Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Pech met tech

TA: Pech met tech

Zoals altijd kwamen ook gisterenmiddag de verkopers als een dief in de nacht. Technologie op Wall Street dook snoeihard weg en sleurde de andere sectoren en beurzen met zich mee. De zwarte Piet gaat naar halfgeleiders.

De SOX index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, verloor bijna 4,5% aan beurswaarde. Op de Nederlandse beurs kregen ASML, ASMI en Besi met de roe.

AEX

De Nederlandse beurs is niet beschadigd door de sell-off in technologie. Maar het herstel van de AEX is wel stilgelegd, de beurs maakt pas op de plaats boven de steunzone van de oude koerstoppen tussen 531 en 537. Zolang de koers boven deze voormalige toppen weet te blijven, is er ruimte voor herstel.

Technisch is het pullback scenario nog in volle gang. Een uitbraak boven de laatste top rond 557 is noodzakelijk om deze pullback te voltooien. In dat geval is er ruimte richting 563,98 (gevormd op 13 juli 2007).


ASML

ASML zakte door de steun 149,90 en maakt een neerwaartse draai wat aangeeft dat verkoopdruk toeneemt. Technisch bezien is het beeld eveneens verzwakt met het breken van de stijgende trend. Daar komt nog bij dat ASML een lagere koerspiek vormt. Er is ruimte voor een verdere koersdaling richting 136,10.


ASMI

ASMI verliest aan kracht, maar de schade is beperkt. Nu steun 58,51 (gevormd op 10 november) breekt, zakt de koers richting 56,15. Hier ligt een stevig vangnet gevormd door de top van juli. De weerstand ligt rond 62,45 (gevormd op 22 november).


BESI

De recente daling bracht de koers van BESI weer terug onder het niveau van voorgaande toppen. Door deze terugkeer onder een oude koerspiek verzwakt het technische beeld iets, maaar de uptrend blijft intact. Er is steun op 67,08 (gevormd op 2 november).


Amerikaanse halfgeleiders

De SOX index is hard getroffen door de sell-off van woensdagavond. De SOX, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, zakte door de steun 1.279,00.

De SOX laat met de doorbraak van de stijgende trend en de daling onder de laatste koersbodem rond 1279 een technische verzwakking zien. Deze signalen geven verkoopdruk aan. De doorbraak en slotstand van de SOX index onder de oude steun maakt naar onderen ruimte vrij voor verdere koersdaling richting 1.206,34 (bodem van 19 oktober).


Nasdaq

Ook de Nasdaq werd door forse winstnemingen getroffen, maar deze stevige dip vindt nog plaats binnen de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, blijft het technische beeld redelijk positief. Er ligt steun op 6.667,31 (gevormd op 15 november).

 

Concluderend stel ik vast dat er een flinke deuk in het technische beeld van de halfgeleiders is geslagen. Vooralsnog is de schade beperkt gebleven tot die ene sector. Het valt dus mee.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  2. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51
  3. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79

Gerelateerd

Reacties

420 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 ONN 30 november 2017 09:18
    quote:

    Royce Tostrams schreef op 30 november 2017 09:13:

    Zoals gezegd is de schade beperkt tot een sector, die van de halfgeleiders. Van een beursbrede sell-off is dus geen sprake. Ik denk dat de markten sterk genoeg zijn om hiervan te herstellen.
    Oke Royce, dan kan ik ff rustig gaan douchen :)
420 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links