Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tracker Tips: Life cycle ETF’s

Tracker Tips: Life cycle ETF’s

Met life cycle ETF's kunt u met trackers vermogen opbouwen voor een specifiek beleggingsdoel, veelal met een vooraf vastgestelde einddatum. Dat kan bijvoorbeeld aanvullend pensioen zijn of financiering van een studie voor uw kinderen.

Risicoprofiel

Om te beginnen is het van belang om uw risicoprofiel in kaart te brengen. Dat risicoprofiel is afhankelijk van uw financiële situatie, beleving van risico, beleggingsdoel en tijdshorizon. Een handig instrument om u hierbij te helpen is deze tool van ABN Amro.

Een risicoprofiel kan uiteenlopen van zeer defensief tot zeer offensief. De defensieve belegger zal een klein risico willen lopen op koersverliezen en daarvoor genoegen moeten nemen met een kleinere kans op een hoger rendement. De meer offensief ingestelde belegger zal naast een grotere kans op een hoger rendement ook een grotere kans lopen op verliezen.

Beleggen in uw levensloop

Hoe langer uw beleggershorizon, hoe hoger het risico dat u zich kunt veroorloven. De kans dat tegenslagen kunnen worden goedgemaakt, is per slot van rekening groter op langere termijn dan op een korte termijn.

Binnen een life cycle ETF geldt een bepaalde verdeling tussen aandelen, vastgoed en obligaties. Naargelang u dichter bij uw beleggingsdoel of tijdshorizon komt, is het van belang om de potentiële risico’s te beperken en het risicoprofiel aan te passen naar meer behoudend. Dit kunt u in dit geval doen door te switchen van trackers.

3 ETF’s

Think ETF’s, een dochter van fondsenaanbieder VanEck, heeft in hun palet een drietal trackers die hierop inspelen. U heeft derhalve de keuze tussen defensief, neutraal of offensief. De jaarlijkse lopende kosten hierbij zijn rond de 0,30%, een betaalbaar niveau in mijn optiek.

Verhoudingsgewijs wordt er in de trackers onderliggend belegd in de Solactive Global Equity Index (aandelen wereldwijd), GPR Global 100 Index (vastgoed wereldwijd) en de Markit iBoxx EUR Liquid Corporates (bedrijfsobligaties) en Sovereign Diversified 1-10 Indices (staatsobligaties).

Voordelen

Naast de relatief lage beheerkosten, hebben de trackers een veilige structuur. De fondsenaanbieder maakt gebruik van fysieke replicatie en leent de onderliggende stukken niet uit.

De Nederlandse belastingstructuur zorgt ervoor dat u het volledige dividend ontvangt. Dit betekent dat u de ingehouden dividenbelasting bij de fiscus kunt verrekenen.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. dec '21 Outlook 2022: mijn ETF-portefeuille voor 2022 10
  2. dec '21 Tracker Tips: een biotechnologische revolutie 1
  3. nov '21 Tracker Tips: een koperen belegging 4

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 juli 2018 12:09
    ETF's zelf hebben ook een levensloop, of cyclus…

    Die begint bij begin bull en eindigt bij eind bull. 10 van de 10 ETF's staan aan het eind van hun cyclus. Zul je nu in zo'n ETF stappen loop je tegen zware verliezen, in het gunstigst geval, op, iets minder gunstig zal delisted van de ETF zijn.. Da's geen goed begin van/voor de pensioenpot!..
  2. Esquire 23 juli 2018 14:10
    Ik lees zoveel onzin over het eind van de cyclus, hoezo cyclus? Er zijn heel veel verschillende cycli, zoals de voorraadinvesteringscyclus,kitchin,transport etc. en die hebben allemaal een verschillende. Bovendien, zie je hoge olieprijzen, hoge voedselprijzen, grondstoffen? Ik niet. Ik zie alleen maar een hele sterke economie en bedrijven die spinnen garen bij lekker goedkoop geld en goede verkopen. Dat kan, na de enorme klap die we gehad hebben, nog wel enkele jaren goedgaan.
  3. [verwijderd] 23 juli 2018 15:19
    quote:

    Esquire schreef op 23 juli 2018 14:10:

    Ik lees zoveel onzin over het eind van de cyclus, hoezo cyclus? Er zijn heel veel verschillende cycli, zoals de voorraadinvesteringscyclus,kitchin,transport etc. en die hebben allemaal een verschillende. Bovendien, zie je hoge olieprijzen, hoge voedselprijzen, grondstoffen? Ik niet. Ik zie alleen maar een hele sterke economie en bedrijven die spinnen garen bij lekker goedkoop geld en goede verkopen. Dat kan, na de enorme klap die we gehad hebben, nog wel enkele jaren goedgaan.
    Ook economie heeft, en kent, een cyclus…. Alles zo'n beetje, en het gaat van laag naar hoog en vice versa. Waar economie nu staat is niet zo moeilijk, en waar het heen gaat is dan ook niet zo moeilijk te begrijpen...
  4. [verwijderd] 23 juli 2018 19:30
    quote:

    Ros87 schreef op 23 juli 2018 17:36:

    Ik zou helvan niet al te serieus nemen, het is namelijk altijd negatief bij hem en draagt ook niks toe.
    Ach wat is negatief… Zo staat het er nu eenmaal voor, dan zijn jubelopmerkingen niet op z'n plek toch?..
    Sterker nog, jubelopmerkingen, of jubelvooruitzichten, zijn al tekenen aan de wand, en die zijn ruimschoots aanwezig… Dan weet je eigenlijk al hoe laat het is!.., ellende zal op jou en mij afkomen simpel gezegd..
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links