Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Er is altijd gedoe

Vooruitblik: Er is altijd gedoe

Het is nu alweer een media- en politiek dingetje. Royal Dutch Shell is weer in opspraak naar aanleiding van dit bericht.

Ik citeer de eerste alinea's. Nu ben ik geen jurist, maar wat mij opvalt is dat het hele verhaal en daarmee rel is gebaseerd op één hoogleraar die iets waarschijnlijk acht. Dat is nog geen bewijs, dunkt me.

Olieconcern Shell, één van de grootste pleitbezorgers voor de afschaffing van de dividendbelasting, heeft jarenlang waarschijnlijk ten onrechte geen dividendbelasting afgedragen over een groot deel van zijn aandelen.

Door dividend uit te laten keren door een Britse dochtermaatschappij en via een trust op belastingparadijs Jersey, ontwijkt Shell sinds 2005 met toestemming van de Nederlandse belastingdienst de dividendbelasting voor zijn aandeelhouders.

Maar volgens hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek van de Universiteit van Amsterdam is het zeer waarschijnlijk dat de Belastingdienst hier nooit mee had mogen instemmen.

In een wetenschappelijk artikel dat volgende week wordt gepubliceerd in het Weekblad Fiscaal Recht, concludeert hij dat de afspraak tussen Shell en de Belastingdienst in strijd lijkt met de Wet op de dividendbelasting.

De Koninklijke reageert intussen met een heus persbericht en ontkent:

Ik ben stomverbaasd over hoe we in Trouw worden neergezet,” zegt Marjan van Loon, president-directeur van Shell-Nederland. “Dit is tendentieus. Het feit dat ons hoofdkantoor in Nederland zit en we een structuur met A- en B-aandelen hebben is juist goed geweest voor de Nederlandse schatkist.

Als aandeelhouder hoeft u zegt denk ik niet meteen zorgen te maken. Dit raakt de winst en het dividend niet, punt. Hier kan wel een (slepende) juridische affaire uit voorkomen, wie weet. Wat wel verontrustend is, is de gretigheid waarmee in dit land bij het minste of geringste onze multinationals worden gebashed.

Of beleggers die mazzel hebben en hun risico beloond zien worden. Uit dezelfde krant bijvoorbeeld. Ik heb geen idee wie die Luc is, maar ik kan het niet beter of korter omschrijven. En ik weet ook niet hoeveel durfinvesteringen van wijlen Friso en Mabel op nul zijn geëindigd, of gaan eindigen.

Grafiekje dan maar om dit af te sluiten. U ziet hier Shell, Brent, winst en dividend in euro's. Eens te meer, vakwerk hoe Olies die wild fluctuerende olieprijs weet om te toveren in een high yield bond, want daar komt het aandeel eigenlijk op neer. Dat betaalt onze pensioenen, maar dat realiseert de publieke opinie zich niet. 

Agenda

Eigenlijk is er behalve dit geen nieuws dit weekend. Wel is er een bericht, dat morgen vast uitvoerig bij de koffie-automaten op de vloer wordt besproken. Geert er uit en Selwyn er in. Nee, Wim er in. Ik zit vaak te vissen, maar heb helaas geen idee wat hier speelt en hoe de hazen lopen. Daarom citeer ik ANP maar:

MountainShield Capital Fund heeft, middellijk gehouden via Wim Kemper, zijn belang in DGB stevig opgevoerd. Dat bleek zaterdag uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Kemper heeft een kapitaalbelang en stemrecht van 29,35%. Dat was eerder nog 14,27%, zo valt op te maken uit de registers van de toezichthouder.

Recent bleek dat Geert Schaaij zijn belang in DGB Group, voorheen Verenigde Nederlandse Compagnie, bijna volledig van de hand heeft gedaan. Schaaij heeft momenteel een kapitaalbelang en stemrecht van 0,99%. Dat was daarvoor nog 18,82%.

Van de agenda hoeven we het deze week niet te hebben. We hebben een roedel speechende centrale bankiers en de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices over deze maand uit VS, Duitsland, Frankrijk en Japan. Neemt het economisch momentum nog steeds langzaam af, dat is de vraag.

Zowel Fed's Jerome Powell, ECB's Mario Draghi (drie keer zelfs) en BoJ's Huppeldepup Kuroda speechen. Mario en Jerome woensdag zelfs tegelijk! Ik kan me niet voorstellen dat ze na hun persco's van vorige week nog iets nieuws hebben te vertellen, maar u weet maar nooit. De BoE neemt een rentebesluit. 

We zitten tussen twee cijferseizoenen in en dat betekent op papier weinig bedrijfsnieuws. Wel houdt DSM woensdag een capital markets day, waar nieuws uit kan komen. Verder kunnen de de eerste Q2- of H1-winstwaarschuwers of outlook-verhogers opduiken, maar dat is natuurlijk altijd afwachten.

Wat misschien wel een puntje is om met een schuin oog in de gaten te houden, is dat de nieuwe Duitse regering niet lekker draait na ook al een ellenlange coalitievorming. U mag zelf bepalen of dit de termijn te veel is van Angela Merkel, daar bemoei ik mij niet mee, maar dit kan euro en rentes gaan beïnvloeden.  

Hier is de hele agenda, veel scroll-plezier. Vooruit, misschien dat Ahold Delhaize reageert op de de Q1's van Colruyt en er is een Opec-meeting. Dat is best spannend gelet op de oliegrafieken, maar daarvoor moet u nog even verder scrollen in dit stuk.   

18 jun
01:50 Japan handelsbalans -235B
10:00 Italië handelsbalans apr
14:45 Fed's Dudley speecht
16:00 VS NAHB huizenmarktindex jun 70
19:30 ECB's Draghi speecht

19 jun
08:00 Colruyt jaarcijfers
10:00 ECB's Draghi speecht
14:30 VS building permits mei 1,356M
14:30 VS housing starts mei 1,320M

20 jun
08:00 DSM: capital markets day
08:00 Duitsland inflatie PPI mei 0,4% MoM
08:30 BoJ Kuroda speecht
15:30 Fed's Powell speecht
15:30 ECB's Draghi speecht

16:00 VS verkopen bestaande woningen mei 5,54M
16:30 VS weekrapport olievoorraden

21 jun
00:00 OPEC meeting
06:30 Nederland consumentenvertrouwen
13:00 BoE rentebesluit
14:30 VS jobless claims 223K
14:30 VS Philadelphia Fed Index jun 28,0
15:00 VS huizenprijzenindex apr
16:00 EU consumentenvertrouwen jun -0,1

22 jun
02:30 Japan flash manufacturing PMI
08:45 Frankrijk BBP Q1 0,2% QoQ
09:00 Frankrijk flash manufacturing PMI jun 54,0
09:00 Frankrijk flash services PMI apr 54,3
09:30 Duitsland flash manufacturing PMI apr 56,1
09:30 Duitsland flash services PMI jun 52,1
10:00 EU flash manufacturing PMI jun 55,1
10:00 EU flash services PMI jun 53,6
15:45 VS flash manufacturing PMI jun 56,7
15:45 VS flash services PMI jun 56,6

Kun jij er nog iets van maken, Corné? Misschien die Turkse schaapherder wel.

Kiek op de Grafiek

Agendatechnisch zitten we zoals gezegd een beetje in niemandsland zo tussen twee cijferseizoenen in. De AEX past zich daar aardig op aan, want die staat precies tussen vorig topje en bodempie in. 


Dat geldt ook voor de AEX herbeleggingsindex, de Nederlandse DAX. Het dividendseizoen zit er nu op. Deze total return index staat nu dit jaar 2,3% hoger dan de prijsindex. Voor dit jaar resteren nog vooral de komende kwartaaldividenden van Royal Dutch Shell en Unilever. 


Hoezo was het me het weekje wel, lijkt de AEX VIX Index (volatiliteit) te zeggen? Niet veel te zien hier. 


Haha, dit is wel een goeie en past mooi bij de volatiliteit. Flow Traders, weet u wel. Dat was deze week te gast bij BNR. Sublieme timing, deze maand afzwaaiend BNR Zaken Doen presentatrice Annette stopt er inderdaad op het hoogtepunt mee. Deze mag je op je CV zetten, meid :-)

Eens te meer, onze AEX presteert veel beter dan Europa, hier de Eurostoxx 600. Die staat lager dan een jaar geleden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het ding ook minder blijft opleveren. Beide indices zijn trouwens even duur: 15,4 keer de huidige winst bij 3,4% dividendrendement.


Heren, helpt u mij even over de drempel, lijkt diva S&P 500 hardop te vragen. Kom op, neem dat maarttopje nou even uit (kreng, denk ik er dan altijd stiekem achteraan).


Wat die S&P 500 niet laat zien, is dat de dollars waarin het ding staat genoteerd, dit jaar flink zijn aangetrokken. Dat maak ik duidelijk aan de hand van de MSCI World Index (60% Amerikaanse aandelen) in euro's, waar we bijna allemaal wel een trackertje op hebben, toch? Kijk eens aan, +4,2% dit jaar zonder dividend.


Van de week zat ik in Reuters Datastream te vogelen en kijk eens wat ik hier heb. De S&P 500, maar dan anders. Dit vind ik nou de beurs ten voeten uit gedurende zeg maar een cyclus. Paniek en het spoor bijster als het even tegenzit - zie 2008 tot 2011 - maar verder per saldo precies en strak winsten inprijzen. Klaar. 

Ik heb alle lijntjes - koers, koers/winst, winst en dividend - een eigen as gegeven, om dat duidelijk ter maken. U ziet trouwens hoe dit jaar de waardering afkomt met de stagnatie op Wall Street, maar wel oplopende winsten. Fondsmanagers zitten nu volgens Bank of America Merrill Lynch ook overwogen VS.  


Ik hoor u al hardop denken: en de AEX dan? Bij deze. Inderdaad, dat doet Wall Street netter. Op het Damrak rotzooien we maar wat aan met z'n allen. lijkt het wel. Ik gok dat de grote weging van financials en Olies in onze index hier debet aan is. Daar was in de afgelopen tien jaar nog wel eens wat om te doen. 


Over naar de rentes, die ook deze week weer wilder dan aandelen bewogen. Onze tienjaars Wopkes krijgen de groeten van de ECB. Die was deze week in de prik met de afbouw van haar opkoopprogramma, maar de markt ging uit van een eerdere renteverhoging dan op z'n vroegst volgend jaar zomer.


De Duitse Bund, EU en euro-bechmark, steeg minder hard dan onze tienjaars, ofwel de rente daalde wat minder sterk.


Kijk ik ook nog even naar EU-Zuid. U ziet aan die twee flaporen in de grafiek - Italianen zijn zeer behendig met hoeden en witte konijnen - dat de rust nog niet helemaal is weergekeerd in Rome.


Pak ik ook Spanje er bij en die rentebeweging laat een vergelijkbaar beeld zien als Nederland en Duitsland.


Het Fed-rentebesluit deze week was één grote goednieuwsshow - alle parameters staan volgens de centrale bank op groen - maar 3% voor de Ten Year Treasury Yield kwam echter net niet helemaal op het bord.


Dan het allerbelangrijkse item dat er is en dat uw buitenlandse rendementen kan maken of breken. Daar had ik vrijdag nog een stukje over. De dollar dus. Zelden gezien, die trok liefst drie cent aan op het ECB-rentebesluit. Net geen nieuwe bodem (1,151), maar het trendje is omlaag.


Ik weet niet of na die 5-0 de Saudi's nog zin hebben om samen met de Russen extra olie op te pompen. West-Texas Light Intermediate ziet er wel heel spannend uit, onderkant trendkanaal. Is dit nu een long voor een kort ritje omhoog, of valt het spul uit de opgaande trend?


Kijk ik voor de zekerheid ook bij de buren: Brent zelfde verhaal?


Long of short, ik weet het ook niet. Misschien hebt u hier iets aan:

We zijn er bijna, nog twee grafiekjes. Erfvijand dollar steeg deze week en inderdaad, goud daalde dus.


Het enthousiasme spat ook niet meer echt van bitcoin af. Het spul zet dit jaar  iedere keer net weer even een lagere bodem neer. 


Wens ik u verder een prettige zondag. Wat voor wedstrijden hebben we vandaag? Geen idee, ik heb alleen op kantoor nog maar wat flarden gezien van het WK Voetbal. Ik zit nu ook lekker contrair het interlandrugby van gisteren terug te kijken en straks is er wielrennen. Daar winnen we nog wél eens wat mee. 

Net als met de AEX. Alleen de VS en Frankrijk doen dit jaar beter. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 wiegveld 17 juni 2018 14:24
    Meneer Ephimenco kan in ieder geval niet rekenen en moet terug naar school!
    Die aandelen Ayden waren voor de beursgang geen 0 euro waard lijkt mij of de paar miljoen van het begin toe Friso investeerde. De waarde was al fors hoger en de banken die de beursgang begeleidden hingen er nog een te laag prijskaartje aan.
    Ephimenco zou dus ook kunnen betogen dat Mabel 30 miljoen heeft weggegeven aan banken en investeringsmaatschappijen. Klinkt een stuk vriendelijker en is ook waar.
  2. [verwijderd] 17 juni 2018 15:46
    Ik ben Luc niet, maar ik erger me dood tendieus geleuter van linksig Nederland. Die hoogleraar is typisch een hoogleraar van een linksige universiteit. Alles wat een beetje ruikt naar succes of slimmigheid wordt afgemaakt alsof ‘t een zware criminele misdaad is geweest. Wat shell betreft; het is slimmigheid. Wat Mabel betreft; goedkoopmansschap. Het is een schande dat beiden zaken zwaar door ‘t slijk worden gehaald door gestudeerd links, dat zelf geen deuk in pakje boter in augustus kan slaan.
  3. JoopVisser1 17 juni 2018 16:45
    Iedereen heeft in dit land toch dezelfde kansen. Dat is te bewijzen. En we zijn toch allemaal solidair omdat niemand belasting ontwijkt of ontduikt.
    En als je hard werkt wordt je altijd beloond. En als is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt haar wel. Waarom klagen een heleboel mensen dan toch?
    En alles mag toch zolang je de wet niet overtreedt.
  4. [verwijderd] 17 juni 2018 17:41
    Het plaatsen van grafieken heeft totaal geen nut als je er niets mee kunt, en hier staan er heel wat!.. Het fundamentele kan, en doet, er toch niets mee, doet wel overkomen alsóf door termen te gebruiken die zwaarwichtig lijken en rechtstreeks uit TA vandaan komen, maar het heeft verder niets om het lijf!..

    Tenzij je denkt er iets mee te kunnen natuurlijk, maar da's dan meer fantasie dan realiteit wat zich dan afspeelt!.. Maarja, sommigen zweren erbij, vreemd eigenlijk als je ziet waar het op gebasseerd is..

    Wil niet iedereen ontmoedigen, maar zeg nou zelf, welke handvatten heb je nu eigenlijk, behalve die ene die rationaliteit, of gevoel, heet dan..
  5. forum rang 7 ff_relativeren 17 juni 2018 21:15
    In Duitsland heeft de Bondskanselier niet alleen te maken met spanning rond de migratie-vraagstukken. Mw. Merkel heeft ook wat uit te leggen aan buurland Oostenrijk.

    Oud nieuws (1999 - 2006) zorgt opnieuw voor opschudding ;
    De Duitse Inlichtingendienst zou tussen 1999 en 2006 meer dan 2000 Oostenrijkse instituten en bedrijven hebben bespioneerd.

    Quote :

    "Van de Oostenrijkse overheid staan onder meer de ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken op de lijst en het kantoor van de bondskanselier.

    Verder valt op dat ook een aantal ambassades werd afgeluisterd. Naast de min of meer voorspelbare doelen zoals de ambassades van Iran, Noord-Korea en Rusland, staan er ook een aantal ambassades op van EU- en NAVO-landen, zoals Frankrijk, Griekenland en de Verenigde Staten.

    Op de lijst staan alle banken en grote bedrijven van Oostenrijk, maar ook een aantal kleinere bedrijven.


    "Merkel zei vorig jaar dat zij pas in 2015 op de hoogte is gebracht van de praktijken van de BND. Maar bronnen bij de BND zeggen tegen Der Standard dat zij er al vanaf 2013 van afwist."

    bron : nos.nl/artikel/2236870-duitse-inlicht... ,

    en

    www.tagesschau.de/ausland/oesterreich... ,

    en

    orf.at/stories/2443097/2443098/ .

    M.a.w., naast de migratie-vraagstukken, doet het verkeerd informeren over de tijdlijn (over wie er wanneer wat wist) inzake de Oostenrijkse spionage geen goed aan de stabiliteit van de Duitse Bondskanselier.

    Ofwel het waait snel over, ofwel de Duitse Regering komt verder onder druk.
    En dan glijdt de euro mee ..

  6. [verwijderd] 17 juni 2018 21:44
    quote:

    Belegger81 schreef op 17 juni 2018 19:47:

    Beetje warrige reactie Helvan, bedoel je de grafieken die bij de vooruitblik worden geplaatst? Spreken toch voor zich en geven toch vooral de trend aan? Ik vind ze wel prettig.
    Warrig?, je leest waarschijnlijk te snel… Slow down brother, heeft het haast?
    Daar ga je al, je denkt een trend te zien!.. Begreep je, rationaliteit en gevoel, in het warrige verhaal wel?, slaat op die trend namelijk...
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links