Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hollandse Aandelenavond: Kooptips op een rij

Hollandse Aandelenavond: Kooptips op een rij

De financiële markten zijn volop in beweging. Zakken we door de bodem of pakken we de positieve trend weer op? De zes experts op de Hollandse Aandelenavond 2018 denken overwegend het laatste.

Het was woensdagavond voor de achtste keer dat dit jaarlijkse evenement door BNP Paribas in samenwerking met IEX werd georganiseerd. In het Amsterdamse Bimhuis deden Nico Bakker, Jim Tehupuring, Nico Inberg, Royce Tostrams, Jos Versteeg en – voor het eerst – Ralph Wessels voor een live publiek hun beste tips van de hand.

AEX-index verslagen

Gastheer Erik Mauritz van BNP Paribas Markets roept in herinnering dat de AEX-index op de Hollandse Aandelenavond van vorig jaar op 513 punten stond en dat het rendement, inclusief dividend, sindsdien 11,3% bedroeg. Het gemiddeld rendement van de toen afgegeven tips was 32,3%.

Hoewel met de turbo's van de sponsor zowel op een koersstijging (long) als een koersdaling (short) ingezet kan worden, zitten beleggers doorgaans niet te wachten op volatiliteit. De zes beursexperts zien echter veel overdrijving in de markt, terwijl er voor de langere termijn nog niet zo gek veel aan de hand lijkt.

Beleggen weer leuk

Technisch analist Nico Bakkers advies aan beleggers is zich vast te houden aan een plan en niet te emotioneel te reageren. Houd vertrouwen: "Beleggen wordt weer leuk."

Zijn collega Royce Tostrams somt een aantal perikelen op: terugtrekking van Trump uit de World Trade Organisation (WTO), dreigende handelsoorlog, politiek gesteggel in Italië en terugtrekkende centrale banken. “Every rally climbs a wall of worry.”

Fundamenteel analist Ralph Wessels noemt de handelsoorlog “vooral ruis”. Op zich is er met de economie en bedrijfswinsten niet al te veel mis, al nadert wel de laatste fase van de economische cyclus.

Volgens Nico Inberg heeft de beurs de neiging te overdrijven. Hij speurt de markt daarom af naar koopjes. Jim Tehupuring zoekt zijn heil in waarde. Wessels gaat wat defensiever. Terwijl Jos Versteeg juist vooral let op groei.

Tips Nico Bakker, technisch analist BNP Paribas Markets


AEX

"Als je denkt “oei, ik ga wat missen” dan is de index belangrijk. Dit is een correctie in een uptrend. 545 punten is de bodem. De weerstand is de vorige top op 573 punten. Breken we die dan gaan we naar 700 punten. Tijd voor een turbo long. Beleggen wordt weer leuk!”

AkzoNobel

“De koers zit in een uptrend. Het is klaar met de dip. Als de AEX-index door 573 punten breekt, gaat Akzo ook wel mee.”

Unilever

“Dit aandeel ligt er al lang zo goed bij. Het perfecte plaatje. Je ziet een kop-schouder-bodem patroon. Maak er een tweetraps raket van: als weerstandsniveaus uitgenomen worden, is dat een teken om posities te vergroten.”

Bekijk de video van Nico Bakker

Tips Nico Inberg, hoofd IEX Beleggersdesk


Besi

“Het aandeel ligt er hartstikke slecht bij. Dit bleek de kanarie in de kolenmijn: er kwam slecht nieuws. We hebben het eerder meegemaakt, zo is in 2015 de koers gehalveerd. In China gaat het even wat minder, maar ik denk dat dit een kans is.”

PostNL

“Je had het bod van Bpost, dat niet doorging. Dat was maar beter ook, want kijk wat daarmee is gebeurd. Het verhaal is dat brievenpost krimpt, maar pakketbezorging groeit. Nu is er een post-dialoog geweest, en regels worden wat soepeler. Concurrent Sandd wordt overgenomen of uit de markt gedrukt. Retailers willen ook delivery. Maar we willen geen zes busjes in de straat. Dus daar liggen kansen.”

Accsys

“Het is een leuk bedrijf, dat hout onder druk impregneert. Het resultaat is harder dan tropisch hardhout. Het management is wat zwak geweest, en sloot een verkeerde deal in China met als gevolg emissies. Wat dit betreft is het een soort Pharming. Iets om komend halfjaar in de gaten te houden, dan kan het een mooi groeibedrijf worden.”

Bekijk de video van Nico Inberg 

Dagelijks analyses en adviezen van Nico Inberg lezen?

BEKIJK HET PREMIUM AANBOD


Tips Jim Tehupuring, analist ProBeleggen


PostNL

“Het aandeel blijft zwaar achter. De overheid wil stabiele postbezorging, maar dat dreigde niet meer te gebeuren. Daarbij groeit de pakketmarkt en is de waardering gunstig. Met recht een fallen angel.”

Unibail

“De rendenen voor de dramatische performance zijn: angst voor een oplopende rente, angst bij retailvastgoed (online), angst voor een overname Westfield. Het nadeel van de financieringslast wordt ruimschoots overtroffen door het royale dividend. Mijn advies is dus koop een turbo met een lage hefboom. ”

Aperam

“Dit bedrijf maakt roestvast staal. De koers wordt gedrukt door het handelsconflict, maar het is ook goedkoop in vergelijking met sectorgenoten. Hierop is bijvoorbeeld op in te spelen met een certificaat.”

Bekijk de video van Jim Tehupuring

Tips Ralph Wessels, beleggingsstrateeg ABN Amro


Royal Dutch Shell

“Shell is een geldmachine. Bij $50 tot $55 per vat draaien ze nog quitte. Maar bij $75 hebben ze $25 miljard tot $30 miljard aan vrije kasstroom. Dat is genoeg voor het dividend en daarbovenop aandeleninkoop. Als Shell hetzelfde gewaardeerd werd als Amerikaanse bedrijven zou de koers naar $40 gaan.”

Flow Traders

“De volatiliteit in de markt gaat toenemen. Flow dekt alle risico's af. Als de volatiliteit toeneemt, wordt de prijzing van ETFs minder nauwkeurig. De marges stijgen dan. In het eerste kwartaal werd meer verdiend dan in heel vorig jaar. Het tweede kwartaal was wat minder, maar het dividend gaat dit jaar omhoog. En wie weet neemt de beweeglijkheid weer toe.”

DSM

“Er zijn een aantal langetermijntrends, zoals vergrijzing. DSM heeft profijt van dergelijke trends, zoals gezondheid of circulaire economie. Het bedrijf speelt daar goed op in.”

Bekijk de video van Ralph Wessels

Tips Jos Versteeg, senior analist InsingerGilissen


Besi

“In de chipsector heb je front en back-end. Front is heel moeilijk, maar daarna is back-end wat makkelijker. En dat doet Besi: het verpakken. Ook dat wordt echter steeds ingewikkelder en Besi is daar goed in. In de semiconductorverkopen zie je door de jaren heen wel druipsteen-patronen. De toepassingen in smartphones, maar ook in auto's is enorm gegroeid. De koersdip kan nog wat verder gaan, maar voor de lange termijn kan dit een aardig moment zijn om in te stappen.”

ING Groep

“ING zit vooral in volwassen markten, daar kunnen ze behoorlijk concurreren. Maar ook zitten ze in een paar groeimarkten. Het aandeel is flink gedaald vanaf de top door zorgen over kapitaaleisen, maar ze hebben een schaalbaar digitaal platform, laten mooie groei zien van primaire klanten en het dividendrendement is aantrekkelijk. Het aandeel is te veel afgestraft.”

Boskalis

“Boskalis profiteert van toename van handel, energiebehoefte, bevolkingsgroei en klimaatbewustzijn. Het is afhankelijk van de olieprijs, waardoor de koers onder druk lag. Het management heeft ingegrepen en nu profiteert het bedrijf van herstel van de olieprijs.”

Tips Royce Tostrams, technisch analist IEX Beleggersdesk

 

AMG

"Het volgende koersdoel is €66, een potentieel van 25%. Elke correctie wordt op een hoger niveau opgevangen. De koers is al jaren in een uptrend."

Unilever

“De pull-back is opgevangen op oude top. Vervolgens toont het aandeel relatieve sterkte. Het kan naar €60, ofwel een potentieel van 20%.”

Basic-Fit

“Ook dit aandeel beantwoordt helemaal aan mijn voorwaarden. De koers zet steeds hogere bodems en de trend is mooi opwaarts. Ons koersdoel is €36, een potentieel van 20%.”

Bekijk de video van Royce Tostrams

Meer aandelentips en -adviezen van Royce Tostrams?

BEKIJK HET PREMIUM AANBOD

Short-kandidaten

Bij de paneldiscussie aan het eind van de avond, vroeg interviewer Pieter Kort, hoofdredacteur van IEX, alle analisten ook nog om een short- of verkooptip.

eurdol

Klik op de foto voor een grote versie

Dit waren de short-kandidaten van de experts:

 • Nico Bakker: Wereldhave
 • Nico Inberg: Grandvision
 • Jim Tehupuring: Adyen
 • Ralph Wessels: Arcadis
 • Jos Versteeg: Philips
 • Royce Tostrams: Aegon

Meer zien

 • Wilt u de hele avond nog eens terugkijken?Dat kan op de webinarpagina van BNP Paribas.
 • Wilt u meer aandelenadvies, uitgebreide analyses en handelstips lezen? Dat kan op IEX Premium.

BEKIJK HET PREMIUM AANBOD

Anton Reijinga is managing editor van IEX Premium. Eerder schreef hij onder andere voor De Financiële Telegraaf, Het Financieele Dagblad en The Wall Street Journal. Verder werkte hij bij verschillende effectenbrokers en market makers op en rond de Amsterdamse beursvloer. Anton is ingeschreven als Register Beleggingsanalist (RBA).

Auteur: Anton Reijinga

Anton Reijinga RBA is managing editor van IEX Premium. Eerder schreef hij onder andere voor De Financiële Telegraaf, Het Financieele Dagblad en The Wall Street Journal en werkte hij bij verschillende effectenbrokers en marketmakers op en rond de Amsterdamse beursvloer.

Meer over Anton Reijinga

Recente artikelen van Anton Reijinga

 1. sep '18 Dividendbeleggen: Europa steekt gunstig af 1
 2. jul '18 Hollandse Aandelenavond: Kooptips op een rij 10
 3. jun '18 Mabels magie 7

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 9 objectief 5 juli 2018 16:56
  quote:

  yieldcurve schreef op 5 juli 2018 16:46:

  Och het zijn allemaal sympathieke mensen hoor, maar als je het echt weet hoef je niet op zo'n podium te gaan staan he.
  Doe niet zo negatief...wees blij dat er analisten zijn anders was beleggen een sprong in het duister; nu kun je de aanbevelingen nog afwegen en je eigen beslissing nemen. (er is toch niemand die denkt dat ze altijd gelijk hebben..ze
  bepalen de toekomst niet)
 2. [verwijderd] 5 juli 2018 18:36
  quote:

  fred12345 schreef op 5 juli 2018 16:56:

  [...]

  Doe niet zo negatief...wees blij dat er analisten zijn anders was beleggen een sprong in het duister; nu kun je de aanbevelingen nog afwegen en je eigen beslissing nemen. (er is toch niemand die denkt dat ze altijd gelijk hebben..ze
  bepalen de toekomst niet)

  Da's tekst van zo'n 'analist'!…

  Je bent overbodig hoor, kan zelf gedaan worden, je laat mensen in de waan van niet... TA, dat is een kwestie van getallen, geometrie, stukje handelspsyche, dat kan iedereen onder de knie krijgen, daar ben jij niet voor nodig!…
 3. forum rang 9 objectief 5 juli 2018 18:57
  quote:

  Helvan '18 schreef op 5 juli 2018 18:36:

  [...]
  Da's tekst van zo'n 'analist'!…

  Je bent overbodig hoor, kan zelf gedaan worden, je laat mensen in de waan van niet... TA, dat is een kwestie van getallen, geometrie, stukje handelspsyche, dat kan iedereen onder de knie krijgen, daar ben jij niet voor nodig!…
  Gezien het niveau van jou postings...zul je het over 100 jaar misschien ook kunnen, maar dat blijft een gok.
 4. [verwijderd] 5 juli 2018 19:22
  quote:

  fred12345 schreef op 5 juli 2018 18:57:

  [...]

  Gezien het niveau van jou postings...zul je het over 100 jaar misschien ook kunnen, maar dat blijft een gok.
  Het zijn nu juist de postings waar jij interesse in hebt!… Kortom, je bent aan het zoeken wat je zelf mist, over niveau gesproken!.., maar wel met regelmaat een artikel maken….
 5. [verwijderd] 6 juli 2018 10:40
  ACCSYS ??? Ik vind het verbijsterend dat iemand een pennystock aanbeveelt dat al tijden ondanks grote volumes geen millimeter van zijn plek komt. Maar goed, misschien zijn er hoopgevende fundamenten en dan zou bij een goed bericht dit ding omhoog kunnen spuiten. Ik als meer serieuze speculant blijf hier vanaf, ik beschouw dit als een mooi voorbeeld van de onzin die op zulke bijeenkomsten wordt verkondigd.
 6. [verwijderd] 19 juli 2018 19:29
  quote:

  Eykpunter schreef op 6 juli 2018 10:40:

  ACCSYS ??? Ik vind het verbijsterend dat iemand een pennystock aanbeveelt dat al tijden ondanks grote volumes geen millimeter van zijn plek komt. Maar goed, misschien zijn er hoopgevende fundamenten en dan zou bij een goed bericht dit ding omhoog kunnen spuiten. Ik als meer serieuze speculant blijf hier vanaf, ik beschouw dit als een mooi voorbeeld van de onzin die op zulke bijeenkomsten wordt verkondigd.
  Het was achteraf gezien toch wel een goed advies. Zo zie je maar weer dat fundamentele analyse ook grote voordelen kan hebben.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links