Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Small en Midkap ogen vermoeid

TA: Small en Midkap ogen vermoeid

De Nederlandse beurs kent meerdere snelheden.  Hoewel de AEX-index er prima bij ligt, valt mij op dat de Small- en Midkap moeite hebben het hoofd boven water te houden. De Midkap index takelt technisch wat af nu de uptrend is gebroken, terwijl de Smallkap-index al een jaar zijwaarts beweegt.

AEX kan naar 600-609

Op de lange termijn grafiek lijkt de AEX langzaam maar zeker opwaarts uit te breken boven alle voorgaande de toppen van dit jaar. Maar het gaat nog niet van ganser harte.

Thans zet de AEX de barrière op 572,81 punten (gevormd op 26 januari) onder druk. Na een overtuigende uitbraak kan de index in eerste instantie richting 600-609 stijgen (scenario tweede helft 2018 met 6,5% opwaarts potentieel).

Op wat langere termijn verwachten wij 690-700 (scenario 2019 met 20% opwaarts potentieel). Voor de langere termijn bedraagt de risk/reward ratio 3,6: tegenover een risico van 5,5% bedraagt de maximale winst ruim 20%.

De stijgende trend van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (de rode doorlopende lijn), alsmede het feit dat de AEX is opgeveerd van deze lijn, bevestigt de positieve lange termijn technische conditie.

Bovendien veerde de Nederlandse beurs keurig op vanaf de onderkant van het lange termijn stijgende trendkanaal. Alle hogere bodems sinds begin 2016 wijzen op beleggers die op elke dip instappen of bijkopen.

In de recente terugval had de AEX-index rond 540,65 punten (gevormd op 28 februari) al een hogere bodem achtergelaten, binnen de stijgende trend.

Het positieve technische beeld blijft geldig, zolang de AEX-index boven de koerstoppen maart weet te blijven.



AMX oogt vermoeid

De Midkap index, afgekort AMX, takelt technisch af. Eerder al werd de opwaartse trend gebroken. Bovendien wordt nu een mogelijk lagere koerspiek gevormd, hetgeen wijst op verkoopdruk.

Bij een slotstand onder de steun van 763,37 punten (gevormd op 1 september 2017) wordt de verzwakking gevalideerd.

Weerstand zien we op 861,58 punten (gevormd op 3 november 2017). Na een doorbraak onder de steun van 763,37 wordt 716,62 het volgende neerwaartse koersdoel.



Smallcaps blijven hangen

De trend van de Smallcap index beweegt al een jaar binnen de huidige consolidatiefase. De lange trend is opwaarts gericht, maar het spant erom.

Thans staat het stijgende trendkanaal onder druk. De steun ligt rond 1.014,49 punten (gevormd op 25 september 2017).

Alleen indien de Smallcap index erin slaag om boven de laatste top te breken, kan de stijgende trend worden voortgezet en komt er ruimte vrij voor meer koersstijging.

Weerstand ligt op 1.115,08 punten (gevormd op 2 februari).

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 48
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Reacties

208 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 juli 2018 10:28
    We hebben de afgelopen tijd te maken gekregen met nieuwe fenomenen op de beurs. Ik noem een bijv. een QE en een notering voor bedrijven die al sinds hun oprichting en daarna reeds meer dan een decennium geen winst maken.

    Maar toch doet een oude beurswijsheid weer opgang: "Vrouwen bloot, handel dood".

    Eigenlijk is het best simpel.
208 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links