Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tracker Tips: Nieuwe blockchain ETF’s

Tracker Tips: Nieuwe blockchain ETF’s

Sinds de lancering van de eerste blockchain ETF’s dit jaar in de Verenigde Staten, zijn er twee nieuwe trackers bijgekomen met het accent op deze technologie. First Trust Advisors en Innovation Shares kunnen aan het lijstje van fondsaanbieders worden toegevoegd.

First Trust Indxx Innovative Transaction & Process ETF

Fondsaanbieder First Trust heeft een ETF gelanceerd die een index volgt, samengesteld door indexbouwer Indxx. De benchmark bestaat uit beursgenoteerde bedrijven over de hele wereld die actief gebruik maken, investeren of ontwikkelen van producten die profiteren van de blockchain-technologie. De index is bedoeld om alleen bedrijven op te nemen die daadwerkelijk hebben geïnvesteerd in het toepassen of gebruik van deze technologie.

Verder moet een onderneming, voor opname in de maatstaf, voldoen aan bepaalde liquiditeitscriteria en worden de geselecteerde aandelen binnen elke categorie gelijkgewogen. De benchmark bestaat uit maximaal 100 bedrijven en wordt twee keer per jaar herwogen. De beursticker van deze tracker staat bekend als LEGR.

Innovation Shares NextGen Protocol ETF

Innovation Shares is een partnerschap aangegaan met Exchange Traded Concepts bij de introductie van deze blockchaingerelateerde ETF, welke claimt kunstmatige intelligentie te gebruiken om blockchain-ontwikkelaars te indentificeren. De onderliggende index volgt een gepatenteerde algoritmische aandelenselectie-methodologie die begint met bedrijven die zijn genoteerd in ontwikkelde en opkomende markten.

De minimale marktkapitalisatie in de onderliggende bedrijven is $100 miljoen en de zogeheten free-float moet minimaal 10% van de uittstaande aandelen zijn. De ticker van deze ETF is KOIN.

De onderliggende index plaatst aandelen in vier categorieën met de volgende thema’s:

  1. Cryptocurrency
  2. Mining enablers
  3. Solution providers
  4. Adopters

Potentiële beleggers dienen zich ervan bewust te zijn dat KOIN, vanwege de indexeringsmethode, mogelijk bedrijven bevat met minimale banden in blockchain. Bovendien zal het fonds zelf niet direct beleggen in cryptomunten, aldus de prospectus.

Bitcoin ETF

Hoewel er meerdere aanbieders zijn die btcoin ETF’s willen introduceren, is het onwaarschijnlijk dat deze snel goedkeuring van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zullen krijgen. Ze zijn met name bezorgd over de veiligheid van beleggers in dergelijke assets.

De verwachting is dat er dit jaar geen bitcoin ETF’s zullen komen. Het is zelfs zo dat een aantal fondsaanbieders het concept voor dusdanige trackers in de ijskast hebben gezet. Fondsaanbieders First Trust en VanEck hebben de plannen zelfs ingetrokken.

Na aanvankelijke bezorgdheid bij de SEC bij het lanceerproces van blockchain trackers zien we op dit vlak het aanbod juist toenemen. Echter, houd er rekening mee dat in gerelateerde ETF’s niet echt bedrijven zitten die puur op blockchain gericht zijn.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. dec '21 Outlook 2022: mijn ETF-portefeuille voor 2022 10
  2. dec '21 Tracker Tips: een biotechnologische revolutie 1
  3. nov '21 Tracker Tips: een koperen belegging 4

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Joris Driepinter 7 februari 2018 22:46
    quote:

    GorillaGlue schreef op 6 februari 2018 20:32:

    Vraagje, zijn deze trackers te koop voor Nederlandse beleggers gezien de MIFID 2 wetgeving? DeGiro biedt ze niet helaas niet aan.
    DIT!

    En het antwoord is sinds 2 januari helaas "nee".

    Beste IEX, Waar blijven de berichten rond deze achterlijke nieuwe EUSSR regulering???

    Ik kan godverdomme de ETF's die ik reeds maanden/jaren in m'n pensioenportefeuilletje heb (FDN, FINX en KWEB) opeens zelfs niet eens meer bijkopen!?!

    Heel frustrerend!
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links