Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Binair of bonus?

Binair of bonus?

Er was de afgelopen jaren veel gedoe over binaire opties. Het gaat om opties waarmee de belegger in korte tijd ofwel grote winst kan maken dan wel zijn hele inleg kwijt raakt.

De koper van een dergelijke optie geeft aan of een aandeel of aandelenindex zal stijgen of dalen ten opzichte van de actuele stand. Een long binaire optie keert tot 85% rendement uit als de stijging plaatsvindt, terwijl de gehele inleg verloren gaat bij een daling van de index.

Dit vonnis kan zich al binnen een uur voltrekken. Toezichthouder AFM is niet blij met deze beleggingsinstrumenten en wil aanbieders van deze producten geen vergunning geven, maar de rechter blokkeerde dit AFM beleid.

Reverse Bonus Pro Certificaat

Reguliere beleggingsproducten kunnen gedurende de looptijd ook veranderen in vorm van binaire optie. Neem bijvoorbeeld het Reverse Bonus Pro Certificaat op de Duitse DAX index met ISIN code DE000PS907U6, uitgegeven door BNP Paribas. Met dit certificaat kunt u een rendement behalen van bijna 100%.

Maar als de zaken verkeerd gaan, is een groot verlies tot en met de hele inleg, mogelijk. Het verschil met de binaire optie is de looptijd, die van het certificaat ruim één jaar is met aflossing in december 2018. Wat zijn de karakteristieken?

Het Reverse Bonus Pro Certificaat lost af tegen een bonusprijs van minimaal 84 euro als aan één belangrijke voorwarde is voldaan: gedurende de referentieperiode, die loopt van 21 november 2018 tot en met 21 december 2018, mag de DAX op geen enkel moment hoger noteren dan 13.200 punten.

Rendement...

De stand op 21 november van de DAX index was gelijk aan 13.100 punten, nagenoeg gelijk aan de genoemde belangrijke grenswaarde. Bij de actuele koers van het certificaat van 43,30 euro leidt aflossing op het bonusbedrag van 84 euro tot een rendement van 94%.

Voor dat rendement hoeft de DAX gedurende de referentie periode dus niet anders te noteren dan de actuele stand of lager. Maar als in de referentieperiode de DAX eenmalig op of boven de stand van 13.200 punten noteert, wordt alles anders.

Dan is de aflossing gelijk aan de reversekoers van 16.000 punten minus de stand van de DAX gemeten op 21 december 2018. De reversekoers is een vooraf vastgestelde koers, van waaruit de aflossing wordt berekend als het bonusrendement vervalt.

...en verlies

Als de DAX eind 2018 bijvoorbeeld eindigt op precies 13.200 punten, dan is de aflossing gelijk aan 28 euro (=16.000 – 13.200, gedeeld door de ratio van 100). Er is een verlies van 36% ten opzichte van de actuele koers. Het verlies loopt verder op tot 100% bij een eindstand van de DAX van 16.000 punten of hoger.

Het certificaat is natuurlijk uiterst speculatief, maar ik vind de verlies/winst verhouding heel wat aantrekkelijker dan die van de binaire opties. Dus wat mij betreft: liever bonus dan binair!


Dit artikel stond origineel in het IEX Magazine, onderdeel van IEX Premium. Wilt u meer Premium artikelen lezen, klik dan hier om een maand gratis IEX Premium te proberen.Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. 14 dec Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. 28 jul AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links