Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Italië: Wie durft?

Italië: Wie durft?

Is dit de trigger? Ja. Het zijn tienjaars leningen tegen 3%. De vorige keer was dat nog 1,7%, maar blijkbaar vertrouwt de markt Italië nog wel tegen 3%. Om een concurrentje te noemen: de FTSE/MIB 30 rendeert 3,8%. 

Misschien heeft u niet eens zo lang de tijd om hierover na te denken, want de FTSE/MIB 30 staat ineens 2% hoger en de Italiaanse rente zakt 25 basispunten. Herstel dus, terwijl iedereen nog druk bezig is scenario's te bedenken. Of het nou rustig en beschaafd op z'n Bloombergs is...

...Of met gevel, voordeur, schuur en tuinhuis en al binnenvallen op z'n Zero Hedge's...

Het is duidelijk dat er weer eens Europese rapen gaar zijn. De lange-halen-snel-thuis beleggers en handelaren onder kunnen nu verder ophouden met lezen. Denk er verder niet over na en buy the dip (-10%). Deze strategie leverde het meeste rendement op sinds de start van de bullmarket in maart 2009.

What's new?

Dit is de simpele handelsstrategie. Mark Hulbert van MarketWatch vergelijkt de de huidige crisis in Italië en daarmee de EU met een aantal vorige. Zijn conclusie: vroeg of laat loopt zo'n crisis en de bijbehorende dalingen altijd weer uit de koersen, ofwel zo'n beweging is inderdaad een koopmoment.

Weet u nog? Als u toen nog in de bloemkolen zat: zeker tijdens de LTCM en Azië-crisis waren ook de end games en eind der tijden voorspellingen niet van de lucht.  


Ik kan dat zelf nog wat sterker maken. Dit zijn alle financiële crises sinds 1800. U ziet dat er een eens per generatie altijd wel ergens iets compleet fout gaat. Regels, toezichthouders, het maakt allemaal niks uit, vroeg of laat gaan we gewoon weer een keer de bietenbrug op. Hoort er blijkbaar bij. Wen er maar aan.


Niettemin hebben al die crisis aandelen niet verhinderd om sinds die tijd...


Waarom en wie durft?

Volgens mij is het simpel. Beurzen prijzen winsten in. Geen crisis die uiteindelijk, op de lange termijn een evoluerend bedrijfsleven stopt. Natuurlijk kan ook de Italiaanse crisis verergeren en kan in potentie zelfs EU en euro opblazen, maar vraagt u zich als belegger vooral of dit iets voor de AEX-winsten betekent.

Met een nog altijd goed lopende economie en die stijgende dollar zit dat op dit moment zeker goed in Amsterdam en voor de S&P 500 lijkt er ook nog geen vuiltje aan de lucht. Beide indices zijn alleen, dankzij de Italianen, wel een beetje goedkoper dan een week geleden. De FTSE/MIB zelfs 10%.    

Ik bemoei me nooit met politiek, maar als u mij vraagt: de EU kan niet zonder Italië en Italië kan niet zonder de EU. Een economie in lire's en een schuld van 130% BBP in euro's gaan echt niet samen. Reken niet op een oplossing, maar net als bij Griekenland op kleine stapjes en pappen en nat houden.

Tot slot heb ik voor de echte waaghalzen nog een leuke, lekker risicovolle en volatiele dubbelediptip: het is nog een vrij nieuwe tracker, de FTSE MIB Banks ETF (isin IE00BYMB4Q22). 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 15 okt Slotcall: En dan op de valreep nog AEX 800 3
  2. 15 okt AEX heeft 800 weer in zicht voorbeurs en wat is er veel nieuws
  3. 14 okt Fraaie AEX vandaag en hebben we 'het' nu gehad of niet 1

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: eurocrisis, Italië

MILAAN-FTSE/MIB

26.489,18 15 okt
+211,61 +0,81%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.