Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tracker Tips: 25-jarig jubileum ETF’s

Tracker Tips: 25-jarig jubileum ETF’s

Op 22 januari bestaat ’s werelds eerste ETF maar liefst 25 jaar. Met de introductie van de SPDR S&P 500 ETF (SPY) in de Verenigde Staten is de ETF-revolutie ooit begonnen.

Dit jaar is voor meer dan $600 miljard in trackers belegd en eind november stond de teller op $4700 miljard aan wereldwijd belegd vermogen. En het einde van die groei is in mijn optiek nog lang niet in zicht.

SPY

Met meer dan $270 miljard aan marktkapitalisatie is SPY de grootste tracker ter wereld. Destijds was het idee om een trading tool op de S&P 500 voor institutionele beleggers samen te stellen. In de S&P 500-index zijn de 500 grootste Amerikaanse bedrijven opgenomen, die samengesteld wordt door kredietbeoordelaar Standard & Poors.

Al gauw werd SPY een must have voor alle beleggers, van hedgefondsen tot particulieren. De structuur en relatief lage kosten veranderden de manier waarop men dacht over beleggen.

Het geheime recept

Wat uiteindelijk het grote succes bracht in ETF’s was de mogelijkheid om trackers te creëren dan wel teniet te doen. Door dit mechanisme is het mogelijk de onderliggende stukken van een index uit te wisselen tegen de tracker en vice versa.

Door zogeheten authorized participants werd een markt gemaakt in SPY, waarbij constant een bied- en laatprijs werd afgegeven. Door middel van arbitrage kon een market maker profiteren van de prijsverschillen tussen de tracker en de waarde van de onderliggende stukken.

Ook de belastingstructuur in de VS heeft bijgedragen aan het succes. Het teniet doen van trackers leverde meerwaarden, zogeheten capital gains, op. Door de fysieke uitwisseling in plaats van verkopen tegen contant geld worden beleggers niet geraakt door een belastingaanslag.

Kopiëren en plakken

Door het enorme succes in SPY kwam er concurrentie in de markt. De initiële lopende kostenratio van SPY lag tijdens het debuut op 0,20% per jaar. Door de komst van andere partijen zoals Vanguard kwam er een soort prijzenoorlog tot stand, waardoor het huidige kostenniveau op negen basispunten ligt.

Ondanks dat vergelijkbare trackers slechts vier basispunten op jaarbasis kosten, is geestelijk vader van SPY niet bang voor de toekomst. Volgens State Street Global Advisors komt dit doordat de zogeheten total cost of ownership een stuk lager ligt dan bij de concurrentie.

Hierbij kijkt men naast de jaarlijkse lopende kosten ook naar bijvoorbeeld naar de spread, die men als belegger vaak betaalt. Dit is voor u, als ETF-belegger, een belangrijk punt. Als men vaak in- of uitstapt dan kunnen die kosten aardig oplopen, zeker als een ETF minder liquide is.

De belegger profiteert

Door de aanhoudende toestroom van aanbieders in de ETF-markt, zullen de kosten in ieder geval laag blijven. Bovendien zal de keuze in het palet verder toenemen door introductie van nieuwe ETF’s, zoals bijvoorbeeld bitcointrackers.

De kosten voor indextrackers zouden nog verder omlaag kunnen gaan wanneer het belegd vermogen toeneemt. Momenteel is de wereldwijde marktkapitalisatie van ETF’s ongeveer 15% van het totaal belegd vermogen in beleggingsfondsen.

De verwachting is dat meer beleggers de overstap zullen maken naar relatief goedkope indextrackers, waardoor volgens experts de ETF-markt nog kan verdubbelen binnen vijf jaar.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. dec '21 Outlook 2022: mijn ETF-portefeuille voor 2022 10
  2. dec '21 Tracker Tips: een biotechnologische revolutie 1
  3. nov '21 Tracker Tips: een koperen belegging 4

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links