Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Herhaling van zetten?

Vooruitblik: Herhaling van zetten?

De AEX pakt in een week tijd 2,5% koerswinst, ogenschijnlijk met speels gemak. Wie gokte op een trendomslag aan het begin van het nieuwe jaar, komt wederom van een koude kermis thuis.

TINA feest door

Het lijkt vooral een herhaling van zetten: lage rentes, stevige economische groei, mild gestemde centrale banken en zelfs enige ontspanning op het geopolitieke front waarbij Noord-Korea de oorlogstaal (voor nu) heeft verruild voor dialoog.

En niet alleen het Goldilocks scenario doet nog steeds opgeld; ook TINA (There Is No Alternative) blijft op het koersfeestje hangen. De bears lijken in een permanente winterslaap te verkeren, maar als belegger is en blijft het zaak alert te zijn, zeker in een periode waarin iedereen en zijn moeder positief is.

Hoewel, iedereen? Jeremy Grantham, value investor van GMO, neemt nu toch een voorschot op andere tijden. Eerst nog een melt-up, direct daarna gevolgd door een heuse crash. Volgens Grantham, die zeker niet in de categorie talking heads thuis hoort, kunt u nog zes tot maximaal vierentwintig maanden genieten van verdere koersstijgingen alvorens de boel aan het glijden gaat:


Of Grantham er nu verstandig aan doet een crash te voorspellen, is de vraag. Echt voorspellen wanneer zich een serieuze neergang aandient, is simpelweg onmogelijk al zijn er hele volksstammen die hier toch een boterham mee weten te verdienen.

Ook Grantham heeft geen glazen bol, maar wel een ijzersterke reputatie als value investor. De man kan uitstekend rekenen en wat hij feitelijk aangeeft is dat aandelen inmiddels wel erg prijzig zijn geworden. Tegelijk, en dat is dan zijn beroepsmatige inschatting, verwacht hij eerst nog een melt-up


Verkrapping centrale banken 

De centrale banken hebben de financiële markten de afgelopen jaren van flink wat brandstof voorzien. Enerzijds door de rentes richting nul te manipuleren, anderzijds door de markten te voorzien van een vloedstroom aan liquiditeiten.

Of het nu echt gezond is dat een SNB geld uit het niets tevoorschijn tovert om voor een kleine $90 miljard aan Amerikaanse aandelen te kopen, of een BoJ die inmiddels is uitgegroeid tot één van de grootste aandeelhouders op de beurs van Tokio. Het heeft geleid tot het gewenste effect, stijgende koersen.

 

's Werelds belangrijkste centrale bank, de Fed, zal naar verwachting dit jaar de rente twee keer verhogen, mogelijk drie. Dat zal zeker enig drukkend effect op de financiële markten hebben. De ECB lijkt nog niet zo ver, al valt een eerste renteverhoging eind 2018 niet geheel uit te sluiten. 

 

Voor beleggers geldt vooral: hou er rekening mee dat het grote stimuleren, in ieder geval van de Fed, voorbij is en dat de financiële markten het (meer) op eigen kracht zullen moeten doen.

Nu wordt er, traditioneel, voor 2018 op Wall Street gerekend op een gemiddelde winstgroei van circa 11%. Een percentage dat jaarlijks als consensus uit de bus rolt, maar gezien de aardig pruttelende Amerikaanse en mondiale economie zeker geen fata morgana hoeft te blijken. Een dergelijke winstgroei is overigens ook wel nodig om het nodige fundament te geven aan de inmiddels circa negen jaar oude bull market.

Agenda

De IEX Beleggersdesk kan zich langzaam aan opmaken voor de start van het cijferseizoen. De aankomende week stelt bedrijfsmatig nog weinig voor: alleen Takeaway.com laat woensdag weten wat voor omzet is er binnengeharkt in Q4. Vrijdag komen er wel enkele grote Amerikaanse financials met cijfers, waaronder JPMorgan Chase.

Als u op zoek bent naar kansen in deze 'eeuwige bull market' dan heeft de IEX Beleggersdesk een must have voor u geproduceerd:

Wel enkele macrocijfers die de markten theoretisch in beweging zouden kunnen (moeten) krijgen, maar het afgelopen jaar werd het meeste macrogeweld schouderophalend ontvangen. De complete agenda voor aankomende week vindt u hieronder.

Een fijne zonnige zondag!

8 jan    
08:00         Duitsland fabrieksorders nov 0,5%    
11:00         EU detailhandelsverkopen nov 1,3%
   
9 jan    
07:00         EU werkloosheid nov 8,7%    
08:00         Duitsland industriël prodcutie nov 1,8%    
12:00         VS NFIB Small Business Optimism Index 107,5    
16:00         VS JOLTS nov 5,9996M   

10 jan    
02:30         China inflatie CPI dec 1,9%    
02:30         China inflatie PPI dec 4,8%    
07:00         Takeway KW4 omzet    
14:30         VS im- en exportprijzen dec 0,5% en 0,2%    
16:30         VS wekelijkse olievoorraden   

11 jan    
11:00         EU industriële productie nov 0,8%    
13:30         ECB notulen rentebesluit dec    
14:30         VS inflatie PPI dec 0,2%    
14:30         VS wekelijkse jobless claims    
20:00         VS federale begroting dec -134B  
  
12 jan    
12:00         BlackRock KW4-cijfers    
12:00         Wells Fargo KW4-cijfers    
13:00         JPMorgan Chase KW4-cijfers    
14:30         VS inflatie CPI dec +0,2%    
14:30         VS detailhandelsverkopen nov dec 0,8%    
16:00         VS bedrijfsvoorraden dec 0,2%


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 23 apr Winsthalvering bij Randstad
  2. 23 apr Een interessante nieuwkomer: CVC Capital Partners
  3. 22 apr 'Reality check' nodig in energietransitie, vindt JPMorgan Chase

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Geschorst en weet niet waarom 7 januari 2018 20:05
    quote:

    nb schreef op 7 januari 2018 19:53:

    beetje gek vind ik dat de biotech in premium met name terug komt in bedrijven als galapogos, pharming en zo. Risicovol met kansen. OK, klopt.
    Maar een bedrijf als DSM dan, ook biotechnologie. Minder risico, grote kansen
    Helemaal mee eens. DSM is gewoon een heel degelijk bedrijf. Ze hebben een breed assortiment, zodat je meteen een mooi mandje aandelen hebt. Bovendien nog een mooi dividend.De trend is duidelijk opwaarts.
  2. forum rang 9 objectief 7 januari 2018 20:09
    quote:

    nb schreef op 7 januari 2018 19:53:

    beetje gek vind ik dat de biotech in premium met name terug komt in bedrijven als galapogos, pharming en zo. Risicovol met kansen. OK, klopt.
    Maar een bedrijf als DSM dan, ook biotechnologie. Minder risico, grote kansen
    DSM is een mooi bedrijf, maar wel extreem duur. Daarom zou ik daar niet meer instappen...bij een beetje tegenwind verlies je zo 20%.
  3. Geschorst en weet niet waarom 7 januari 2018 20:25
    quote:

    fred12345 schreef op 7 januari 2018 20:09:

    [...]

    DSM is een mooi bedrijf, maar wel extreem duur. Daarom zou ik daar niet meer instappen...bij een beetje tegenwind verlies je zo 20%.
    Dividend brengt meer op dan de spaarrekening. Ik heb maar een paar tientjes rente ontvangen en ik heb besloten om meer in aandelen te gaan doen. Op lange termijn levert dit altijd meer op. We staan nu weer hoger dan voor de crisis. Er zijn geen alternatieven. Niemand die het weet. Mocht het toch mis gaan, dan zullen de centrale banken weer gaan ondersteunen, tenminste dat verwacht ik. Ik kan niet eeuwig wachten. De trend is nu ieder geval opwaarts.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links