Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goud: Een veilige haven?

Goud: Een veilige haven?

Voormalig ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet gaf enkele jaren terug een presentatie voor de Universiteit van Zürich met als titel: There is no more risk-free asset. Iets dat ook opgaat voor goud nu.

De Fransman had het toen in de eerste plaats over schuldpapier van overheden dat per definitie als veilig wordt beschouwd, maar het in feite niet is. De titel van de presentatie was de voorbije maanden ook van toepassing op beleggingen in papiergoud (trackers en hefboomproducten) die de prijsevolutie van het gele metaal schaduwen.

Hoezo veilig?

In de hoofden van de meeste beleggers bezit goud nog altijd de status van veilige haven , een belegging die goed presteert bij onrust op de financiële markten. Niets was minder waar de voorbije maanden. Tegen de achtergrond van een dreigende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, aanhoudende onrust in het Midden-Oosten, de valutacrisis bij verschillende emerging markets en politieke onrust in Europa, presteerde goud ondermaats.

Vanuit technisch standpunt zette goud na het dieptepunt eind 2015 telkens hogere bodems neer maar hogere toppen bereiken ging veel moeizamer. Goud beet tot vier keer toe de tanden stuk op het niveau van $1370. Toen dit midden april weer niet lukte, werd een daling ingezet die ook een aantal steunniveaus liet sneuvelen.

De goudprijs viel eerder deze maand zelfs terug naar het laagste niveau sinds begin 2017. Naar een verklaring hoef ik niet ver te zoeken. De daling van de goudprijs verloopt sinds midden april nl. parallel met de klim van de dollar.

De dollarindex, die de waarde van de Amerikaanse munt afzet tegenover de valuta van enkele grote handelspartners, bereikte eerder deze maand het hoogste peil sinds begin 2017. Long op de dollar en short op goud bleek het voorbije halfjaar dus een ideale combinatie.

Contra-indicator

Goud is niet langer een veilige haven, maar wel een hedging-instrument voor speculatieve investeerders die hun posities indekken. Dit is meteen ook de reden waarom het hoge aantal speculatieve long posities op de dollar samenvalt met een recordhoge shortpositie op goud.

De andere edelmetalen zitten trouwens in hetzelfde schuitje: ook de shortpositie zilver en platina was nooit eerder zo hoog. Tegelijk is de omvang van deze speculatieve posities ook gevaarlijk. Wanneer iedereen en zijn moeder short zit op de edelmetalen en tegelijk long op de dollar mag gerust van een contra-indicator worden gesproken.

Deze extreme posities kunnen zich geleidelijk maar ook abrupt ontwinden. De huidige trend kan zich op korte termijn misschien nog wat doorzetten. Toch is het neerwaartse prijsrisico nu relatief beperkt.

Een hogere dollar brengt namelijk ook flink wat nadelen met zich mee. Nogal wat emerging market economieën met hoge dollarschulden zitten al voorbij de pijngrens en ook president Trump is een koele minnaar van een sterke munt.

Fysiek vs. papier

Ik had het in de eerste paragraaf over papiergoud, een bewust gekozen term om het onderscheid met de fysieke variant te benadrukken. Bij fysiek goud blijft het veilige haven aspect wel overeind, in die zin dat bezitters zich daarmee de facto buiten het financieel systeem plaatsen en bijgevolg ook het valutarisico uitschakelen.

Dit komt met name bij valutacrisissen erg goed van pas. Zo hebben inwoners van bijvoorbeeld Turkije, India, Argentinië of Venezuela met fysiek goud in bezit nagenoeg niets aan reële koopkracht ingeboet, precies omdat goud in hun lokale valuta op of in de buurt van een recordniveau noteert.

TRY

Peso


Koen Lauwers is onafhankelijk analist.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Koen Lauwers

Koen Lauwers is onafhankelijk analist. Hij doet beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen en schrijft voor diverse financiële titels. Als econoom kwam Lauwers na een carrièrestart in de IT-sector in 1999 in de financiële wereld terecht. De schok na het barsten van de virtuele dotcom-zeepbel was zodanig groot dat h...

Meer over Koen Lauwers

Recente artikelen van Koen Lauwers

  1. 19 mrt De goudprijs zit weer in de lift, en de timing is bijzonder
  2. 16 jan Grondstoffen in 2024: wat kunnen we verwachten? 2
  3. 20 jun Halfjaar-update edelmetalen en koper 4

Gerelateerd

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Kleine theo 29 augustus 2018 08:38
    goud doet het niet heeft de laatste jaren maar amper iets gedaan. Heb voor enige jaren fysiek
    Goud verkocht voor 3000 us.dit maken wij niet meer mee,geen divident en hoge kosten
    Werkt wel mee maar is niet de hoofdschuldige,onrust zal altijd blijven ,was er ook altijd.
    Dus geen aanleiding om positief te zijn over goud.
    Geduld telt hier niet meer mee.
    Jammer.
    Groeten
    Theo

  2. Dododo 29 augustus 2018 13:11
    Wat een geluk dat die laatste alinea erbij stond.... daarmee snap je het verhaal. De papieren titels hebben al eerder een flinke disagio laten zien ten opzichte van fysiek edelmetaal. Zo was de zomer van 2011 een mooi voorbeeld, waar papier zilver ongeveer 44 deed en er een piek (bij grote expiratie en nauwelijks voorraden bij COMEX) in het fysieke zilver ruim 50 werd aangetikt (geheugen, dus vang me niet op paar losse dollars).

    Wat ik mis in dit verhaal is de TUSSENVORM. De papieren goud en zilver trackers die WEL fysiek worden gedekt ! PHYS en PSLV bijvoorbeeld, maar er zijn er meer. Die trackers zijn closed-end, dus de prijs kan afwijken van de girale koersen van het onderliggende metaal. Let ook op IAU en PHAG die fysiek gedekt zijn, maar waarvan ik ten zeerste betwijfel of fysieke dekking wel tastbaar metaal is. Men kan misschien ook dekking kopen bij andere papieren die zeggen fysiek gedekt te zijn. PHYS en PSLV heeft alleen maar fysieke dekking in een afgezonderde kluis bij de Canadian Mint. Helaas zijn beide fondsen niet UCITS getoetst, dus zullen er weinig vermogensbeheerders & banken/brokers zijn die dit aanbieden. Maar met dit in 't achterhoofd, zijn IAU en PHAG beter dan GLD en SLV (de allergrootste trackers in resp.Goud en Zilver), waarvan bekend is dat zij deels uit lucht bestaan en waarbij hun belofte net zoveel waard is als de naam van de debiteur. In spannende tijden (discrepantie Papier-Fysiek) kan dat laatste wel eens op een grote deceptie uitlopen.
  3. [verwijderd] 29 augustus 2018 13:15
    quote:

    ronaldus schreef op 29 augustus 2018 11:35:

    Het nieuwe goud is de bitcoin.
    Kolere wat ben jij dom! (of geen economie les gehad en dom)
    Goud is goud omdat het schaars is en daar wordt de waarde aan ontleent en tevens omdat het veel arbeid kost om het boven de grond te halen.
    Bitcoins zijn onbeperkt en makkelijk te maken (stroom en een pc).
    Kom niet aan met het verhaal dat bitcoins beperkt zijn. Kijk maar naar hoeveel alternatieve coins (ethereum, lite, bitcoin cash, etc)
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 29 augustus 2018 13:46
    Bitcoins hebben een gigantisch voordeel op goud (en dat is wel gebleken in goud-land Venezuela) nl. je kunt er ook mee betalen...!!!

    Op vele tienduizenden plaatsen in de wereld kun je betalen met bitcoins, indien beide partijen dat wensen.
    Ik ken geen enkele winkel (behalve een juwelierswinkel) waar je met goud kan betalen.

  5. [verwijderd] 29 augustus 2018 14:42
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 29 augustus 2018 13:46:

    Bitcoins hebben een gigantisch voordeel op goud (en dat is wel gebleken in goud-land Venezuela) nl. je kunt er ook mee betalen...!!!

    Op vele tienduizenden plaatsen in de wereld kun je betalen met bitcoins, indien beide partijen dat wensen.
    Ik ken geen enkele winkel (behalve een juwelierswinkel) waar je met goud kan betalen.
    Voor goud kan je in elk land dollars of euro's krijgen waarmee je overal kan betalen
  6. [verwijderd] 29 augustus 2018 14:47
    quote:

    sjaak100 schreef op 29 augustus 2018 13:15:

    [...]

    Kolere wat ben jij dom! (of geen economie les gehad en dom)
    Goud is goud omdat het schaars is en daar wordt de waarde aan ontleent en tevens omdat het veel arbeid kost om het boven de grond te halen.
    Bitcoins zijn onbeperkt en makkelijk te maken (stroom en een pc).
    Kom niet aan met het verhaal dat bitcoins beperkt zijn. Kijk maar naar hoeveel alternatieve coins (ethereum, lite, bitcoin cash, etc)

    Sorry hoor. Maar Bitcoins zijn wel beperkt. Nooit meer dan 21 miljoen.
    En dat er andere cryptos zijn betekent niets voor de schaarste van bitcoin.

    Is zoiets als zeggen, goud is schaars, maar er zijn ook andere grondstoffen die niet schaars zijn.....dus goud is ook niet schaars. Vreemde logica.
  7. Dododo 29 augustus 2018 18:03
    quote:

    TA=verlies schreef op 29 augustus 2018 17:50:

    Als je het over fysiek goud hebt, gaat het over iets tastbaars waar waarde aan ontlernt kan worden. Alles op papier en of digitaal is totaal iets anders.
    Veel te kort door de bocht. Klopt dus niet. PHYS, PSLV en CEF zijn de beste voorbeelden die uw stelling ontkrachten. Zelfs fysiek uitleverbaar (zij het bij zeer grote belangen)....
  8. Joris Driepinter 29 augustus 2018 18:35
    quote:

    RickR schreef op 29 augustus 2018 14:42:

    [...]
    Voor goud kan je in elk land dollars of euro's krijgen waarmee je overal kan betalen
    Precies. Daarbij is het is al circa zesduizend jaar een ruil/betaalmiddel. En is het in die zesduizend jaar nog nooit waardeloos geweest. Goud, metalen en andere grondstoffen betalen inderdaad geen dividend, maar sommige mijnbedrijven wel. Daarentegen gaan edelmetalen niet failliet en bedrijven natuurlijk wel. Zo heb elk nadeel z'n voordeel.

    Verder is natuurlijk het grootste gedeelte van het geldverkeer sowieso al elektronisch. Softwarematig is het natuurlijk geen overkomelijk verhaal om een bepaalde girale infrastructuur te bouwen waarbij men goud- of zilvergrammen aan elkaar kan overmaken c.q. de bestaande infrastructuur aan te passen. GoldMoney-rekeninghouders kunnen elkaar al jaren in grammen betalen.
  9. forum rang 4 efreddy 29 augustus 2018 20:08
    quote:

    RickR schreef op 29 augustus 2018 19:10:

    Als er een echte crisis is waarbij er een storing optreedt in de electriciteitsvoorziening of erger heb je weing aan bitcoins of girale vormen van geld. Goud zal altijd waarde behouden als ruilmiddel
    Als de hemel op ons hoofd valt zijn we allemaal dood en heb je niets aan Bitcoins,girale vormen van geld en goud.

    Wat niet belet dat ze nu allemaal hun waarde hebben met hun voor en nadelen die erbij horen.

    Ik heb er van allemaal wel wat,een spreiding die standhoud tot zolang de hemel niet op ons hoofd valt.
  10. forum rang 10 DeZwarteRidder 29 augustus 2018 20:21
    quote:

    TA=verlies schreef op 29 augustus 2018 17:55:

    Dus bitcoins zij ABSOLUUT niet het nieuwe goud. Ik denk zelfs het tegenovergestelde. Bij stroomuitval of rampspoed zal dit blijken.
    Jij weet geen bal van bitcoins.
    In ieder geval weet je niet dat bitcoins ook op papier kunnen worden gedrukt.

    Heb je trouwens bij stroomuitval wel eens iemand zien betalen met goud bij de Aldi.....???

    Bij stroomuitval worden de winkels gesloten want niemand kan meer pinnen.

    Goud is gewoon een heel slecht ruilmiddel in slechte tijden, want als iemand weet dat je goud hebt, staat er heel snel iemand met een pistool voor je neus.

  11. [verwijderd] 29 augustus 2018 20:52
    Waarom weten we niet wie bitcoin heeft bedacht aan die cryptomunten heb je helemaal niks alleen aan de technologie het is ook alleen de bedoeling om meer mensen telaten investeren vooral jongeren wat ik heb gelezen zonder crypto zouden die in de toekomst gehalveerd zijn als die markt inzakt gaan ze toch de normale aandelen kopen word 1 groot spelletje gespeelt
  12. [verwijderd] 29 augustus 2018 21:37
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 29 augustus 2018 20:21:

    [...]
    Jij weet geen bal van bitcoins.
    In ieder geval weet je niet dat bitcoins ook op papier kunnen worden gedrukt.

    Heb je trouwens bij stroomuitval wel eens iemand zien betalen met goud bij de Aldi.....???

    Bij stroomuitval worden de winkels gesloten want niemand kan meer pinnen.

    Goud is gewoon een heel slecht ruilmiddel in slechte tijden, want als iemand weet dat je goud hebt, staat er heel snel iemand met een pistool voor je neus.
    Zonder computer of internetverbinding kan je in ieder geval niet controleren of je bitcoin papiertje wat waard is. Dan kom je met goud een stuk verder. En je kan je goud ruilen voor een pistool :p
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links