Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Tesla, BAM en Besi

Liveblog: Tesla, BAM en Besi

Update 16:50 uur: Tesla, maar dan even heel anders

Dit is nog eens een fascinerende Tesla analyse.

Dit is is het uitgangspunt. ARK ziet Tesla niet zozeer als een autofabrikant, maar als... #juist En daar horen hele andere cijfertjes bij en dat maakt het aandeel meteen een stuk interessanter.  

ARK heeft zowel en bull- (Tesla laat in 2022 auto's zelf rijden) als een bearscenario (het lukt niet) en tovert even deze cijferprojecties tevoorschijn die daarbij horen: 

Moraal van het verhaal is domweg dat Tesla inderdaad op de huidige koers een kat in de zak kan zijn, maar ook een koopje. Oh ja, laat Tesla vooral een publiek bedrijf blijven, is de boodschap van ARK. want het fonds moet het juist van publiciteit, reuring en toestanden hebben. Kijk aan, het eerste compliment is er.

Ben ik nu benieuws naar wie zo'n uitputtende analyse durft te maken van Tesla als energiebedrijf. Want een aangeslagen koers en CEO of niet, er zit echt wel fantasie in dit fonds. Wellicht alleen niet als pure play autofabrikant.  

 


Update 16:00 uur: Tony's Belgische Vastgoed Chocolonely

Oh. Nou, als WDP al geen sexy fonds is, wat dan wel? Mooie timing deze vraag, het aandeel zet vandaag weer een all time high neer en wel voorlopig op €120,40.

Dat eigen willetje zeg ik niet goed. WDP heeft andere business dan onze fondsen.  Want Warehouses De Pauw, zoals WDP voluit heet, is een Belgisch vastgoedfonds dat zowel in Brussel al sinds een paar jaar ook in Amsterdam is genoteerd.

Grote man van WDP is CEO Tony de Pauw - zo horen vastgoedjongens ook gewoon te heten - en die kiest voor industrieel vastgoed in plaats van het commercieelzoals we van de Nederlandse vastgoedfondsen zijn gewend met hun winkelcentra en kantoren. Het is in ieder geval een stabielere business.

Of uw aankoop nou via de winkel op de hoek of internet gaat, het ziet in ieder geval een districentre van binnen. Klaar. En die hele handel is nog voorspelbaar ook. In haar laatste rapportage durfde WDP het zelfs aan alvast uw cijferbingokaart voor de komende jaren in te vullen.

For 2018, WDP confirms its ambition for EPRA Earnings of 6.00 euros per share (an increase of 7%). Based on the outlook, a dividend of 4.80 euros gross per share is proposed for 2018 (payable in 2019), marking another increase, this time of 7% over 2017.6.

For the 2018-20 period, the aim is to achieve a cumulative increase of 25% in the EPRA Earnings, to 7.00 euros per share, compared to 5.60 in 2017. 6

Kwaliteit heeft een prijs, want WDP is verreweg het duurste vastgoedfonds in Amsterdam. Ik neem de twaalf maands verwachte net asset value:

Die mag u vergelijken met de marktwaarde. WDP is het enige fonds dat ver boven intrinsieke waarde noteert. Zoek ze maar die eronder zitten. Die sprong in Unibail (dat veel groter is dan de rest en op de linkeras staat) is natuurlijk de overname van het Australische Westfield.

Het dividendrendement maakt ook duidelijk dat WDP als duurste wordt betaald.

De koers heeft intussen die verwachtingen wel dubbel en dwars ingeprijsd? Het is doorgaans niet handig na een lange bullmarket alsnog een asset in de versnelling naar boven te kopen, maar garantie is er ook niet. Bovendien is het fonds wat minder liquide met 75% free float en dagelijks omzet van zo'n 9200 stuks.  

 


Update 10:45: Op z'n Besi's

De Nasdaq 100 staat maar een kleine honderd puntjes onder haar all time high.


Misschien kan ik in deze beter naar de Philadelphia Semiconductor Index kijken, beter bekend als de SOX. Dit is een internationale index van pure chippers. ASML zit er ook in. Nieuwe top kan zeker geen kwaad, maar ook dit is geen grafiek om wakker van te liggen.


Misschien ligt u dat wel van deze, Besi. Het fonds komt in de buurt van bodempje €17,50 dit jaar. Dit jaar verloor het fonds bijna 50% en vanaf de top zelfs 60%.


Er zijn mee rare Besi-cijfers. Wat mij betreft de meest fascinerende van het hele Damrak. Op papier is dit het goedkoopste hoofdfonds (voor tech-begrippen is dit gewoon gratis), die ook nog eens het meeste dividend oplevert.

 • Verwachte koerswinstverhouding 9,8 (let wel, dit is een tech en niet een door DNB gekaapte verzekeraar).
 • Dividendrendement: 12,8% (ja, twaalf komma acht procent als de glazen nu uit uw bril spetteren).

Netto-short en helaas, dit lijntje loopt dan weer wel op. Dit zijn dus hedge funds die met hun eigen geld een zéér risicovolle positie innemen. Laat dat even bezinken, in plaats van dat u meteen gaat tetteren dat het allemaal #schande is. Het is maar een idee.


De truc zit hem wellicht hier en toevallig (?) is het ook bijna -60%: de order intake. U weet het, Besi is het meest cyclische fonds van het Damrak en per kwartaal kan de omzet en winst met tientallen procenten omhoog of omlaag. Puur natuur bij dit bedrijf, aard van het beestje, maar er staat wel -58,1%. Nu H2 nog. 

Inderdaad, de analistenschattingen voor de komende twee jaar kleuren ook rood, maar verrekend hiervoor is het aandeel op papier nog steeds een koopje?


Daar denkt in ieder geval de nog altijd uitdijende short-club anders over. Helaas heb ik de koers versus de orders niet recenter en duidelijker. Het gaat per jaar en dan nog maar tot en met 2017. Het laat wel zien hoe snel de orderintake kan oplopen. En net zo snel weer kan (en gaat?) dalen, menen de shorters kennelijk.


Verwacht wordt een nog groter orderdaling? Zegt u het anders maar. Ik kan anders niet verklaren waarom het aandeel optisch zó goedkoop is en nog steeds goedkoper wordt en de beren samenscholen bij Besi. Als lange termijn buy & hold belegger kunt u misschien in de beweging omlaag steeds wat stukjes oppikken.

Want op een termijn van decennia is Besi een ware winnaar gebleken, een van de beste Damrakkertjes. U moet wel enorme booms & busts verdragen en dat is maar weinigen gegeven, toch? We gaan toch liever even timen met in- en uitstappen. Zeker bij dit volatiele aandeel kan dat catastrofes opleveren.

Zelfs als het heel goedkoop is. Of lijkt. Of blijkt. Of misschien wel niet. Wat is Besi toch een mooi bedrijf en spannend aandeel.

 


Update 10:45 ur: Handelsoorlog 2.0?

China is de belangrijkste handelspartner van Australië. Het land heeft een niet te stillen honger naar de vele grondstoffen die Down Under rijk is, die veelal letterlijk voor het oprapen liggen. Rio Tinto en BHP Billiton zijn er groot mee geworden. Bovendien zit het land ook midden in een regeringscrisis.

En toen was er vandaag dit bericht. Hier is zeker niet licht over nagedacht, maar muis Australië zegt olifant China toch een beetje de wacht aan. Hiermee neemt het land echt risico, want als Beijing toedeledoki zegt heeft het echt een probleem:

Het is niet handelsoorlog 2.0, want de VS deed het eerder ook al bij China. De VS is echter wel een ander maatje dan Australië. Het is wel iets om over na te denken voor China. Want wat als de hele wereld producten van haar gaat verbieden, omdat er spionage wordt vermoedt?

Of andersom, doorgaans is het namelijk hoe vager het regime, hoe meer complot- en vijandtheorieën. Zo kan een zeker op lange termijn veel gevaarlijker en venijniger handelsoorlogen ontstaan dan de huidige. Die zijn voor een deel nog echt spielerei, met bijvoorbeeld heffingen op kaviaar.  

 


Update 10:20 uur: BAM

BAM presenteert meevallende H1-cijfers vandaag. Dat is al heel wat. In ieder geval is er geen nieuwe afschrijving op Zeesluis IJmuiden. Voel maar even lekker die stress van u afglijden. Niettemin blijft het hopen en bidden bij dit aandeel, als ik het commentaar van ING op de cijfers mag geloven:

De kans dat BAM aan het jaareinde een meevaller presenteert is volgens ING sinds vandaag toegenomen. "We menen dat de conservatieve blik (van analisten) wordt veroorzaakt doordat het management niet 100% zeker is hoe het project IJmuiden zich in de tweede jaarhelft ontwikkelt".

Meevallende cijfers is iets anders dan goede cijfers. Ik noem het zo ongeveer bij ieder stukje van mij over bouwers, u moet de prestaties wel afzetten tegen de hoogconjunctuur. Martin van onze beleggersdesk doet dat ook. 

BAM heeft het afgelopen halfjaar een omzet gerealiseerd van €3,23 miljard versus €3,11 miljard over de eerste helft van 2017. Dat is een relatief bescheiden plus van 4%. Relatief bescheiden, want de marktomstandigheden zijn voor bouwers op dit moment toch aardig gunstig.

U kunt Martins hersenen bij u thuis of op uw werk horen kraken, want hij gaat met de stofkam door de rapportage. Wordt vandaag nog vervolgd?

Zo op het eerste gezicht oogt een en ander niet onaardig, maar zoals wel vaker het geval bij BAM zit het venijn in de details.

KBC is iets enthousiaster - hanteeert ook een buy en koersdoel €6,20 - maar kijkt weer zuinig bij het orderboek. Daar heeft u vandaag geen boodschap an getuige de dikke plus voor BAM op het bord. VolkerWessels lift ook mee en dat komt volgende vrijdag met H1's. Daar hebben we tipjes voor:

Succes met de handel in BAM, want naar mijn bescheiden overtuiging is beleggen in BAM, maar ook in Heijmans en helaas ook VolkerWessels na de beursgang nog niet echt een optie. Geen structurele en gestage waardecreatie, maar helaas te vaak van incident naar incident hobbelen. Anders is de dreiging er wel.

Wat zeg ik? Er zijn te vaak incidenten om nog van incidenten te spreken. Eigenlijk achtervolgt dit de bouwbedrijven al sinds de aanbestedingsregels zijn veranderd. Pas al ze deze noot weten te kraken, worden de aandelen wellicht ook voor buy & hold beleggers weer interessant. Want bouwen kunnen ze.  

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 23 mei Geniet er van, gaat lekker voorbeurs en wie durft te bellen?
 2. 22 mei Vooruitblik: levensgevaarlijke beurs en er wordt héél scherp gezeild 5
 3. 20 mei Eindelijk lucht, maar er is toch een Wall of Worry 3

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Bart Meerdink 23 augustus 2018 13:34
  Dividend Besi gaat zeker omlaag, zeker nu de inkoop van eigen aandelen de prioriteit heeft (en geef ze eens ongelijk!). Omzet en winst gaan dit jaar ook omlaag, zo verwacht het bedrijf.

  En dan krijg je bij een cyclisch bedrijf het verschijnsel dat zodra duidelijk de top van de cyclus geweest is niemand het dalende deel van grafiek mee wil maken. Op zich logisch maar je krijgt daardoor een overshoot naar beneden. En de kwartalen met lagere winst moeten nu nog komen, H1'18 was nog gewoon flink beter dan H1'17! Ik neem aan dat de shorters er op rekenen dat de lagere winst en het lagere dividend in Q3 en Q4 nog weer voor een extra impuls naar beneden gaan zorgen. De koers is er weliswaar al ruimschoots op vooruitgelopen maar de echte cijfers moeten nog komen...

  Maar intussen komen er wel gewoon berichtjes zoals deze binnen, over de toenemende digitalisering in automotive:

  ===
  VOLKSWAGEN: TO SPEND 3.5 BILLION EUROS ON DIGITAL
  Cercle Finance - 12:33
  (CercleFinance.com) - The Volkswagen brand is planning to spend some 3.5 billion euros through to 2025 as part of its digitalisation offensive, the German carmaker said on Thursday.

  Volkswagen said it intends to play a 'leading role in the new automobile industry,' and aims at generating billions of euros in sales from its digital offerings and services, the company said.

  The group said that 2020 would be a turning point for the Volkswagen brand, when Volkswagen begins connecting its entire fleet.

  Volkswagen - which sees itself 'in transition' - said that it is speeding up the development of its ecosystem, developing its own software infrastructure.

  The brand today launched an all-electric car sharing offering under its 'We Share' sub-brand: a first fleet of 1,500 e-Golf will be rolled out in Berlin, beginning in the second quarter of 2019, with an additional 500 vehicles following thereafter.

  Copyright (c) 2018 CercleFinance.com. All rights reserved.

  Zie ook: www.volkswagenag.com/en/news/2018/08/...
 2. forum rang 9 ff_relativeren 23 augustus 2018 14:11
  @ Arend Jan,

  op het forumdraadje BE Semiconductor is nog een goede reden besproken waarom de shorters door gaan :

  Direkte concurrent Kulicke & Soffa kwam begin juli met een veel modernere machine :
  investor.kns.com/news-releases/news-r... .

  Kulicke & Soffa is niet alleen inhoudelijk heel goed te vergelijken met BESI.
  Ook de Market Cap : Kulicke $ 1,8 miljard. BESI € 1,4 miljard.

  Trek nu de parallel ; BESI meldt een moeilijk seizoen. En Kulicke meldt technologische voorsprong. Nu een causale vraag voor de shorters :
  Stel, dat BESI niet dezelfde technische sprong kan maken zoals Kulicke ?
  Hoe interessant is het dan om te blijven shorten op BESI ?

 3. forum rang 6 rene66 23 augustus 2018 16:11
  Het shorten van Besi is niets anders dan schandalig, er zijn nog een aantal andere fondsen waar ze ook flink mee bezig zijn, waaronder bijvoorbeeld AMG. Bij AMG is er volgens mij helemaal geen reden om dat bedrijf te shorten. Dit gezien de cijfers en de vooruitzichten.

  Shortende hedgefunds zijn net sprinkhanen die zich storten op een slachtoffer. Uit alle hoeken en gaten komen ze te voorschijn.

  De shorters doen er alles aan om een aandeel onderuit te trekken ten koste van fatsoenlijke lange termijn beleggers. Op grote schaal de koers stelselmatig onderuit manipuleren. Dit alles om één reden, uiteindelijk de zakken te vullen van met name Amerikaanse hedgefunds.

  Zoals ik eerder heb aangegeven zou shorten door met name grote partijen gewoon verboden moeten worden omdat het helemaal niets met beleggen te maken heeft. Ik snap niet dat de Tweede Kamer niet komt met een wetsvoorstel om dit te realiseren.

  Ook de AFM kijkt stelselmatig de andere kant op. Die lijken in een slaapstand te staan, veel verder dan de mededeling dat shorten is toegestaan komen ze niet. De uitkomsten van onderzoeken zijn niet openbaar. De AFM zou ook eenvoudig zelf met een voorstel kunnen komen richting het ministerie waarin wordt aangegeven dat shorten moet worden verboden. Duidelijk is dat de short "maffia" een veel grotere invloed heeft op de politiek dan fatsoenlijke (kleine) beleggers.

  Ook de VEB doet helemaal niets, die hebben ook zand in de ogen en een heel donkere zonnebril op. De VEB zou toch ook moeten opkomen voor haar leden. Ik heb ze nog niet kunnen betrappen op enige actie op dit gebied.

  De beursgenoteerde bedrijven hebben volgens mij zelf ook geen enkel belang bij shorters, het bedrijf wordt het liefst kapot gemaakt door shorters, de fatsoenlijke beleggers stappen eruit, bedrijven kunnen op een bepaald moment misschien zelf minder geld lenen omdat de koers stelselmatig onderuit wordt gehaald.

  Laat beursgenoteerde bedrijven zelf kiezen of shorten op hun aandeel mogelijk is. Ik denk dat bijna alle bedrijven klaar zijn met shorters, die zitten er echt niet op te wachten. Het is goed dat Arend Jan over shorten begint, dan kan ik nog eens mijn gedachten hierover neer zetten.

  Ook in de VS lees je steeds meer negatieve artikelen over shorters. Als ze zo doorgaan dan zou ik er niet van staan te kijken dat shorten daar binnen 5 jaar en wellicht eerder verboden is.
 4. Rolling Thunder 23 augustus 2018 16:47
  Zie werkelijk niet waarom dat shorten verboden zou moeten worden. Turbo's short op wat dan ook, dan ook maar verbieden? The only way is up?? Nee, ik mag wel veel geld verliezen door een tweet van mr. musk, dat is wel goed? Zo een aandeel regel recht omhoog lullen! Zit ik met mijn turbo short en bedankt! Naar mijn mening is een gang naar beneden ook handel.
 5. forum rang 6 rene66 23 augustus 2018 16:52
  quote:

  Rolling Thunder schreef op 23 augustus 2018 16:47:

  Zie werkelijk niet waarom dat shorten verboden zou moeten worden. Turbo's short op wat dan ook, dan ook maar verbieden? The only way is up?? Nee, ik mag wel veel geld verliezen door een tweet van mr. musk, dat is wel goed? Zo een aandeel regel recht omhoog lullen! Zit ik met mijn turbo short en bedankt! Naar mijn mening is een gang naar beneden ook handel.
  Wat mij betreft kan een particulier gewoon blijven shorten. Ik heb het over hedgefunds die aan koersmanipulatie doen. Dat is dus heel andere handel dan van Piet Particulier.

  Piet Particulier komt niet met geruchten, verkopen geen 10 tot 100 duizend aandelen om de prijs te drukken etc. Daar gaat mijn reactie dus over. Het shorten van particulieren heeft volgens mij geen invloed op beurskoersen.
 6. Chrisky 23 augustus 2018 17:37
  quote:

  ff_relativeren schreef op 23 augustus 2018 14:11:

  @ Arend Jan,

  op het forumdraadje BE Semiconductor is nog een goede reden besproken waarom de shorters door gaan :

  Direkte concurrent Kulicke & Soffa kwam begin juli met een veel modernere machine :
  investor.kns.com/news-releases/news-r... .

  Kulicke & Soffa is niet alleen inhoudelijk heel goed te vergelijken met BESI.
  Ook de Market Cap : Kulicke $ 1,8 miljard. BESI € 1,4 miljard.

  Trek nu de parallel ; BESI meldt een moeilijk seizoen. En Kulicke meldt technologische voorsprong. Nu een causale vraag voor de shorters :
  Stel, dat BESI niet dezelfde technische sprong kan maken zoals Kulicke ?
  Hoe interessant is het dan om te blijven shorten op BESI ?

  Ik zie dit ook als meest aannemelijke reden waarom BESI zo in elkaar geklapt is. Insiders weten blijkbaar dat BESI technisch achter loopt op concurrent. Als die machine van Kulicke echt zoveel beter is heeft BESI een probleem..
 7. forum rang 6 rene66 23 augustus 2018 22:49
  quote:

  Helvan '18 schreef op 23 augustus 2018 21:59:

  Wat een gezeik over dat short gaan zeg! Het produkt is zelf nooit gebruikt, dan krijg je dat waarschijnlijk… , óf te weinig kennis over aandelen, of aandelenbeurs!.. Beiden, komt meer in de buurt trouwens.
  Ik hoop dat voor de rest alles goed met je gaat. Reageer inhoudelijk op reacties of reageer gewoon anders niet.
 8. vdMandele 27 augustus 2018 14:44
  Haha, die Tesla analyse is wel heel erg mooi. in de bear-case er van uit gaan dat Tesla in 5 jaar 1.6mio auto's per jaar gaat verkopen. Markt luxury cars is ongeveer 8mio, dus 20% marketshare en meteen market leader (Model 3 is nog steeds in de luxury range, dus Tesla maakt alleen Luxury cars). Verder moet de productie dan ook nog es x13 (laatste 5 jaar was x4. Maargoed, Tesla is natuurlijk een software bedrijf dus dat is makkelijk uitbouwen natuurlijk...?!?), en Gross Margin 30%, 10% boven BMW, want Tesla is echt heel goed in winst maken..?!?!

  Lijkt me dat als je marges, omzet EN marktgrote moet laten exploderen in je ramingen, je niet echt te maken hebt met een bear-case. Maar toch fijn dat Musk het kon waarderen
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links