Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slot: +1,17%

Slot: +1,17%

Europese en Amerikaanse indices gaan met plussen de week uit. De euro daalt ten opzichte van de dollar en de olieprijzen stevenen af op de slechtste week in tijden.

Nu is olie ook wel hard opgelopen, dus is een tegenreactie niet zo vreemd. Volatiliteitsindices zijn de grote verliezers van deze week, dus dan kunt u het wel uitekenen ongeveer. 

Trade War & NAVO-top

Nieuwe ontwikkelingen in de handelsoorlog tussen de VS en China. Ook liet de Amerikaanse president zich horen deze week op de NAVO-top. Ach, de koersen bewogen wat, maar ook weer niet veel hierop. Ja, Amerikaanse en Europese wapenaandelen stegen wat op de berichten dat de NAVO-landen meer gaan uitgeven aan defensie:

Banken VS

Vandaag hebben de Amerikaanse banken het cijferseizoen officieel afgetrapt:

Fugro

Aandeel van de week op het Damrak is Fugro. Eerst kwam ABN Amro met een downgrade door waarop de koers wegviel. Vandaag kwam er een koopadvies van ING. De koers staat op een niveau van voor beide adviezen uitkwamen, maar een lekkere zig-zag-beweging was het wel.

Beter Bed

Eindelijk weer leven in Beter Bed. Na weet ik veel hoeveel dagen op rij dalen kwam er eindelijk een einde aan. Wel was de hulp van ABN Amro nodig, maar goed.

Greed

Omdat het Arend Jan vanochtend een geweldige column over hebzucht heeft geschreven en dit een perfect stukje is om van het weekend even door te lezen nemen we deze ook even mee.

Arcadis

Arcadis kreeg ook rake klappen, want het kreeg een onderdeel niet verkocht:

De lijstjes:

 • AEX deze week: +1,17%
 • AEX deze maand: +1,53%
 • AEX dit jaar: +2,85%
 • AEX herbeleggingsindex dit jaar: +5,13%

AEX

Galapagos is de grote winnaar na een berichtje over een medicijnonderzoek en een koersdoelverhoging van $1 van Muppet Stanley. NN, RELX, Wolters, Heineken en Ahold ofwel de defensieve namen liggen er goed bij. Altice ligt slecht, maar dat is eigenlijk al de hele week. ING en ABN Amro doen het ook wat minder ofwel banken waren niet echt in trek.


AMX

IMCD zette deze week een nieuwe all time high neer. Fugro ligt dus goed na het ING rapport. SBM Offshore werd weer opgekocht na het negatieve nieuws uit Brazilië vorige week. TomTom mocht ook weer stijgen. Flow Traders heeft een mindere week. Arcadis hebben we besproken waarom het omlaag ging.


ASCX

Fagron kreeg een koopadvies van Kepler Cheuvreux. Zoals gezegd, eindelijk weer leven in Beter Bed na dat ABN Amro rapport. Pharming heeft een mindere week en Van Lanschot Kempen zakt mee met andere banken.


Zondag schrijft Arend Jan Kamp weer een vooruitblik op de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties en een fijn weekend! 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

 1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
 2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
 3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. macthamac 14 juli 2018 05:57
  wat ik denk gelezen te hebben tot nu toe, als er een vermoeden is dat de heer Trump ergens mee dreigt(impliciet), of openlijk dreigt, dan is het geen dreigement. met andere woorden dan gebeurd het ook.

  mocht het uit de navo stappen gebeuren dan zou dat kunnen betekenen dat, er aanwijzingen zijn, dat een navo land wordt aangevallen. zo nu en dan lees je wat dingen, dat de kans aanwezig is dat er een land wordt aangevallen.

  het geeft amerika de ruimte om niet direct in een oorlog meegetrokken te worden. dat zou in bepaalde situaties handig kunnen zijn.

  maar goed, nederland gaat gewoon volgens afspraak, langzamer hand naar de 2% toewerken.

  volgens mij las ik af en toe, dat de heer Trump zelfs 4% wou. 4% van het budget aan de navo. nog niet echt duidelijk in welk opzicht. en daarmee bedoel ik, waar wordt het aan uitgegeven. het laat in ieder geval blijken, dat de heer Trump het belangrijk vind, dat er geld naar de navo gaat.

  het impliceert de ernst van de tijd waarin we leven op dit moment. en de spanningen die er zijn in mijn ogen.

  het verhaal met het verenigd koninkrijk is wel duidelijk denk ik. dit is nog niet afgelopen.
 2. macthamac 14 juli 2018 06:20
  zou heel goed kunnen dat amerika in de navo blijft.

  het zou eventueel meer het idee kunnen zijn zoals laatst gebeurde. amerika trekt zich terug uit de iran deal. verplaatst zijn ambassade naar jeruzalem.

  een groot aantal europeze landen zijn daar helemaal niet te spreken over. andere landen, andere belangen, andere inzichten, andere rollen, andere verplichtingen, andere problemen.

  de isrealische president heeft laatst geprobeerd om de iraneze troepen uit syrië te krijgen. die is in overleg met de heer putin gegaan. en volgens mij waren ze nog niet helemaal tevreden. de troepen bleven wat verder weg. maar zitten er nog wel.

  dus israel wordt gesteund door amerika. het zou kunnen dat het daarmee wat meer druk kan leggen, om wat gedaan te krijgen in syrië, ten bate van zichzelf en een aantal andere landen. zou kunnen.

  ik vermoed zelf dat de kernwapen in noord-korea nooit weggaan, en dat het afwachten is wanneer dat conflict weer oplaait. of het schiereiland wordt bij elkaar getrokken. en dat hoeft niet in het voordeel van de zuid-koreanen, en de amerikanen, en dus ook europa te zijn. vergeet japan trouwens.

  dan hebben we ook nog taiwan, waar de hele tijd onenigheid over is. dat 'conflict' loopt ook al een tijdje.

  met engeland uit de eu. die nu gaat beschikken over haar eigen grenzen. zou er ook op kunnen wijzen, dat het een zeer ernstige tijd is. laten we wel wezen, daar gebeurt al tijden het een en andere. aanslagen met een terroristisch motief. maar ook zeer verdachte vergiftigingen.

  het is een veel sterkere speler, die niet ten val moet komen(zeker niet in mijn doomscenario). ik vind zelf alle neuzen dezelfde kant op. maar dat kan dan weer niet. heb daar zo mijn ideeen over. maar goed.
 3. macthamac 14 juli 2018 06:29
  een land als amerika kan veel zinvoller zijn voor alle navo landen, buiten de navo. als het zich maar gedraagt ten bate van ons allen. ook in het korea conflict is het sterker waarschijnlijk los van de navo. zolang we maar blijven samenwerken. zuid-korea zit ook niet in de navo, en heeft een amerikaanse militaire basis. en werkt samen met het amerikaanse leger. daar mogen we blij mee zijn. als dat wordt aangevallen dan zijn we direct met zijn allen in oorlog. israel zit ook niet in de navo. werkt ook samen met amerika. moeten we ook blij mee zijn. dat zijn ook landen.

  bepaalde landen kom je niet zo makkelijk binnen. geeft een oneerlijk speelveld. we zouden blij moeten zijn voor de engelse dat ze over hun eigen grenzen gaan. we zijn zelf ook boten aan het weigeren met vluchtelingen.

  betekend wel dat die mensen aan de buiten grenzen van europa vastzitten. dus die mensen, die zitten vast in die landen. als wij vluchtelingen weigeren op grond van een aantal redenen, dan gelden die redenen dus ook voor de landen die aan de buitengrenzen van europa liggen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

AEX

763,70 21 jan
-14,56 -1,87%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links