Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gemengde gevoelens

In de laatste weken van december wordt u steevast gebombardeerd met visies op wat u in het komende beursjaar mag verwachten. Dat gebruik past in een lange traditie.

Astrologen hebben de afgelopen vijfduizend jaar de mensheid voorzien van voorspellingen aan de hand van wat zij meenden te kunnen aflezen uit de sterren. Wat mij betreft, kunt u de zeer specifieke voorspellingen over rente, dollar en inflatie in de zelfde categorie plaatsen.

En wat zijn die voorspellingen nu helemaal waard? Zelfs als u volledige zekerheid had over de stand van de dollar, de rente en de prijs van goud en olie op 31 december 2008 zou u dan weten welke aandelen u volgend jaar in portefeuille moet hebben? Ik betwijfel het.

Met gemengde gevoelens lever ik elk jaar trouwhartig mijn lijstje bij de IEX-redactie in.

Bearisch
Vorig jaar omstreeks deze tijd voorspelde ik een AEX ultimo 2007 van 470 en een dollar van 1,50. Een tamelijk bearish scenario en wie het serieus nam, kon maar het beste de Amsterdamse beurs mijden en met de voorziene 15% lagere dollar boden ook Amerikaanse aandelen geen al te aantrekkelijk alternatief.

Medio november zag het ernaar uit dat ik met die voorspellingen er niet zo ver naast zou zitten. Er ging 1,48 dollar uit een euro en onder invloed van de uit de Verenigde Staten overgewaaide credit crunch daalde de AEX tot 480. Maar de jongste macrocijfers uit de Amerikaanse economie geven weer wat hoop.

Consumenten blijken minder aangeslagen door het vooruitzicht dat ze hun inkomen de komende jaren niet meer zullen kunnen bijspijkeren door een extra hypotheekje en trokken in december nog maar weer eens hun creditcard uit de zak.

De juiste producten
Wat deed ik zelf met mijn voorspellingen? Om kort te gaan: niets. In mijn modelportefeuille van twintig fondsen zaten ondanks mijn sombere dollarvisie opvallend veel Amerikaanse aandelen. Inconsequent?

Misschien, maar ik ben een bottom-up-belegger die belegd wil zijn in unieke ondernemingen die de juiste producten op het juiste moment op de markt brengen en die geleid worden door talentvolle managers. Amerikaanse fondsen die daaraan voldoen zijn naar mijn mening:

  • Amazon,
  • Google,
  • Apple,
  • Oracle,
  • McDonald's,
  • Goldman Sachs, en
  • Pepsico.

    Kanshebbers
    Daarnaast bleken het afgelopen jaar ook Q-Cells, de Duitse producent van zonnepanelen, Arcelor Mittal en Tom Tom goede stockpicks. De enkele keren dat ik in andere Nederlandse aandelen belegde zoals ING, kwam ik al snel van een koude kermis terug. Al met al was 2007 met een totaal rendement van 25% voor mij geen slecht beleggingsjaar.

    Ik zou in mijn handen wrijven als ik dit jaar de helft van dit percentage zou kunnen realiseren. Hoe het macroplaatje zich dit jaar ook mag ontwikkelen, een ding is voor mij zeker, ik zal weer vol belegd zijn in zeer specifieke aandelen die ik op uiteenlopende gronden bovengemiddeld kansrijk acht.

    Welke fondsen dat zijn? In ieder geval weer Tom Tom ondanks de wat overmoedige overname van Tele Atlas waarvoor wat al te gemakkelijk 800 miljoen euro meer werd betaald dan aanvankelijk de bedoeling was.

    Dat komt het aandeel volgend jaar op een fikse winstverwatering te staan, maar ik verwacht dat het geen afbreuk doet aan de goede winstgroeivooruitzichten in een navigatiemarkt die nog pas in de kinderschoenen staat.

    Mijn portefeuille
    Op Amazon nam ik al winst en bij Google en Apple zit ik op de wip maar ik denk dat ik nog een staartje van de koersstijging in een overdrijvingfase kan meepakken. Q-Cells en het Franse waterfonds Veolia Environnement zitten weer hoog in de selectie. Ook McDonald's, Pepsico, Procter & Gamble maken deel uit van mijn portefeuille.

    Defensieve aandelen die ook een hedge vormen tegen een eventueel verder dalende dollar door hun uitgebreide internationale activiteiten. Ik verwacht dat Oracle gaat oogsten met de opmerkelijk agressieve acquisitiestrategie van de laatste twee jaar.

    Mocht de situatie op de financiele markten volgend jaar uit de hand lopen dan is er maar een financiele instelling waarvan ik verwacht dat die er garen bij spint: Goldman Sachs. De IEX-redactie wil dat ik ook de te verwachten flops noem. Ik vind de positieve selectie al moeilijk genoeg, maar, vooruit.

    Gezond 2008!
    Ik vermoed dat Unibail Rodamco (onroerend goed uit de gratie), KPN (Getronics wordt molensteen om de hals) en Van der Moolen (gaat als nachtkaars uit) als de kandidaten die volgend jaar voor teleurstellingen gaan zorgen.

    Mijn specifieke macrovoorspellingen voor 2008 staan in de tabel hieronder. Vergeet ze zo snel mogelijk en reken me slechts op de fondsselectie af. Hoe het nieuwe beleggingsjaar ook uit zal vallen, ik wens u in elk geval een gezond 2008 toe.

    Wat
    Op 31 december 2008
    AEX
    550
    Dow Jones
    13.800
    Olieprijs
    125 dollar
    Goudprijs
    850 dollar
    Euro/dollar
    1,55
    FED-rente
    4,0%
    ECB-rente
    4,5%
    Inflatie (NL)
    3,0%
    Top-3
    Tom Tom, Veolia Environnement en Q-Cells
    Flop-3
    Unibail Rodamco, KPN en Van der Moolen

    Bekijk hier de voorspellingen van Jacques Poruijt in IEX magazine.




    Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op potuijt@iex.nl.

  • Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jacques Potuijt

    Jacques Potuijt studeerde bedrijfseconomie met specialisatie financierings- en beleggingsleer aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Werkt sinds 1973 in de financiële en beleggingswereld. Vanaf 1980 bij Algemene Bank Nederland (later ABN Amro) achtereenvolgens als beleggingsanalist, fund manager (oprichter van en...

    Meer over Jacques Potuijt

    Recente artikelen van Jacques Potuijt

    1. jul '03 De komkommers zijn gaar
    2. jul '03 Okkerse versus Altman

    Gerelateerd

    Reacties

    2 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 27 december 2007 19:26
      gelukkig nieuwjaar gewenst plus gezond 2008 , om de voorspellingen geef ik niks al was het maar dat gebeurtenissen in 2008 veel meer uitmaken dan een star over-all view vanuit 2007 ? waarom niet een k1 voorspelling of half-jaar of anderhalf jaar vanuit een ontwikkeling? Kan allemaal later nog. Medeleven , maar gezien het verleden heb je er desondanks toch talent voor !
    2 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Onderwerpen:

    Gerelateerde instrumenten

    1. AEX 19 apr
      860,01
      -0,62% -5,35
    2. Alphabet 19 apr
      155,709
      -1,11% -1,751
    3. Amazon.com 19 apr
      174,620
      -2,57% -4,600
    4. Apple 19 apr
      164,930
      -1,26% -2,110
    5. ArcelorMittal 19 apr
      23,830
      +0,13% +0,030
    6. 403,860
      +0,19% +0,750
    7. ING Groep 19 apr
      15,230
      +0,41% +0,062
    8. 3,321
      -1,72% -0,058
    9. 271,910
      +0,34% +0,930
    10. Pepsico 19 apr
      174,130
      +1,08% +1,860
    11. 158,140
      +0,54% +0,850
    12. 28,800
      +0,59% +0,170

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links