Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ASR: Cost gaet voor de baet uyt

ASR: Cost gaet voor de baet uyt

ASR zegt tevreden te zijn met de resultaten over de eerste negen maanden van het jaar. Wanneer we naar de consensus voor deze eerste negen maanden kijken, wordt dit bevestigd. Het derde kwartaal was echter iets aan de zwakke kant.

Het operationeel resultaat nam in Q3 toe met 11%, waarmee de stijging ten opzichte van het eerste halfjaar toch behoorlijk afvlakt. Ook de combined ratio verslechterde (want steeg) en kwam uit op 94,5% over de eerste negen maanden van 2017. 

Sterke levenstak

De combined ratio geeft de verhouding tussen de uitkeringen van de schadetak en de premie-inkomsten weer. Een toename lag in de lijn der verwachting aangezien de schadelast voor reis- en recreatieverzekeringen in Q3 traditioneel hoger is dan in de andere kwartalen.

De levenstak presteerde wel sterk. Door hogere beleggingsopbrengsten en vrijval van eerder gerealiseerde meerwaarden kwam het resultaat in Q3 uit op 16,9%, ruim boven het gemiddelde over de eerste negen maanden van 2017.

De belangrijkste solvabiliteitsratio bleef stabiel op 193%. De hybride obligatie, die Goldman Sachs in een eerder commentaar bij de verzekeraar verwachtte, is inderdaad uitgegeven. Het kapitaal (€300 miljoen) zal de solvabiliteit met 9 procentpunt verhogen in het vierde kwartaal.

De groei zit er nog in

Kijken we naar de verkoopkant dan vlakte het resultaat ook daar af. Over de eerste negen maanden stegen de bruto geschreven premies met 3,2%, terwijl dit percentage bij de halfjaarcijfers nog op 5,6% lag.

Al met al geen bijster sterk kwartaal voor ASR vergeleken met het eerste halfjaar van 2017. Ten opzichte van een jaar eerder zit de groei er echter nog in. Met de recente overnames gaat de kost voor de baat uit. Vanaf volgend jaar moet dat z'n vruchten gaan afwerpen.

Disclaimer: Paul Weeteling heeft geen positie in bovenvermelde aandelen.


Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier om een maand gratis IEX Premium te proberen.



Paul Weeteling is beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Paul Weeteling

Paul Weeteling is sinds 1 maart 2020 verbonden aan IEX als onafhankelijk beleggingsanalist. Al vanaf zijn 13e is hij bezig met beleggen en de beurs. Weeteling is met name een langetermijnbelegger met passie voor (bio)technologie, grondstoffen en dividendaandelen. Af en toe handelt hij actief. Weeteling heeft een international...

Meer over Paul Weeteling

Recente artikelen van Paul Weeteling

  1. mrt '23 Amazon versus Alibaba: wie heeft de beste kaarten? 2
  2. mrt '23 ASMI maakt zich op voor nieuwe groeispurt
  3. feb '23 Nvidia: beleggers gaan mee in virtuele wereld

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links