Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Omzetprofiel AEX blijft op peil

TA: Omzetprofiel AEX blijft op peil

Donald Trump lijkt het handelsconfict met China verder op scherp te stellen door Chinese investeringen in Amerikaanse technologiebedrijven nog meer te beperken. De Amerikaanse president beschouwt deze sectoren als cruciaal voor de nationale veiligheid. Door Chinese investeringen in deze sectoren verder te beperken, wil Trump voorkomen dat de China over gevoelige informatie kan bescikken.

Op de beurzen zorgde het escalerende handelsconflict in de afgelopen weken al voor veel winstnemingen. De Nederlandse beurs, die zeer exportgevoelig is, weet de neerwaartse druk maar niet van zich af te schudden. De correctieve fase, het patroon met lagere toppen, blijft op korte termijn dominant. Het zwakke koersverloop van de afgelopen dagen is bevestigd, nadat de AEX neerwaarts uit de driehoeksformatie is gezakt. Er ligt een redelijk vangnet rond 540,65 (gevormd door de toppen van eind februari). In tweede instantie kan de AEX naar 515,96 zakken, waar de bodem van 9 februari ligt, hoewel we hier niet van uitgaan.

Pullback scenario AEX

Met de daling vanaf de top van mei rond 572 punten heeft de AEX-index ongeveer 50% van de stijging vanaf eind maart teruggegeven. Binnen de technische analyse zien we dit als een normale correctie. De index heeft sinds de bodem van februari-maart rond 516 twee stappen vooruit gezet, tegenover nu één stap terug. Overigens gaan we ook bij een verdere daling naar de toppen van eind februari uit van een pullback situatie.

Voorlopig moeten we rekening houden met veel volatiliteit. Op de lange termijn handhaven we echter nog altijd onze positieve visie en verwachten we dat uiteindelijk weerstand 572,84 zal worden gebroken, waarna de index richting 600-609 zal kunnen stijgen.

Nog niet uitverkocht

De RSI van de AEX lijkt op korte termijn te stabiliseren, wat aangeeft dat de markt wat aan interne kracht wint. De RSI (Relative Strength Index) is een technische indicator die de kracht van de laatste koersstijgingen vergelijkt met die van de laatste koersdalingen. Hiermee kunnen uitverkochte (oversold) condities gevonden worden. Deze situatie treedt op bij waarden onder 30. Let op, hieraan kunnen geen directe koop- of verkoopsignalen ontleend worden, want een beurs in een sterk dalende trend kan soms wekenlang oversold blijven.

Het gaat bij de RSI vooral om divergenties (afwijkingen) tussen het koersverloop en de indicator zelf. Deze situatie treedt op indien de koers nog lagere toppen vormt, terwijl de RSI hogere toppen begint te vormen. Dat zijn vaak signalen van een nakende trendverandering. Vooralsnog is er bij de AEX geen sprake van positieve divergentie. De AEX is dus nog niet uitverkocht.

 

 

https://grafieken.tostrams.nl/10-rsi.gif

Geen hoge omzetten

Opvallend is dat zwakke dagen van de AEX niet door hoge beursomzetten worden begeleid. De moneyflow van de Nederlandse beurs laat de afgelopen weken een meer neutraal koersverloop zien.

De moneyflow-indicator geeft aan dat er momenteel geen kapitaal aan de Nederlandse beurs wordt onttrokken. Het zwakke koersverloop van de AEX-index zelf wordt dus niet bevestigd door hoge volumes. Er is op dit moment meer sprake van evenwicht bij de in- en uitstroom van kapitaal. Overigens is de langeretermijntrend van de moneyflow nog opwaarts gericht.

De moneyflow-indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt. Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow, zoals nu, geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  2. 16 apr ASML oogt wispelturig 101
  3. 15 apr Just Eat Takeaway nog tussen servet en tafellaken 74

Gerelateerd

Reacties

257 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Fundbuster 3 juli 2018 08:27
    Mogge allemaal!

    Voor de Duitsers is het één spook down, twee to go. Chart suggereert voor mij dat de Amerikanen nog niet klaar zijn voor een leven onder de 200MA, long gegaan DowJonesen 24320, met de stop honderd punten lager.
    -:) de pieper staat ingesteld op 24400, redelijke kans dat ik er deze keer aan denk om die stop op te trekken mocht-ie afgaan.

    Succes iedereen, het knakenrapen kan een aanvang nemen!
  2. [verwijderd] 3 juli 2018 08:54
    quote:

    -EriC- schreef op 3 juli 2018 08:38:

    Ik geloof er niet in.
    Zal mij verbazen als de aex om 10 uur nog boven de 548 staat.
    Waarom niet dan? Omdat het je doet verbazen? Moet het om 10uur weer onder de 548 staan? Nou hou er maar rekening mee dat we de 552 om 11uur al op de borden zien!

    Alle onrust en onzekerheid zit nu in china, in Europa is alles weer ouwe jongens krentenbrood!
  3. [verwijderd] 3 juli 2018 08:56
    quote:

    MDJ_0 schreef op 3 juli 2018 08:54:

    [...]

    Waarom niet dan? Omdat het je doet verbazen? Moet het om 10uur weer onder de 548 staan? Nou hou er maar rekening mee dat we de 552 om 11uur al op de borden zien!

    Alle onrust en onzekerheid zit nu in china, in Europa is alles weer ouwe jongens krentenbrood!
    Eerst zien :-)
    Ik blijf short zitten.
  4. [verwijderd] 3 juli 2018 08:59
    quote:

    MDJ_0 schreef op 3 juli 2018 08:54:

    [...]

    Waarom niet dan? Omdat het je doet verbazen? Moet het om 10uur weer onder de 548 staan? Nou hou er maar rekening mee dat we de 552 om 11uur al op de borden zien!

    Alle onrust en onzekerheid zit nu in china, in Europa is alles weer ouwe jongens krentenbrood!
    al zou dat zo zijn denk je niet dat die onrust en druk daar invloed heeft op ons ?
    Tuurlijk wel , is allemaal aan elkaar gekoppeld.

    Trump gaat het er doorheen duwen en we krijgen nog een schok beweging
  5. [verwijderd] 3 juli 2018 09:06
    quote:

    expert@info schreef op 3 juli 2018 08:59:

    [...]

    al zou dat zo zijn denk je niet dat die onrust en druk daar invloed heeft op ons ?
    Tuurlijk wel , is allemaal aan elkaar gekoppeld.

    Trump gaat het er doorheen duwen en we krijgen nog een schok beweging
    Wie zegt dat Trump het er doorheen gaat duwen? Zodra hij zijn toon gaat matigen is het een schok beweging omhoog!
  6. forum rang 6 JoostVLS 3 juli 2018 09:16
    quote:

    AzijnseikerT schreef op 3 juli 2018 08:57:

    Wat is de construct validiteit van deze analyses Royce. Kun je dat wellicht aangeven. Ik begrijp dat je een fenomeen beschrijft, maar kun je ook aangeven wat de relatie tussen de koers en bijv een steunpunt is?
    Zou je antwoord krijgen met jouw posts en alias ? :)
  7. [verwijderd] 3 juli 2018 09:24
    quote:

    Martin S schreef op 3 juli 2018 09:22:

    Rutte denkt dat hij Trump kan beïnvloeden.De Amerikaanse media wisten niet eens wie dat mannetje met dat brilletje was.
    Klopt. Er stond gisteren in de krant aldaar dat hij de minister van Denemarken was :-)
    Jammer dat het later is gecorrigeerd.
257 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links