Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Time Warner: Trump says no

Time Warner: Trump says no

De fusie/overname tussen AT&T en Time Warner ligt onder druk omdat de DOJ in de VS een aanklacht heeft ingediend tegen de fusie. President Trump heeft in zijn verkiezingscampagne al gezegd dat hij ervoor zal zorgen dat deze fusie niet doorgaat. Het is geen groot geheim dat Trump geen fan is van CNN, het nieuwsstation van Time Warner. 

Vorig jaar oktober deed AT&T een bod van $85 miljard op Time Warner, dat meteen al met veel sceptisme omgeven werd. De credit rating van AT&T zou gevaar lopen, alle presidentiële kandidaten spraken zich uit tegen de fusie en koersen van beide giganten lagen meteen onder druk. 

Het bod

Op 22 oktober bood AT&T $53,75 in cash, en $53,75 in aandelen. Mochten de aandelen van AT&T onder de $37,411 zakken, dan krijgen de aandeelhouders van Time Warner 1,437 aandeel AT&T, als het aandeel AT&T oploopt tot boven de $41,349, dan wordt het aandelengedeelte 1,3 aandeel AT&T. 

Momenteel staat het aandeel AT&T net onder de ondergrens op $37,27, zodat het bod momenteel $53,75 + (1,437 * 37,27) = $107,31 bedraagt. Het aandeel Time Warner noteert momenteel tegen $92.67, ruim 13,5% onder het bod. 

Het totale bod bedroeg $85,4 mrd. Het bod op Time Warner, vooral bekend van zijn betaaltelevisie HBO (Home Box Office) en filmstudios Warner Bros, kreeg in maart 2017 al goedkeuring van de Europese Commissie. Het was nog wachten op het fiat van de Amerikaanse autoriteiten.

Op 20 november deelde het Amerikaanse Department of Justice echter mee dat ze de fusie zal aanvechten bij de rechtbank, hoewel de Federal Communications Commission principieel niet tegen was. Op dat nieuws reageerde Time Warner met een aanzienlijke koersdaling. 

winkels VS AD
 Klik op het plaatje voor een grote versie 

Afbeelding: In de loop van dit jaar is het aandeel van Time Warner, mede ook door goede resultaten, toch richting het bod gelopen.


Meningen verdeeld

Volgens de betrokken partijen kan er geen sprake zijn van antitrustproblemen omdat beide partijen simpelweg geen concurrenten zijn: de fusie is een verticale fusie tussen een contentmaker (Time Warner) en een distributeur (AT&T).  

Het DOJ (Department of Justice, Min. van Justitie) denkt daar anders over. Volgens de DOJ is de fusie een verdere stap in een trend die wijst op een afname van de concurrentie in bepaalde markten. AT&T kan nu moeilijk haar prijzen verhogen, maar met een eigen contentmachine aan boord zou dat anders zijn. De DOJ wil dat AT&T DirecTV afsplitst, dan wel Turner Broadcasting, het deel van Time Warner waar CNN in zit. Onderstaand ziet u het commentaar van het AT&T-management.   

 

Eerder een bod

De directie van AT&T denkt juist dat de fusie goed is voor de concurrentieverhoudingen, omdat AT&T zo een krachtiger partij wordt. Beide bedrijven geloven er nog wel in en hopen dat de fusie tegen uiterlijk 22 april 2018 beklonken zal worden. In principe zou de eerste zitting voor de rechtbank plaatsvinden op 20 februari. Mocht de operatie niet doorgaan, dan krijgt Time Warner een break-up fee van $500 miljoen ($0,60 p.a.). 

Daarbij kreeg Time Warner al eerder, in 2014, een bod te verwerken, van 21st Century Fox. Dat bod ketste af omdat enerzijds Time Warner niet bereid was te praten en anderzijds het aandeel van Fox sterk daalde na het bod waardoor de hoogte van het bod tegenviel.   

Speculeren op het doorgaan van het bod is een mogelijkheid, het is moeilijk in te schatten hoe de hazen in politiek Amerika gaan lopen de komende tijd. De koers van het aandeel Time Warner is inmiddels bijna 14% weggezakt. Kijken we sec naar de kwartaalcijfers van Time Warner, dan waren die de afgelopen kwartalen telkens beter dan verwacht.

Voor een dergelijk bedrijf is een waardering van minder dan 15 keer de verwachte winst en een EV/ebitda van 10 zeker niet overdreven. De ratio nettoschuld/ebitda bedraagt 2,1, ook niet overdreven hoog. 


Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier om een maand gratis IEX Premium te proberen.Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte onderdeel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, d...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links