Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Buybacks krikken rendement wél op

Varun Ghotgalkar van AXA IM over de voordelen van aandeleninkoop

2018 belooft (weer) een recordjaar te worden voor de inkoop van Amerikaanse aandelen. Bedrijven uit de S&P 500 hebben in het eerste kwartaal in totaal al voor 185 miljard dollar aan inkoopoperaties aangekondigd.

Volgens Varun Ghotgalkar, aandelenstrateeg bij vermogensbeheerder AXA IM, helpen de buybacks aandeelhouders aan extra rendement. Kritiek dat dit niet het geval is, worden volgens hem niet door de feiten gestaafd.

Beleggers die de programma’s zelf of de aankondiging ervan meenemen in hun beleggingsbeslissingen, halen een hoger rendement dan de index, zegt Ghotgalkar.

Dé aanjager van aandelenkoersen

Ghotgalkar: "De aankoop van eigen aandelen is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de belangrijkste bron van vraag naar Amerikaanse aandelen. Sinds 2000 is er voor $7 biljoen aan aandelen ingekocht. Technologiebedrijven en de financiële sector zijn de belangrijkste kopers van zichzelf."

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Recordinkoop

De begin dit jaar aangekondigde opkopen liggen volgens Ghotgalkar 58% hoger dan vorig jaar, ondanks zorgen over hogere rentes en verslechterde balansen. Door het aantal uitstaande aandelen te verminderen, stijgt bij gelijkblijvende bedrijfwinst alsnog de winst per aandeel.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ghotgalkar: "Uiteraard is er een bovengrens aan deze vorm van financial engineering. Als de verhouding tussen schuld en eigen vermogen te veel verandert, dan krijgt de onderneming een hoger risicoprofiel hetgeen de koers van het aandeel weer drukt."

AXA IM heeft becijferd dat 45% van de aangekondigde inkoopprogramma’s van S&P 500-bedrijven (tussen 2007 en maart 2018) minder dan 5% van de marktkapitalisatie bedroeg, voor iets meer bedrijven (48%) was dat tussen 5% en 15%. De overige 7% van deze beursfondsen kochten meer dan 15% van de eigen marktkapitalisatie in.

Meer discipline

Volgens Ghotgalkar verhogen inkoopprogramma's dus de kansen van aandelen. "Deze presteren zowel bij de aankondiging als op langere termijn beter dan de markt." Maar waarom is dat zo?

Een van de verklaringen is dat bedrijven vaak eigen aandelen inkopen als die ondergewaardeerd zijn. Daarnaast leidt aandeleninkoop tot een kleinere kaspositie bij het inkopende bedrijf, waarmee voorkomen wordt dat deze kasgelden worden aangewend voor verkeerde investeringen. Anders gezegd: buybacks hebben (net als de uitkering van dividend) een disciplinerende werking.

AXA IM construeerde een zogenaamde buyback announcement index voor de S&P 500. Tussen 2008 en maart 2018 is het gemiddelde jaarlijkse rendement 11%, tegen 9% voor de S&P 500 als geheel.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Beter dan dividend

Vraag is: waarom zou een bedrijf aandelen terugkopen als het ook dividend kan uitkeren? Volgens Ghotgalkar heeft de terugkoop van aandelen een aantal voordelen boven het uitkeren van dividend. Buybacks kunnen flexibeleren worden ingezet. Zodra het management de eigen aandelen te goedkoop vindt, gaat het over tot aankoop. Daarmee wordt een duidelijk signaal aan de markt afgegeven.

Daarnaast is er met buybacks geen fiscaal gedoe, en hoeft het management het buybackprogramma niet jaarlijks te herhalen zoals wel met dividend het geval is.

Dat het management vaak deels wordt betaald in aandelen, verklaart overigens ook waarom bedrijfsbesturen gemakkelijk beslissen eigen aandelen in te kopen. Het is een manier om de koersen omhoog te drijven, en daarmee ook de eigen verdiensten.

Genoeg geld in kas

Maar kritiek op de grootschalige aandeleninkoop is er ook. De inkoopoperaties zorgen voor een lager eigen vermogen (dus verhoudingsgewijs meer schuld) en zouden ook leiden tot lagere investeringen, dus minder groei op de langere termijn.

Ghotgalkar wijst erop dat de kasposities van de S&P 50-bedrijven momenteel zeer hoog zijn (bijna 12% van de balans), en dat stagnerende investeringen ook verklaard kunnen worden door de opkomst van bedrijfsmodellen die minder hoge investeringen vergen.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

 1. mei '18 Buybacks krikken rendement wél op 1
 2. aug '17 Home sweet home 6
 3. jul '17 Het gevecht tussen oude en nieuwe energie 35

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 4 mei 2018 16:14
  Gelukkig staat de werkelijke reden van de meeste inkopen ook in dit artikel.
  Om de eigen inkomsten van de bestuurders op te drijven door de koers op te drijven en dan zelf te verkopen maar ook door met kas gelden op deze manier doelen te halen die weer bonus opleveren.

  Ik heb een vast geroeste ouderwetse mening dat als je aandelen inkoopt met een koers hoger dan het eigen vermogen per aandeel dat je geld vernietigd omdat je de toekomst niet met zekerheid kan voorspellen en er ook voorbeelden zijn dat bedrijven aandelen kopen tegen belachelijke koersen en vervolgens het hele zootje in elkaar dondert en de bedrijven tegen minder dan een tiende van de koers aandelen staan uit te geven.
  Het eigen vermogen per aandeel daalt ook als je aandelen inkoopt tegen een koers hoger dan het eigen vermogen per aandeel.
  Doe dan maar gewoon cash dividend dan kan ik zelf beslissen wat ik met het geld doe en daalt het eigen vermogen per aandeel natuurlijk ook met het uitgekeerde bedrag per aandeel maar dan zie ik dat wel 1 op 1 in mijn eigen beurs terug.
  Aandelen inkopen is helemaal geen garantie voor stijgende koersen behalve als de koers structureel te laag staat, maar dan is er ook meestal iets aan de hand dat het bedrijf ook helemaal geen geld heeft om in te kopen, daarom worden de meeste inkopen ook op het verkeerde moment gedaan.

  Ben toch echt van mening dat minimaal 90% van de inkopen alleen maar te maken heeft met opkrikken van de cijfers en koers en dat ongeacht of de koers laag of hoog staat, meestal hoog want een bedrijf heeft alleen extra middelen na een positieve economie, dan worden de meeste aandelen ingekocht en zodra de economie weer wat inzakt dan gaan de koersen ook weer omlaag en als er dan geen kas genoeg is om te reageren of te reorganiseren dan maakt de markt daar handig gebruik van door de koers helemaal stuk te maken.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links