Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De makelaars winnen de Douche van Koets 2017

De makelaars winnen de Douche van Koets 2017

Sinterklaas is alweer een paar dagen weg uit Nederland, maar ik heb echt nog iets uit te delen, namelijk de negende Douche van Koets. Zoals ieder jaar heb ik weer tal van reacties gekregen van lezers die een eigen nominatie hadden voor 2017.

Ik bedank iedereen voor zijn of haar reactie. Ik heb er twee reacties uitgepikt:

Reactie 1:

"Projectontwikkelaars en makelaars maken de huizenmarkt gek. En over een jaar of vijf zitten we weer met de gebakken peren. Ik hoef het u eigenlijk niet uit te leggen. 1% renteverhoging is toch 50% van de rente over ongeveer 2%. Moeten straks de nieuwe kopers toch meer rente betalen."

Reactie 2:

"1. AFM. Voor hun ingrijpen tijdens het overnamebod van PPG op AKZO. 2. De Europese Unie. Nog steeds er niet in geslaagd om voor één vestigingsplaats te kiezen. Om zowel Brussel als Straatsburg en Luxemburg, de leden van het parlement en de Spaanse regering te pesten, zou ik voorstellen om naar Barcelona te verhuizen. 3. ABN Amro. Deze bank maakte vorige week bekend dat zij buiten Nederland weer actief gaat worden op de markt voor hefboomleningen. Geweldig, terwijl het staatsinfuus nog niet volledig verwijderd is."

En de douche gaat naar...

Dit jaar was het niet zo moeilijk een top drie samen te stellen. 

3: Banken die rentemiddeling aanbieden
Banken hebben hun voorwaarden aangepast voor als een huizenbezitter rentemiddeling heeft toegepast. Deze banken geven niet duidelijk aan dat er nieuwe voorwaarden van toepassing zijn. Klanten worden dus niet goed op de hoogte gebracht wat er gebeurd als er rentemiddeling plaatsvindt. Zelfs veel hypotheekadviseurs zijn niet goed op de hoogte.

2: Voormalig minister Wiebes
Wiebes gaf na vier jaar uitleg hoe de renteaftrek met daarbij de hypotheekbedragen berekend moest worden. Het ging dan over huizenbezitters die samen een huis gingen kopen waarbij één van de personen een eerdere woning met winst had verkocht.

Sinds 2013 was hier onduidelijkheid over, maar ook deze uitleg zorgde voor grote verwarring. Wiebes zou nog met een oplossing komen, maar het bleef stil. Nu komt zijn opvolger Snel in januari pas met een antwoord.

Het gevolg is wel dat er in de afgelopen vijf jaar verkeerde adviezen zijn gegeven met betrekking tot de duur van de renteaftrek en de box 1-bedragen. De vraag rest dus: Wat gaat de fiscus hiermee doen als zij (toevallig) een goede administratie hebben bijgehouden?

1: Makelaars

Het gaat goed op de huizenmarkt. Hiervan profiteren de makelaars, maar zij gaan niet met hun tijd mee. Ze staan zelfs niet onder wettelijk toezicht, waardoor het mogelijk is dat verkopers van een woning een factuur krijgen van meer dan 10.000 euro (tot zelfs 30.000 euro). Ik ben benieuwd hoe lang de AFM en DNB wachten met ingrijpen. In ieder geval is duidelijk dat er heel snel wat moet veranderen.

De voorgangers

Dit was het negende jaar van de Douche van Koets. Dit waren de genomineerden en winnaars (dikgedrukt) in de voorgaande jaren:

 • In 2009 was de Autoriteit Financiële Markten de gelukkige ontvanger.
 • In 2010 nam minister Jan Kees de Jager de Douche over.
 • In 2011 was het de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) die de Douche won, tweede en derde waren minister De Jager en de Rabobank.
 • In 2012 won minister-president Mark Rutte met een flinke voorsprong van staatssecretaris Frans Weekers, Klaas Knot en Gerrit Zalm.
 • In 2013 was het de Rabobank die de prijs in ontvangst mocht nemen. De andere genomineerden waren Stef Blok, de VVD en de PvdA.
 • In 2014 was NHG nummer één, gevolgd door minister Jeroen Dijsselbloem op nummer twee en Argenta op nummer drie.
 • In 2015 waren PvdA en VVD samen de winnaars, de banken in het algemeen waren nummer twee en Nibud nummer drie.
 • In 2016 was de Kennisgroep Verzekeringsproducten de winnaar, de Rabobank was nummer twee en het Kifid nummer drie.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

 1. 17 mrt Verzwijgen studieschuld is niet meer mogelijk 7
 2. 03 mrt Aflossingsvrije hypotheek niet meer aantrekkelijk voor starters 3
 3. 17 feb Maximale hypotheek in 2023

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. Jos Koets 8 december 2017 10:58
  quote:

  Nee schreef op 8 december 2017 10:13:

  Ik vind dit echt nogal zwakjes van je Jos. Door over ''makelaars'' in zijn algemeenheid te spreken lijkt het alsof alle makelaars slecht werk verrichten. Dat is natuurlijk niet zo.
  .
  Net als bij financieel adviseurs heb je goede en slechte.
  De goeden moeten onder de kwade lijden. Dat hebben de financiele adviseurs ook meegemaakt. Dat moet jij weten.
 2. Focus 11 december 2017 07:39
  Makelaars en taxeteurs zijn gewoon te koop net als vele andere specialisten. Voor geld en werk zwicht de hele kapitalistische kerk. Vraag Shell en de NAM die weten er alles van. Zelfs onze regering lust er wel pap van. Er trekt echter altijd iemand aan het kortste eind......... maar hoe lang nog.....
 3. B-rood belegger 20 december 2017 18:07
  en dan klagen we over de graaicultuur bij banken over de rug van hun clienten?
  Overal waar (veel) geld in omgaat heb je dit... Veelal mede veroorzaakt door tamelijk onorthodoxe bonussystemen en totaal immoreel gedrag...

  De goeden lijden onder de kwaden.... dan ben ik toch verbaasd dat de financieel adviseur de top 3 nog nooit gehaald heeft.
  Of wacht, dit jaar wordt die in een voetnoot onder #3 genoemd.

  Als banken hun voorwaarden wijzigen als men gebruik wil maken van rentemiddeling en adviseurs zijn niet goed op de hoogte van de evt. wijzigingen dan spreek ik schande over die adviseur. Deze biedt dan een product aan tegen een niet onverdienstelijke vergoeding waar hij onvoldoende verstand van heeft.

  De complexe materie maakt de minder financieel onderlegde Nederlander afhankelijk van zowel de bank als de adviseur. Rentemiddeling kost de bank gegarandeerd geld, dus ik blijf erbij dat aanpassing van de voorwaarden niet eens heel onlogisch blijft (voor niets gaat de zon op). Als die om die reden afgezet worden als de criminelen van 2017, dan moet de incapabele adviseur (uit onwetendheid) minstens net zo hoog opgehangen worden...
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links