Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dit wordt 2018

Dit wordt 2018

Met weer een vers jaar voor ons is aan de columnisten van IEX gevraagd een vooruitblik te maken voor 2018. Dit zijn mijn verwachtingen voor de AEX, olie en meer.

AEX stijgt door

De stand van de AEX eind volgend jaar: 561. De meeste winst hebben we wel in de achterzak, maar de economie loopt als een tierelier waardoor de bedrijfswinsten verder omhoog kunnen. Afbouw van stimuleringsmaatregelen gaat er wel voor zorgen dat het échte geld het ECB- en FED-geld moet vervangen.

Goud vind ik niet zo interessant als beleggingsklasse maar de dalende dollar kan de goudprijs natuurlijk wel ondersteunen. Mijn verwachting voor de goudprijs eind 2018 is $1250. Goudkevers denken dat wanneer de bitcoin straks crasht men weer richting goud gaat, maar ik denk dat dat een misvatting is. Goudkevers en bitcoiners zijn twee heel verschillende types.  

Dan nog olie. De olieprijs wordt kunstmatig hoog wordt gehouden door OPEC. Dat zal nog wel even standhouden, want niemand heeft belang bij een lage olieprijs, zeker Saoedi-Arabië niet, dat een deel van haar oliebedrijf naar de beurs wil brengen.

Dan moet je geen olieprijs van $40 hebben. Ik verwacht dat de prijs van olie op 31 december 2018 eerder in de buurt van de $70-80 uitkomt. Het kunstmatig hooghouden werkt en er is geen reden voor het enige officiële kartel ter wereld daar voorlopig wat aan te veranderen. De grote oliejongens zijn nog niet bezig met nieuwe investeringen, wellicht willen ze eerst zien of de hogere oliekoersen blijvend zijn.

Realiteitszin keert terug bij bitcoin

Geen flauw idee natuurlijk bij bitcoin tot hoever de gekte nog door kan gaan. Ik verwacht wel dat de realiteitszin enigszins terugkeert volgend jaar. Niettemin, ik spreek veel oud-beurshandelaren die er ook in zitten. 

Dat doen dat niet voor het idee erachter, of voor de blockchain technologie, maar puur voor de handel want in een jaar waarin de volatiliteit op de beurs naar historische dieptepunten is gekeerd, heeft de bitcoin, en al die kleine altcoins, ons veel handelsplezier gebracht.

Rentes en valuta

  • Rente Europa: 0%
  • Rente VS: 2,75%
  • Euro/dollar: 1,25

Ik verwacht weinig grote bewegingen bij de rentes het komend jaar. De Amerikaanse Federal Reserve heeft drie rentestapjes beloofd en daar zal het zich ook wel aanhouden. Later in het jaar kan het in Europa spannend worden, als in september het opkoopprogramma van de ECB afloopt. 

Niettemin mogen we erop vertrouwen dat de centrale bankiers bijtijds hun beleidsbeslissingen voorkauwen, zodat de financiële markten optimaal geprepareerd zijn. De eurodollar zie ik wel verder oplopen, richting 1,25-1,30. 

Ik ben al sinds 1,05 vast op de euro. De Amerikanen nemen een grote gok met het nieuwe belastingplan. Idee erachter is dat er veel meer belasting binnenkomt door de groei van de economie maar ik moet het nog zien allemaal. Ondertussen lopen de schulden behoorlijk op.

Drie topaandelen

Dit zijn mijn drie topaandelen voor 2018. Aan floppers doe ik niet.

Aegon

Aegon heeft het afgelopen jaar niet de waardering gekregen voor het verbeterde risicoprofiel. Ze verdienen best een hoop geld en de solvabiliteit ligt door enkele maatregelen een stuk hoger. NN Group en ASR hebben het afgelopen jaar een mooi ritje gemaakt, dat moet er dit jaar voor Aegon ook in zitten.

Eurocommercial Properties

Prachtig vastgoedaandeel, dat ook niet de waardering krijgt die het verdient. Ook vastgoed was het afgelopen jaar de gebeten hond, het bleef fors achter bij de AEX. Dat kwam waarschijnlijk door angst voor aankomende renteverhogingen enerzijds, en een slecht sentiment rond retail en dus retailvastgoed anderzijds. Het is beter goed te kijken naar de fundamentals in plaats van mee te huilen met de wolven in het bos. Eurocomm. Prop. heeft een bezettingsgraad van 99,5% en staat qua beurskoers ruim onder de intrinsieke waarde.

Galapagos

Dit wordt wel het jaar voor Galapagos. Vanaf 1 januari loopt de standstill- en lockup-agreement af met Gilead. Ik verwacht niet dat ze meteen met een bod zullen komen om de andere 86% van de aandelen ook te kopen, maar gaandeweg het parcours kan het toch wel interessant worden voor Gilead. Als er meer duidelijkheid komt over de vermarkting van filgotinib, hun product tegen reuma en de ziekte van Crohn, kan het nog weleens spannend worden. 

Met de kanttekening dat het wel een biotechbedrijf betreft, en dus vrij risicovol is. 

Ik wens alle lezers van IEX een gezond en gelukkig 2018 toe. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 wiegveld 5 januari 2018 14:14
    Ik verwacht niet dat Gilead GLPG overneemt en wel hierom:
    Filgotinib komt in een hele drukke markt terecht, waar enerzijds meerdere orale therapieën zijn geregistreerd en anderzijds de state of the art TMF middelen uit patent zijn of gaan. Humira van Abviie gaat dit jaar uit patent. De goedkopere biosimilars zullen de markt overnemen en in de markt zien we prijsdalingen tot 70% van de huidige prijs.
    Wat mag dan de meerprijs zijn van filgotinib ten opzichte van de injecties?? Ik schat niet erg veel. Dan wordt de prijs max 5000 euro per jaar, waar de kosten nu 10-12.000 euro per jaar zijn.
    Het zou voor Gilead een tweede mislukte markt worden na de Hep C. Die markt valt tegen omdat je het geneesmiddelen maar eenmalig nodig hebt. Is een echt geneesmiddel dus!

    Mogelijk wil Gilead wel iets als de CF middelen beter werken dan de Vertelmiddelen, maar ook daar is GLPG ver achter op Vertex. Dus nee GLPG zal niet de klapperrrrr van 2018 worden in mijn optiek.

5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links