Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De-risking

De-risking

Beleggen draait om rendement én risico. Dat laatste wordt nog wel eens over het hoofd gezien in een wat zo langzamerhand lijkt op een eeuwige bullmarkt. Altijd lastig, óók voor professionele fondsmanagers: wanneer is het tijd om wat winsten veilig te stellen?

Lessons learned

Vooropgesteld, het idee dat de financiële wereld niets geleerd heeft van de hevige crisis die in 2009 losbarstte, is ten minste deels niet waar. Britse pensioenfondsen hebben wel degelijk iets opgestoken van de crisis en in hun systemen extra veiligheidsmechanismen ingebouwd.

Een van die mechanismen betreft het automatisch verkopen van (een deel van) de aandelenportefeuille bij het bereiken van vooraf ingestelde waardes. Dat gebeurt automatisch, om te voorkomen dat fondsmanagers de bull market nog even langer willen uitzitten. De menselijke emotie wordt dus (deels) uitgeschakeld, niet zozeer om de markt te timen als wel om de exposure tot potentiële bubbels te beperken.

Volgens ’s werelds grootste vermogensbeheerder, BlackRock, gaan er bij hun klanten (pensioenfondsen) "vrijwel constant triggers af en gaat er zelden een week voorbij dat er geen afbouw van de aandelenportefeuille plaatsvindt." Waarvan akte.

Dat roept de vraag op of dit dan signalen voor het ultieme uitstapmoment zijn. Helaas, al maakt dat beleggen ook wel weer leuk: was het maar zo eenvoudig. Pensioenfondsen hebben met langlopende verplichtingen te maken en stellen zich daarbij zeer risicobewust op.

Rendement en risico

Rendement is leuk, en ook een must, maar daarbij mogen de risico’s niet uit het oog worden verloren en vooral ook beheersbaar blijven. De risicosystemen van de Britse pensioenfondsen signaleren dus dat aandelen aardig prijzig beginnen te worden. En daarmee treden dus automatisch triggers in werking die het belang van aandelen in de portefeuille verminderen.

Dat heeft tot op heden weinig tot geen merkbaar effect gehad op de almaar stijgende financiële markten. Dat hoeft het vooralsnog ook niet te hebben, mits er maar voldoende kopers tegenover de afbouwende pensioenfondsen zijn.

De huidige bullmarkt kan ongetwijfeld nog wel enige tijd voortdenderen, volgens Jeremy Grantham van GMO mogelijk zelfs nog zes tot vierentwintig maanden mét een mogelijke melt-up als extraatje. Nu is de visie van Grantham ook maar een mening maar de man heeft zeker zijn credentials.

Wat kunt u per saldo als belegger nu met dit van Bloomberg geviste bericht?  De markt timen, uitstappen omdat de top nabij zou zijn? Helaas, zo eenvoudig is het spel niet en ook nooit geweest.

Maar het is wél een goed idee om nog eens goed bewust te zijn van het feit dat beleggen en rendement weliswaar onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, dat geldt nadrukkelijk ook voor risico.

Disclaimer: niet van toepassing.


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 24 apr Nare verrassing van schadeclaim overschaduwt verfgigant AkzoNobel
  2. 24 apr Plannen voor beurs-exit Allfunds mogelijk van de baan
  3. 23 apr Winsthalvering bij Randstad

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Met Effekt 11 januari 2018 18:22
    quote:

    Falcone schreef op 11 januari 2018 16:45:

    Meneer Crum snapt er niet veel van. Mijn Britse lotgenoten, pensionado zoals ik zijn er jaarlijks op vooruit gegaan.
    Ik niet, heb als ABP ER ruim 12 % moeten inleveren de afgelopen 8 jaren.
    Leve de Brexit,

    Ik heb een Brits pensioenfonds, de meest recente data over de periode mei 2016/2017 leverde een rendement van +26%. Ik ben ook verplicht verzekerd bij PME, die haalden een rendement over een vergelijkbare periode,schrik niet!, van maar liefst -0.2%.
    Ik ben heel blij dat ik zelf beleg en niet afhankelijk ben van de experts van PME.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links