Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Brengt Turkse torpedo stieren alsnog tot zinken?

Brengt Turkse torpedo stieren alsnog tot zinken?

Trumps constante Twittertirades, Franse ministers die live op de radio ontslag nemen, Italiaanse vicepremiers die ruzie zoeken met de EU…. Het is niet zo gek dat de Turkse crisis alweer wat naar de achtergrond is verdwenen in een wereld vol politiek drama en spektakel.

Maar vergist u zich niet, de problemen in Turkije zijn ten opzichte van een paar weken geleden zeker niet verminderd. Moody’s heeft net de kredietwaardigheid van een hele bups banken in een klap verlaagd.

Kwetsbaar sultanaat

Onder eerst premier en nu president Erdogan verschuift Turkije steeds verder richting autoritair regime op het politieke spectrum. Onder Erdogan is een uiterst kwetsbaar geheel gesmeed:

  • Van de opkomende landen heeft Turkije verreweg de grootste schuld in buitenlandse valuta. De overheid heeft daaraan veel bijgedragen door vooral de bouwsector aan te zetten tot het aangaan van hoge schulden.
  • De inflatie is torenhoog.
  • Het monetaire beleid is op z’n zachtst gezegd ongewoon met Erdogan die stelt dat hogere rentes de inflatie aanwakkeren en die daarom druk uitoefent op de centrale bank om rentes laag te houden.
  • Turkije heeft de afgelopen jaren veel goodwill verspeeld op het internationale toneel. Erdogan probeert nu de crisis neer te zetten als een strijd van Turkije tegen de Westerse wereld
  • Het tekort op de lopende rekening is ook torenhoog.
  • De overheid heeft veel onverantwoorde uitgaven gedaan met megalomane prestigeprojecten en bridges to nowhere.
  • Opvallende politieke besluiten zijn gemeengoed, waaronder de benoeming van Erdogans onervaren schoonzoon tot minister van Financiën.

Precedenten te over

Erdogan is zeker niet de enige politicus onder wiens bewind de Turkse economie het zwaar had: tussen 1970 en 2009 heeft het land meer dan de helft van de tijd stand-by-overeenkomsten gehad met het IMF. Turkije onderging al financiële crises in 1994, 1998-99, 2000-01, 2006 en 2008-09. Die crises waren juist een van de belangrijke redenen waarom Erdogan de macht kon grijpen.

Ondanks de problemen nu is het lang niet gezegd dat de president zijn positie niet meer zeker is: het inkomen per hoofd van de bevolking (in PPP-termen) is sinds Erdogan voor het eerst premier werd verdubbeld.

Turkse kiezers geven hun president wel wat krediet. Bovendien weet de president uitermate goed in te spelen op nationalistische gevoelens bij veel Turken.

Niet de eerste keer

Als de Turkse crisis langer en breder pijnlijk huishoudt op de financiële markten, zou dat zeker niet de eerste keer zijn dat een opkomende-marktencrisis om zich heen grijpt. We zagen het de afgelopen decennia in Mexico (1994), Thailand en andere Aziatische landen (1997) en Rusland (1998).

Gelukkig zijn de kenmerken van de Turkse crisis in die combinatie en omvang in vrij weinig andere grote en opkomende economieën zichtbaar. Een snelle besmetting van opkomende markten lijkt daarom vooralsnog minder waarschijnlijk.

Al moet daarbij wel vermeld worden dat financiële markten al langer tekenen geven dat ze minder vertrouwen hebben in de opkomende markten. De MSCI EM Index staat bijvoorbeeld al sinds begin dit jaar onder neerwaartse druk.

Bovendien kan in het huidige onzekere politieke klimaat gekoppeld aan een al bijna historische lange economische herstel/groeiperiode vrij weinig voldoende zijn om beleggers en investeerders definitief te doen kantelen.

Uitslaande brand zonder brandblusser

Breder gezien zijn vanuit politiek oogpunt voldoende aanknopingspunten voor beren. De combinatie van handelsconflicten, geopolitieke waaghalzerij en spierballenrollen en de weaponization of finance vormt een groot risico.

James Mackintosh – columnist van de Wall Street Journal – wees er al op dat handelsoorlogen weliswaar niet goed zijn voor de economische groei, maar dat ze zelden een recessie inluiden of de groei echt hard raken. Dat in tegenstelling tot financiële crises – zoals die zich nu ontvouwt in Turkije - die een lange lijst van economische slachtoffers hebben achtergelaten.

De Turkse crisis gooit weer extra olie op het politieke risicovuur en vooralsnog zie ik niet zo snel een redder in nood met brandblusser klaarstaan.


Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Andy Langenkamp

Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. Naast zijn columns voor IEX schrijft hij regelmatig voor andere nationale en internationale media, zoals Het Financieele Dagblad, Kn...

Meer over Andy Langenkamp

Recente artikelen van Andy Langenkamp

  1. jun '19 Een nieuw tijdperk 3
  2. mei '19 Op de drempel van een mondiale recessie? 7
  3. apr '19 Europese noodverbanden kunnen hooguit wat extra tijd kopen 15

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 augustus 2018 09:17
    Welke Erdogan bij IEX.NL heeft de beslissing genomen mijn bericht te verwijderen???
    Ik geef op een grappige manier alleen maar aan dat de vooruitzichten aan de hand van het IEX artikel jullie mening het niet goed uitziet voor
    ING dus voor de overige iex forum leden pas op met ING.
  2. [verwijderd] 30 augustus 2018 09:28
    Het is niet alleen de Lira in Europa Zweden gaat het ook niet goed met de
    Kroon -8%.

    Bloomberg:
    The decline followed weak retail sales data earlier in the week and brings the Swedish currency’s losses this year to more than 8% percent against the euro.

    www.bloomberg.com/news/articles/2018-...
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links