Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Heeft de optie toekomst?

Heeft de optie toekomst?

Erik Mauritz van BNP Paribas heeft hieronder wel een punt. Zoveel turbo's gaan er nu ook weer niet om, maar ik zie om mij heen wel een groeiende belangstelling voor turbo's. En eerlijk is eerlijk, ze zijn ook gemakkelijker te begrijpen.  

Het is een reactie op een artikel in de Telegraaf van Johan Wiering, waarin het seminar van afgelopen woensdagochtend besproken werd. Een zestigtal professionals uit de optiewereld bespraken daar de toekomst van de optie. 

Ik was daar ook bij en mijn voornaamste punt van inbreng was dat ik constateerde dat steeds minder particuliere beleggers met opties in de weer zijn. Nu is de vraag of dat erg is of niet, maar een feit blijft dat de turbo steeds meer de plaats inneemt van de optie. 

Of eigenlijk: er is steeds meer aandacht voor de turbo, vooral vanuit de aanbieders van diezelfde turbo, en er is eigenlijk niemand die zich bekommert om de optie. 

Begin was moeilijk

De afgelopen week kon u lezen hoe de optiebeurs 40 jaar geleden in Nederland is opgezet. De optiebeurs is groot geworden door de particuliere belegger, die begin jaren tachtig, toen de rente begon te dalen, massaal in opties ging handelen. 

De eerste jaren waren echter knudde, waardoor het management van de optiebeurs destijds stad en land introk om de bekendheid te vergroten. Momenteel gebeurt er echter weinig tot niets aan promotie van de optie. 

De partijen die er inmiddels goed aan verdienen hebben de particuliere beleggers steeds minder nodig en handelen vooral internationaal. Euronext is een enorme organisatie die draait als een tierelier. Opties zijn inmiddels nog maar een klein onderdeel van het geheel.

De brokers zouden het kunnen doen, en doen het ook deels, maar tegelijkertijd wordt bij een partij als Binck, dat met haar optietarieven niet tegen marktleider DeGiro op kan, het handelen in de (eigen) turbo's gratis aageboden.   

Zijn opties zinvol?

Eerst moet natuurlijk de vraag beantwoord worden of het uberhaupt zinvol is voor particuliere beleggers om met opties in de slag te gaan. De voorloper van de optie werd vooral gebruikt als verzekering. Vertaald naar de huidige tijd: een putoptie onder je positie kost je een deel van je rendement, maar als Trump straks echt uit de bocht vliegt kunt u uw verliezen behoorlijk beperken.  

Binck deed onderzoek naar de motieven van haar optiebeleggers. Van die groep gebruikt 19% de optie nog ter afdekking van risico's. 

clemmer nxp
Bron: Binck.nl. 

Veelgebruikt is natuurlijk ook het schrijven van een calloptie op in bezit zijnde aandelen, het zogeheten gedekt schrijven. Vooral momenteel weer populairder, omdat enerzijds de opties weer wat duurder zijn door de gestegen volatiliteit, en anderzijds de beurscorrectie van begin februari het besef heeft doen doordringen dat de bomen niet tot in de hemel groeien.

clemmer nxp
Bron: Binck.nl 

Een ander mogelijkheid die met name veel gevorderde optiegebruikers toepassen, is het kopen van langlopende callopties als stand-in voor echte, fysieke  aandelenposities. Op die manier wordt er veel kapitaal vrijgespeeld, wat weer elders ingezet kan worden. De lage rente heeft de langlopende callopties een stuk goedkoper gemaakt. 

Ik denk echter dat momenteel veel beleggers de optie vooral gebruiken als speculatiemiddel. Met kleine hoeveelheden geld kan zo een maximaal rendement behaald worden als de gewenste richting wordt ingezet. Zo niet, dan is het geld weg, maar loopt men niet het risico dat het verlies veel groter wordt, zoals met een futurecontract.

Vele wegen naar Rome

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en daarom gaan we vanaf volgende week op IEX Premium meer aandacht geven aan het werken met opties. We geven een concrete handelstip, voorzien van uitleg waarom we in dat aandeel gaan en waarom we die specifieke optie erbij hebben gezocht. 

Die tips worden verzorgd door Active Hedge, een groep oud-optiehandelaren die vandaag de dag nog acief zijn in De Beursvloer, een online handelsplatform van Binck. Ik ben benieuwd naar uw ervaringen met het gebruik van financiële instrumenten. En gaat u voor opties of turbo's? Graag uw reactie in de comments.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Met Effekt 6 april 2018 13:51
    quote:

    F814 schreef op 6 april 2018 13:10:

    Mijn strategie is simpel. Ik schrijf far otm index puts ongeveer 10 weken uit.
    Wel genoeg geld aanhouden om in te grijpen als het fout gaat.
    DIt doe ik ook, met name als Trump weer eens een wilde uitspraak heeft gedaan en de markt in paniek reageert waardoor de optie premies hoog zijn.
    Mocht het mis gaan met een geschreven Put dan rol is ze naar een latere expiratie door als er geen premie meer in zit. Vaak ook naar een lagere strike als dat kan zonder [veel] kosten.

    Verder open ik regalmatig Put spreads als ik koersstijging verwacht (inverse van een call spread: je ontvang de maximale winst bij opening en het maximaal verlies is gelijk aan de openingskosten van de equivalente call spread).
  2. barondehuile 6 april 2018 15:36
    Zelf schrijf ik alleen opties, zowel door aandelen gedekte calls als ongedekte puts. Natuurlijk risico, maar met stabiele fondsen die altijd wel weer hun waarde vertonen, is het risico nihil. Vaak doorrollen als het even niet uitkomt, maar komt uiteindelijk altijd goed. Vindt het erg lucratief. Maar maak je niet druk als het eens tegen lijkt te zitten, dan doorrollen en opnieuw premie pakken. Ik ga voor tijdwaarde, alsmede dividend. Het nadeel van opties is dat ze duur zijn in vergelijking met opties. Daarom opties handelen met een hoge waarde, bijv meer dan 1 euro, dan is die twee cent, incl. doorrollen (deGiro) te verwaarlozen. Mijn looptijd is 2 of 3 maanden. Kortere periode is eventueel beter, maar te veel stress en kosten.
  3. Dikke Durk 6 april 2018 20:55
    Ik ben me pas recent wat serieuzer met opties bezig gaan houden en vind het tot nu toe fascinerend.

    quote:

    schreef:

    Ik zie om mij heen wel een groeiende belangstelling voor turbo's. En eerlijk is eerlijk, ze zijn ook gemakkelijker te begrijpen.
    Ik denk dat je daar al een goed punt hebt: de basis is makkelijker te begrijpen. De huidige en ook de eerder verschenen artikelen van Pierino zijn bijvoorbeeld van hele goede kwaliteit en ik lees ze met veel interesse, maar ze zijn niet geschikt voor de 'mogelijk' geïnteresseerde leek.

    Een in mijn ogen tweede punt, waardoor niet alleen turbo's, maar vooral de laatste jaren ook CFD's populairder worden onder (vooral jonge, of beginnende) hefboombeleggers/speculanten, is de enorme hoeveelheid reclame die er voor wordt gemaakt door de online brokers/bucket shops (Plus500, E-toro, FX, etc.). Vul maar in op google:"beleggen met weinig geld", en je wordt bedolven onder dit soort brokers en daarbij ook nog zij die de nietsvermoedende belegger in spe binaire opties willen aansmeren (optie24), of daarop lijkende varianten (bux).

    Toegegeven, iemand die een beetje kan rekenen zou niet beginnen met de laatste twee producten, maar het geeft wel aan waar een deel van het probleem ligt: onbekend maakt onbemind. Volgens het grote publiek zijn opties: droog (lijsten met getallen en call/put etc.), moeilijk (hoe moet ik er mee om gaan, hoe werkt het nou) en vooral zeer riskant (je kunt er kapitalen mee verliezen). Nu is het misschien ook beter dat mensen die zo denken over opties - en ook niet bereid zijn zelf onderzoek te doen - er maar niet mee moeten beginnen. Maar gek genoeg begint een deel ervan wel doodleuk in Bitcoins e.d. te handelen, of in CFD's met 1:400 leverage zonder SL, waarbij het commentaar is:"maar ik doe niet in opties, die zijn te riskant".:P

    Overigens zijn er denk ik genoeg manieren om optie's meer naar de voorgrond te brengen zoals reclame, goede instapartikelen gericht op de leek (bijvoorbeeld uitleggen: wat zijn de voordelen/nadelen van een long call ITM versus bezit van 100 aandelen van een niet dividend uitkerend bedrijf), nog meer reclame en wat denk ik ook leuk is een nieuwe optiecompetitie.:-)

  4. h31jkoop 8 april 2018 16:39
    Ik heb bij turbo's het gevoel helemaal aan de grillen van de bank te zijn overgeleverd. Een gok. Gaat het de verkeerde kant op, ben je direct de pineut. Zoals bij een gokkast. Die levert per saldo winst op voor de exploitant. Zo zie ik dat ook bij turbo's.
    Bij opties daarentegen denk ik iets meer grip te hebben op mijn handel. Hoewel het ook daarmee uiteraard soms flink de verkeerde kant op kan gaan. Maar per saldo heb ik hiermee in het algemeen toch een gunstig resultaat, gebruik makend van het gegeven dat de tijdswaarde er steevast uitloopt. Al meer dan vijf jaar leg ik mij vooral toe op het schrijven putopties, uitsluitend op individuele bedrijven, die ik volg in de media. En dan beperkt tot op de AEX, AMX of in Brussel genoteerd. Dit vanwege de wat gemakkelijker en toegankelijker algemene informatie.
    Aanvankelijk schreef op langere termijn, tot wel een jaar. De laatste paar jaar als het kan op veel kortere termijn, een of enkele maanden en soms zelfs slechts enkele weken. Dit omdat er dan ondanks de hogere kosten veel meer te verdienen valt.
    Zit de koers bij expiratie onder water, dan rol ik door naar de volgende maand. Bij ver onder water verder door de toekomst in, anders brengt het te weinig op. In noodgevallen, zoals bijvoorbeeld bij BAM met die enorme koersval wel een tot anderhalf jaar vooruit en bij dezelfde uitoefenprijs. Zo krijg ik dus nog geld toe en wacht ik betere tijden af, waardoor ik straks hopelijk helemaal geen verlies meer heb!
    Is wel een soms drukke aangelenheid maandelijks, maar het levert me gewoon een goed inkomen (belastingvrij!) op. Bottleneck is veelal wel de soms hoog oplopende marginverplichting bij mijn bank. Die dek ik overigens uit mijn krediet op basis van mijn redelijk stabiele aandelenportefeuille als onderpand. Een portefeuille die me gemiddeld ook nog eenden prachtig dividend oplevert. Daarom schrijf ik sporadisch call-opties, want ik wil niet het risico lopen om mijn melkkoetjes kwijt te raken.
    Pas als we in een structurele bearmarkt terecht komen zou ik daaraan kunnen denken. Dan moet ik namelijk ook stoppen met het schrijven van putopties. Maar wanneer is dat?? Toch begin ik heel voorzichtig iets in aantallen af te bouwen, want met de nukken van die rare Trump begin ik me af te vragen of de gouden jaren niet zo ongeveer ten einde gaan komen.
  5. [verwijderd] 13 april 2018 19:40
    Het zou jammer zijn als de arbitrage in opties te duur wordt. De samenleving heeft een aantal zeer grote asymmetrische risico, zoals het eigen vermogen van banken en pensioenfondsen of de reservevaluta van de centrale bank, die liever niet onder een bepaald niveau mogen dalen, ten koste van veel politieke hoofdpijn. Afdekking van asymmetrische risico leidt tot minder risico voor een systeemrelevante organisatie en zou juist met lagere kapitaaleisen beloond moeten worden. Dit in tegenstelling tot turbo's waarvan ik niet snap wiens portefeuille dan verbetert behalve een aantal zelfverklaarde genieen.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links