Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Draaibaarheidsgehalte van 3,6%

Draaibaarheidsgehalte van 3,6%

Het is een beurs ABC'tje, ofwel het eeuwige touwtrekken tussen risicovolle aandelen en veiligere (staats)staatsobligaties. Simpel gezegd wilt u voor uw hogere aandelenrisico ook een hoger vergoeding dan voor uw lagere obligatierisico. Ofwel, het is een wedstrijd dividend versus coupons.

Met die lage rentes in de afgelopen jaren en ook nu nog is dit eigenlijk in de hele gekapitaliseerde wereld geen issue. Op de AEX maakt u bijvoorbeeld nu 3,4% dividendrendement, terwijl onze tienjaars staatsobligaties een lousy 0,8% doen. Dan is de keuze niet zo moeilijk en de AEX vaart er wel bij.

Hoe anders is het in Amerika. Op de S&P 500 beurt u 2,4% dividendrendement, terwijl u ruim 3% op de veilige zogenaamde ten year treasury's krijgt. Dan gaat u toch nadenken. Vandaar deze vraag ook van Bank of America Merrill Lynch aan fondsmanagers, wanneer zij aan de Great Rotation beginnen.

Zo heet de draai ook wel van aandelen in obligaties, of andersom. Het antwoord:

Niets te zien hier?

Die 3,6% staat nog (lang?) niet op het bord. Hoe zit het met het verleden? Wat deed de S&P 500 als inderdaad de rente het dividend inhaalde, of vice versa? Nick heeft een grafiek gemaakt van die drie. Inderdaad kruist de rente regelmatig het dividend, maar de S&P 500 lijkt daarop ad random te reageren.

Of kijk ik verkeerd? Want als ik de hele lange, tot 1870 teruggerekende S&P 500 van professor Robert Shiller zie, lijkt die uit te schreeuwen dat rentes versus de waardering van aandelen handelen. Maar goed, dat is heel wat anders dan dividend of koerswinst.

Bestaat de grote draai wel?

Een van de best gelezen stukken dit jaar op IEX is De grote draai van Ben Leppers. Daarin toont hij met harde data aan dat Grote Draaien eigenlijk niet klip en klaar te vinden zijn in de beurshistorie. Het is niet keihard aan te tonen. Neem daarom die keuzes van die Amerikaanse fondsmanagers niet te letterlijk.

Die gaan echt niet zitten wachten tot er exact 3,6% op het bord staan en dan hupsakee, in één keer hun hele porto omgooien en daarmee meteen aandelen laten crumbelen. Die zijn waarschijnlijk nu al bezig. Houd wel in de gaten hoe dit verloopt, want daar kunnen we in Europa lessen uit leren, als ook hier de rente...

Eens gaat die ook hier stijgen, maar geen agenda die u dat vertelt. Zo is het ook met die grote draai. Die is er wel, maar u merkt het niet op dagbasis. Pas als u op zekere dag een lange grafiek open trekt, ziet u ineens dat in een periode van weken, maanden en misschien wel jaren er toch iets is veranderd.

Oh ja, laat u alleen niet gek maken. De usual suspect beursroeptoeters die u op zeker gaan vertellen dat we ten onder gaan aan hogere rentes, zijn - ik geef het u op een briefje - dezelfde die jaren geleden riepen dat we waren gedoemd door de rentes die naar nul en zelfs daaronder gingen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 mei 2018 17:25

    Haha....

    Mooi stuk Arend.

    Dit vind ik geweldig gevonden.

    Oh ja, laat u alleen niet gek maken. De usual suspect beursroeptoeters die u op zeker gaan vertellen dat we ten onder gaan aan hogere rentes, zijn - ik geef het u op een briefje - dezelfde die jaren geleden riepen dat we waren gedoemd door de rentes die naar nul en zelfs daaronder gingen.

1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.