Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Financials onder druk

TA: Financials onder druk

Geen enkele sector heeft tijdens de recente correctie op de beurzen de dans weten te ontspringen. Ook de bankensector heeft een flinke stap terug moeten doen, waardoor het lange termijn technische beeld wat is verzwakt.

AEX

De AEX-index kwam gisteren ook weer even onder druk te staan nadat de Amerikaanse detailhandelsverkopen tegenvielen. De beurs viel kort terug richting de bodems van afgelopen vrijdag, maar wist al snel het herstel weer op te pakken.

We verwachten nog steeds dat de beurs vanaf de huidige niveaus wat verder kan gaan herstellen, ook al blijkt er meer tijd voor nodig om het zwakke sentiment te keren.

 

 


Bankensector

De Europese bankensector, hieronder weergegeven in de Euro Stoxx sector Banks, leek begin dit jaar het ruime sop te kiezen. De sector wist opwaarts uit een lange termijn consolidatiefase te breken, waarmee de oude stijgende trend weer werd opgepakt.

De afgelopen week is de sector echter hard teruggevallen en onder de oude koerstoppen gezakt. De recente verbeteringen zijn hierdoor geneutraliseerd.

Na zo een valse uitbraak volgt vaak een krachtige beweging in tegengestelde richting. We houden daarom de steun goed in de gaten. Een doorbraak onder de steun zal een lange termijn verkoopsignaal genereren en ruimte vrijmaken voor een diepere correctie.

 


We bekijken de technische plaatjes van een aantal Europese banken.

ING

De recente correctie van ING bracht de koers terug onder de voormalige toppen. Door deze terugkeer binnen de voormalige horizontale (zijwaartse) trend verliest ING aan kracht. Deze zogenaamde 'false move' neutraliseert de eerdere verbetering.

We verwachten een consolidatie boven de steun van 14,47 euro (gevormd op 18 mei 2017). Na een doorbraak onder de steun van 14,47 euro wordt 12,81 het volgende neerwaartse koersdoel.

De weerstand ligt rond 19,98 euro (de top van 16 mei 2008).

 


Deutsche Bank

De neerwaartse krul op de grafiek signaleert verkoopdruk. Nu bovendien een voorgaande koersbodem wordt gebroken, is een technische verzwakking opgetreden richting 10,53 euro (gevormd op 9 november 2016).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van Deutsche Bank draait neerwaarts. Dit duidt op een verslechtering in de technische conditie.

 


BNP Paribas

De Franse bankengroep BNP Paribas, dat genoteerd is aan de CAC 40 index, weet de afgelopen maanden geen richting te kiezen. Ondanks soms forse koersuitslagen is het aandeel per saldo niet veel opgeschoten. Het ontbreekt momenteel aan kracht.

Voor een hervatting van de stijgende trend is een doorbraak boven de horde rond 68,89 euro (gevormd op 11 augustus 2017) noodzakelijk. In dat geval krijgt BNP Paribas ruimte voor een verdere koersstijging.

Een doorbraak onder de steun zal het technische beeld echter verder doen verzwakken en nieuwe verkoopdruk uitlokken.

 


KBC

Het Belgische KBC ligt er bij de banken technisch nog het beste bij. KBC valt terug binnen de grenzen van de stijgende trend.

Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Er ligt steun op 67,35 euro (gevormd op 8 september 2017). De weerstand ligt rond de 90,87 euro (gevormd op 2 mei 2008).

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 11:15 Hoe ligt vastgoed erbij?
 2. 24 jun Ligt er een giga-koopkans op de loer? 338
 3. 22 jun Herstel van de AEX zal beperkt zijn 160

Gerelateerd

Reacties

233 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Senior 1936 15 februari 2018 09:02
  wat gek, ik dacht dat een (verwachte) hogere rente voor de bankensector een positieve uitwerking zou hebben. Volgens Tostrams kennelijk dus niet. Of spelen er andere fundamentele factoren een rol? Een visie van bijv. een fundamenteel analist zou in deze mss verhelderend kunnen zijn.
  En dan ook de verzekeraars svp erbij betrekken.
 2. Ricktrader 15 februari 2018 09:25
  quote:

  Reversal schreef op 14 februari 2018 16:27:

  De AEX heeft hier nog een supply zone zitten die door de kopers uitgenomen moet worden:

  invst.ly/6n12-

  Daar kan dus nog weer wat verkoopdruk ontstaan.
  Zolang die supply zones hier door de kopers niet worden uitgenomen zijn de verkopers nog aan de macht en is de AEX bezig met het vormen van een LH:

  invst.ly/6nbky

  We mogen dan nog weer een sterke of zwakke beweging omlaag verwachten, richting de demand zone.
233 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links