Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mabels magie

Mabels magie

Het regent weer beursgangen aan het Amsterdamse Damrak. Voorlopig hoogtepunt is de stormachtige introductie van onze vaderlandse fintech Adyen, waarvan de beurswaarde de eerste handelsdag over de kop ging.

De IPO domineerde afgelopen weken het beursnieuws tot ver over de landsgrenzen. Logisch, want hoewel het bedrijf nog geen duizend werknemers telt en minder dan tien jaar oud is, loopt de waarde in de miljarden. En daarmee is een nieuwe unicorn geboren. 

Free float

In de week na de beursgang stabiliseerde de koers. De marktkapitalisatie bedraagt nu circa €12 miljard. Adyen zou daarmee niet misstaan in de AEX-index, tussen hoofdfondsen als Aegon (€10,9 miljard) en NN Group (€12,2 miljard), maar daarvoor is de free float van iets meer dan 13% veel te gering. Dus is het te hopen dat de aandeelhouders van het eerste uur genegen zijn nog wat extra te verkopen.

Dit in weerwil van de publieke opinie. De berichtgeving focuste op het ‘cashen’ van zittende aandeelhouders, in het bijzonder Mabel van Oranje (foto, AmsterdamDiner), die net als oprichters, werknemers en andere durfinvesteerders een pluk verkocht. Met de plaatsing bij instituten gaven ze particuliere beleggers ‘het nakijken’. 

Woestijnklimaat

Maar laten we niet vergeten dat nog maar een paar jaar terug een soort woestijnklimaat dreigde. De IPO-markt droogde volledig op en het aantal noteringen begon te dalen. Als gevolg van faillissementen, fusies en overnames, maar ook omdat bedrijven tot de conclusie kwamen dat de kosten van een beursnotering niet langer opwogen tegen de baten.

Professionele aandelenbeleggers waarschuwden voor de teloorgang van de ‘infrastructuur’ van banken en effectenhuizen rond de Amsterdamse beurs. De rainmakers van weleer verdwenen geruisloos uit de binnenstad. De chique bankgebouwen langs de grachten werden in hoog tempo gesloopt of omgebouwd tot warenhuizen, hotels en woningen.

Regenmaken

In 2010 vond geen enkele beursgang meer plaats. Pas vanaf 2014 waren het er weer meer dan op één hand te tellen is. Eerst ging het nog deels om (her)introducties waar de Staat de hand in had, zoals ABN Amro, ASR (eerder genationaliseerd) en NN Group (afsplitsing van ING als voorwaarde voor staatssteun).

Maar langzaam ging ook de poort weer open voor nieuwkomers. Namen als GrandVision, Kiadis Pharma, FlowTraders, Sif Group, ForFarmers, BasicFit en Takeaway.com vonden hun weg naar het beleggend publiek. En dit jaar werd de lijst verder aangevuld met Alfen, B&S Group, NIBC en - als klap op de vuurpijl - Adyen. Beleggers hebben kortom weer wat te kiezen. 

Durfkapitaal

Toch zijn we nog niet op het IPO-niveau van voor de crisis. De ECB stopt intussen geleidelijk met het obligatie-opkoopprogramma, dat als doel had beleggers aan te zetten risicovoller te investeren. Ook plannen van staatswege om pensioenfondsen meer in Nederland te laten beleggen liepen op niks uit. 

Mabel (of haar overleden man, prins Friso) had destijds geen subsidieregeling nodig om in Adyen te stappen. Ze nam daarmee risico. Hopelijk doet ze dat opnieuw en steekt ze het met haar succesvolle (gedeeltelijke) exit vrijgespeelde geld weer in nieuwe startups. En anders kan ze het gewoon herbeleggen op de Amsterdamse beurs.

Deze column is verschenen in IEX Magazine nummer 13, jaargang 2, van zaterdag 23 juni 2018. 

Anton Reijinga is managing editor van IEX Premium. Eerder schreef hij onder andere voor De Financiële Telegraaf, Het Financieele Dagblad en The Wall Street Journal. Verder werkte hij bij verschillende effectenbrokers en market makers op en rond de Amsterdamse beursvloer. Anton is ingeschreven als Register Beleggingsanalist (RBA).

Auteur: Anton Reijinga

Anton Reijinga RBA is managing editor van IEX Premium. Eerder schreef hij onder andere voor De Financiële Telegraaf, Het Financieele Dagblad en The Wall Street Journal en werkte hij bij verschillende effectenbrokers en marketmakers op en rond de Amsterdamse beursvloer.

Meer over Anton Reijinga

Recente artikelen van Anton Reijinga

 1. sep '18 Dividendbeleggen: Europa steekt gunstig af 1
 2. jul '18 Hollandse Aandelenavond: Kooptips op een rij 10
 3. jun '18 Mabels magie 7

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 24 juni 2018 17:00
  quote:

  subtropical schreef op 24 juni 2018 16:39:

  Bij elke top in de markt wil iedereen nog snel cashen. De top lijkt dus gezet.... De langste bull run loopt op zijn eind. Het geld moet uitgegeven worden, dat was de bedoeling toch van de ECB? Niet parkeren op de beurs zodat the happy few hun vermogen zagen verdubbelen.
  Beursgangen vinden plaats op, of rond, de top, wat dacht je daarvan…
  En deze was gezien het geld wat er mee gemoeit ging zo'n beetje de klokkenluider voor de top, hemelsbreed gezien dan, 21 dagen is verwaarloosbaar..
 2. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 juli 2018 23:27
  Schots eredoctoraat voor prinses Mabel
  1 uur geleden in BINNENLAND

  GLASGOW - Prinses Mabel krijgt dinsdag in de Glasgow Royal Concert Hall een eredoctoraat van de rechtenfaculteit van de Glasgow Caledonian University uitgereikt. Ze krijgt die als erkenning voor haar „uitstekende bijdrage aan de mensenrechten in de hele wereld en inzet voor non-profitorganisaties als het Malala Fonds, Crisis Action en de Coalitie voor het Internationaal Strafhof”.

  De prinses is al jaren op tal van maatschappelijke terreinen actief. Zo was ze medeoprichter van War Child Nederland, de Europese raad voor buitenlandse betrekkingen en Girls Not Brides, waarmee ze wereldwijd strijdt om een einde te maken aan kindhuwelijken. Mabel, die volgende maand 50 wordt, is ook betrokken bij het wereldaidscongres dat later deze maand in Amsterdam wordt gehouden.

  In totaal reikt de universiteit bij de afstudeerplechtigheid negen eredoctoraten uit, onder wie ook de Bosnische Bakira Hasecic, de oprichter van de vereniging van vrouwelijke oorlogsslachtoffers.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links