Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Degelijke DAX onder druk

TA: Degelijke DAX onder druk

In de DAX-index zijn de 30 grootste beursgenoteerde ondernemingen uit Duitsland opgenomen. Vanwege de omvang en kracht van de Duitse economie loopt de DAX-index vaak voorop als de Europese beurzen het goed doen.

De laatste weken staat de Duitse beurs echter onder druk. Dit kan betekenen dat de Europese economische groei wat begint te vertragen.

AEX

We kijken eerst nog even naar de AEX-index. De Nederlandse beurs laat tussen de steun van 515,96 punten (gevormd op 9 februari) en de weerstand van 540,34 punten (gevormd op 2 januari) een zijwaarts koersverloop zien.

De AEX-index lijkt binnen de neutrale trend een hogere koersbodem te vormen. Dit duidt op technische verbetering. Beleggers durven immers op een hoger niveau in te stappen.

Voor een nieuwe verbetering is een doorbraak boven de weerstand van 540,34 punten (gevormd op 2 januari) noodzakelijk.

DAX

De Duitse beurs is de afgelopen anderhalve maand flink verzwakt. De DAEX is uit de lange termijn stijgende trend gezakt. Ook draait de 200-dagenlijn neerwaarts. Dit signaleert een verzwakking in de technische conditie.

Het is nu zaak goed op de steun van 11.686,84 punten (de bodem van 1 september 2017) te letten.

Bij een doorbraak en slotstand onder dit niveau dient rekening te worden gehouden met een diepere correctie.

Korte termijn

Op korte termijn beweegt de DAX-index nu tussen de steun van 11.868,84 punten (gevormd op 1 september 2017) en de weerstand van 12.601,46 punten (de top van 26 februari).

De lagere koerspieken die zichtbaar zijn, geven aan dat er blijkbaar nog aanbod boven de markt hangt. Pas bij een doorbraak boven de weerstand mag verder herstel worden verwacht.

De drie grootste

Van de drie aandelen met de grootste marktkapitalisatie binnen de DAX-index hoeft momenteel ook weinig steun te worden verwacht.

Zowel SAP als Siemens zijn technisch gezien al flink verzwakt. Alleen Allianz weet nog net het hoofd boven water te houden.

SAP

SAP vormt een lagere top onder de voormalige bodem. Deze oude steun fungeert thans als nieuwe weerstand.

Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief. Er ligt steun op 75,07 euro (gevormd op 18 november 2016). De weerstand ligt rond 100,70 euro (gevormd op 3 november 2017).

Siemens

Siemens is door verkopers door de voorgaande bodem gedrukt. Hierdoor is een technische verzwakking opgetreden.

Een dalende trend wordt gestart richting de steun van 99,38 euro (gevormd op 11 november 2016). Enkel boven de weerstand van 133,50 euro (gevormd op 5 mei 2017) klaart het beeld op.

Allianz

De recente daling brengt Allianz terug naar het niveau van de voorgaande toppen. Het beeld blijft redelijk positief, zolang de koers boven deze voormalige weerstand weet te blijven.

Aan de bovenkant is er ruimte richting 206,85 euro (gevormd op 26 januari). De steun ligt op 180,29 euro en wordt gevormd door de oude top van 30 juni 2007.

 

Meer analyses en adviezen?

Wilt u op de hoogte blijven van al onze technische analyses en de daarbij horende (ver)koopadviezen? U volgt ze met Premium.
START MET PREMIUM

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 31 mrt Halfgeleidersector wordt technisch steeds sterker 145
 2. 30 mrt AEX probeert uit te breken 130
 3. 29 mrt Chinese beurs staat onder druk 88

Gerelateerd

Reacties

172 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 21 maart 2018 08:49
  quote:

  Reigâh schreef op 21 maart 2018 08:40:

  Goedemorgen Opa, en alle andere dagdromers. Reigah is de lente aan het voorbereiden en een nieuw nestje aan het plannen. Druk, druk dus.
  Ik ben nu wel achter het verschil tussen een daghandelaar en een beursgoeroe.
  Het is inderdaad het rat van fortuin :)
  Succes Reigah,
  Hier is anders plaats genoeg in het zuiden, tussen de spargelvelden :)
 2. Audit4life 21 maart 2018 09:17
  Ik verwacht niet teveel van vandaag. Beetje neuzelen. FED wordt gebruikt om koers te brengen waar ze em wilen hebben. Willen ze naar 564, dan rammen ze morgen met opening door de 540 heen. Willen ze zuidwaarts, dan rammen ze em met opening door de 530 heen.
  Voor vandaag heb ik trendlijn staan over de toppen van 13 en 16 maart. Loopt vandaag 536,5-536. Gaan we daar doorheen, dan zal weg naar 539 snel gaan. Maar verwacht de hele dag beetje tegen de lijn aanschurken.
 3. [verwijderd] 21 maart 2018 09:30
  Weet ook niet goed welke richting kiezen atm. Hoe reageren de yanks op die renteverhoging. En hoe reageert de markt vrijdag op importheffingen van die blonde klojo. De renteverhoging is wel al verwerkt door de markt denk ik wel. Maar de importheffingen van die Trump gaann de economieën wereldwijd door elkaar schudden. Minder winst voor bedrijven en stijging productiekost.
 4. [verwijderd] 21 maart 2018 11:30
  quote:

  -EriC- schreef op 21 maart 2018 11:16:

  Wat is er aan de hand met Altice?
  Gewoon even 15% eraf in 2 dagen.

  Edit; in 3 dagen
  Moeilijke club met veel schulden. Na cijfers van de week weer vrije val naar beneden. Lijkt op een een aardig punt te staan voor een speculatief ritje omhoog, maar ik doe het niet, ik zie nog geen kopers. Kan zo terug naar de 6,45.

  Edit: al 2x mn handen aan gebrand, ik ga niet voor de ezel trofee
172 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links