Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bod Gemalto: doen of niet?

Bod Gemalto: doen of niet?

Is dit al het hele verhaal? Paul van de IEX Beleggersdesk houdt het voorzichtig op een openingsbod. Atos zelf doet +5%. Komt zelden voor dat een fonds dat een bod doet met een premie van 42% zo stijgt. Dat levert meestal eerder -5% op, maar Gemalto is een special occasion, een fonds waar iets mee aan de hand is.

Drie dikke, vette winstwaarschuwingen dit jaar zonder veel tekst en uitleg, terwijl het blije persberichten regende met nieuwe opdrachten (zonder financiële details) #saynomore. Pas in maart volgend jaar zou een nieuwe strategie volgen, maar wellicht hoeft dat niet meer. Zo dus?

 

Onder de motorkap speelt er meer. Oei oei oei, officieel staat er bij de AFM 4,7% netto-short uit bij Gemalto. Als u de lucht van verbrande kerstbonussen uit vooral Londen ruikt, kan dat kloppen...

 

Prima match?

Tikje gewaagd wellicht dat Atos die €46 per aandeel biedt. Het concern zou vorige maand al Gemalto hebben benaderd, maar dat – nieuw beurswerkwoord – akzonobelde haar buiten de deur. Nu dus een bod zonder in de boeken te hebben gekeken. Atos neemt risico, maar hoopt/denkt blijkbaar voor een prikkie... #usnapthet

Op papier lijkt mij Atos geen gekke stiefmoeder voor Gemalto. Ook Frans en "It specialises in hi-tech transactional services, unified communications, cloud, big data and cybersecurity services", zegt Wiki. Het CAC40- bedrijf is €15,5 miljard waard op de beurs en heeft volgens Wiki 100.000 (!) man/vrouw/genderneutraaltjes in dienst.

Wat doet het er verder toe. U wilt weten wat u met uw Gemaltootjes moet doen: houden in de hoop of verwachting op meer, of maar in het boek zetten en take the money and run? Ik kan me voorstellen dat iedereen die ze afgelopen tijd zeg onder €40 kocht, ze al vrolijk in het orderboek heeft gezet: succes er verder mee.

Dat is alleen niet alleen niet voor iedereen weggelegd, als ik de lange termijngrafiek zie... Ik durf te wedden dat velen van u zitten te balen. Komt er een bod, is het ver beneden uw aankoopprijs. Zet uw eventuele woede opzij, want dat levert doorgaans meer schade dan rendement op. Wat zijn de scenario's?

 

 

Biedingsoorlog?

Als Gemalto het bod accepteert en er komen geen andere bieders, dan is het spel in principe zo gespeeld. Tenzij, net als bij Qualcomm dat NXP Semiconductors wil hebben, geen hond zijn aandelen aanmeldt. Dat zie ik bij €46 per aandeel voor Gemalto niet zo snel gebeuren – inpakken en wegwezen – maar wie ben ik.

Misschien zijn er meer kapers op de kust, maar of het euro's gaat regenen in een biedingsoorlog, betwijfel ik. Atos biedt geen premie, maar een marktconforme prijs – ze doet zelf een vergelijkbare koerswinstverhouding als ze wil betalen. Maar nogmaals: dit is zonder inzage in de boeken en bij Gemalto een groot risico.

Wil iemand zeg 25 à 30 keer de winst lappen voor wat dit jaar een zwart gat was? Neem me niet kwalijk en deze business is zeker niet mijn cup of tea, maar tientallen procenten minder omzet en winst in hoogconjunctuur waarin digitale veiligheid een issue is, doet mij mijn boerenbeleggerswenkbrauwen fronsen.

Het kan ook nog dat Gemalto het bod afwijst, Atos niet verhoogt en er verder geen gegadigden zijn. In dat geval kan de premie van vandaag er weer uitlopen en is het wachten op maart, als de beveiliger met haar strategie-update komt. Of dat ook +30% ofzo oplevert is zacht uitgedrukt nog maar even de vraag.

Rest mij niet anders dan in mijn zondagse Frans af te sluiten: faites vos jeux... 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 09 dec Het is zowaar groen voorbeurs en ABP, wat doe je nu? 5
  2. 08 dec Bonus bij de energiespeculant: gemiddeld $1,5 miljoen per persoon 10
  3. 08 dec Het wil weer niet vlotten voorbeurs en het is een en al recessievrees 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. don55555 12 december 2017 12:54
    Arend Jan, iets heel anders. Maandenlang ligt de 1 maands staatsobligatierente in Duitsland op ongeveer -0,75 (in lijn met andere looptijden en ECB), dan stijgt hij plotseling als enige looptijd naar -0,36 en dan daalt hij opeens als enige looptijd naar -1,36! 1% lager, dat is toch vrij bizar? Weet jij wat er in demarkt gaande is?
  2. knax63 12 december 2017 22:07
    Atos geeft een bod wat ze denken dat het waard is. Hopelijk met kennis van zaken en met voorwaarden. Kennis is een voorsprong wellicht. Koers was vrij laag en dan is goedkoper overnemen als begin van de daling. Dan had wellicht 75 euri moeten zijn. Om de berichten te beoordelen moet je kennis hebben van de bussiness!
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links