBS uit Singapore gebruikte de hogere winst en een overschot aan kapitaal om het dividend aanzienlijk te verhogen en nam daarmee de helft van de groei in dit land voor zijn rekening. In Hongkong droeg China Mobile het meeste bij aan de groei. In de opkomende markten, ten slotte, viel het Chinese energiebedrijf Chinese Sinopec op. Het concern verdrievoudigde bijna de dividenduitkering. 

Stijging versnelt

Mede op basis van de sterke, wereldwijde economische groeicijfers, heeft Janus Henderson zijn voorspelling voor dit jaar van de stijging van het onderliggende dividend verhoogd van 6% naar 7,4%. De opleving van de dollar zet wel een rem op de stijging in absolute zin. Desondanks houdt het fondshuis vast aan de geraamde $1,358 biljoen aan uit te keren dividend voor dit jaar, een toename van 8,6%. 

"We denken dat de totale bedrijfswinsten komend jaar kunnen blijven groeien en dat ook de uitkeringen in belangrijke delen van de wereld, zoals Japan, nog voldoende ruimte hebben om te stijgen", stelt Ben Lofthouse, hoofd Global Equity Income bij Janus Henderson, in een toelichting.

"In ieder geval is dividend minder volatiel dan winst. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat onderliggend het totaal wereldwijd zal blijven stijgen in 2019. Het verloop van de dollar kan komend jaar wel van invloed zijn op de groei van het feitelijke dividend, maar over de langere termijn is de impact van wisselkoersfluctuaties gering."

Dividendbetalingen Q1
Klik op het plaatje voor een grote versie 

Bron: Janus Henderson

Rente en groei

De IEX Beleggersdesk is dezelfde mening toegedaan. Met name voor Europese dividendaandelen blijft de combinatie van lage rente en de solide, aantrekkende economische groei zeer gunstig. De Amerikaanse beurzen zijn dit jaar harder gestegen, wat het dividendrendement drukt en de kapitaalmarktrente ligt hier al boven.

Het dividendrendement van de S&P 500-index nadert 1,8%, wat beduidend onder het langetermijngemiddelde van 2,1% is. Dat van de Nasdaq is dit jaar zelfs onder de 1% gezakt. Het rendement op de tienjaars Amerkaanse staatsobligatie noteert intussen 2,9%. 

Dividend en rente

Index Dividendrendement    Kapitaalmarktrente   
AEX 3,5% 0,45%
S&P 500    1,8% 2,9%
Topix 1,8% 0,10%
 
Bron: Bloomberg, IEX Magazine
 

Implementatie

In de IEX Portefeuille zijn dividendwaarden tevens goed vertegenwoordigd. Het geografisch zwaartepunt ligt daarbij op het Europese continent. Het dividendrendement van bijvoorbeeld Aegon is 5,1%. De Haagse verzekeraar heeft ook nog een grote Amerikaanse tak, die van de rentestijging aldaar moet profiteren. IT-reus International Business Machines (IBM) heeft een dividendrendement van zo’n 4,5% en Frans telecombedrijf Orange 4,9%. Absolute portefeuilletopper is vastgoedfonds Eurocommercial Properties met een dividendrendment van niet minder dan 6,0%. 

Toch is de dividendhoogte op zich voor de Beleggersdesk geen selectiecriterium. Sterker, een uitzonderlijk hoog dividendrendement is over het algemeen niet houdbaar en kan gelden als een rode vlag. Onze analisten kijken allereerst naar de omzet- en winstontwikkeling.

Weet een bedrijf die te laten groeien dwars door de economische cyclus heen? Kan het uit winstinhoudingen investeringen doen die de resultaten naar een hoger plan tillen? Hoe verhoudt de kaspositie zich tot het dividend? We zien bedrijven liever niet bijlenen om dividend te betalen. Wel zien we een stabiele dividendontwikkeling als een teken kwalitatief goed management. 

Voor een overzicht van dividendenuitkeringen, -rendementen en -uitbetalingsdata van tal van aan Euronext en in New York genoteerde aandelen zie de Premium dividendpagina op deze site. 

Fleur van Dalsem (IEXProfs) heeft bijgedragen aan dit artikel.

Anton Reijinga schreef hij onder andere voor De Financiële Telegraaf, Het Financieele Dagblad en The Wall Street Journal. Verder werkte hij bij verschillende effectenbrokers en market makers op en rond de Amsterdamse beursvloer. Anton is ingeschreven als Register Beleggingsanalist (RBA).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Anton Reijinga

Auteur:

Anton Reijinga schreef onder andere voor De Financiële Telegraaf, Het Financieele Dagblad en The Wall Street Journal en werkte bij verschillende effectenbrokers en market makers op en rond de Amsterdamse beursvloer.

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.