Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Handen af van ons spaargeld, ECB

Handen af van ons spaargeld, ECB

Het blijft onrustig in de Eurozone. Zowel bij de Europese Commissie (EC) in Brussel, als in Frankfurt, waar de ECB zich niet alleen bezig houdt met kwantitatieve verruiming, maar er ook meningen op nahoudt over het geld van de Europese burgers.

Wat is er in dit geval aan de hand? De EC vraagt de ECB om een mening: een mening over het depositogarantiestelsel en een mening over de toegang tot spaargelden. En dat is minder onschuldig dan het klinkt.

We zagen de afgelopen dagen in bescheiden mate een discussie ontbranden of het jongste voorstel van Draghi (dd 8 november) impliceert dat het depositogarantiestelsel op de helling gaat.

Papieren tijger

U weet wel: uw spaargeld is tot 100.000 euro verzekerd. Dat is vooral een maatregel om u een veilig gevoel te geven, want zodra de nood echt aan de man komt en de dominostenen in snel tempo omvallen zal dit waarschijnlijk een papieren tijger blijken.

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

Het laatste rapport van de ECB durft echter een stapje verder te gaan, en oppert het idee om u ook formeel de zeggenschap over uw spaargeld te ontnemen. Noem het financiële repressie, of noem het een staaltje Animal Farm. Ik zou het zelfs een coup durven noemen.

In essentie stelt de centrale bank voor dat u straks niet langer onbeperkt over uw spaartegoeden kunt beschikken. Nee, u dient straks een aanvraag te doen voor opname van uw spaartegoed waarbij binnen vijf werkdagen wordt besloten of uw aanvraag, al dan niet deels, gehonoreerd wordt.

U leest het goed: u heeft straks toestemming nodig om bij uw spaargeld te kunnen. Zeker, met de nodige mitsen en maren, maar dat is wel de essentie van het ECB rapport "OPINION OF THE EUROPEAN CENTRAL BANK of 8 November 2017 on revisions to the Union crisis management framework.

Non-fictie 2021

Klant: "Beste bank, mijn wasmachine is stuk gegaan en nu wil ik 1.000 euro opnemen om een nieuwe aan te schaffen."

Bank: "Wat vervelend voor u. Wij leven met u mee. Helaas hebben wij geconstateerd dat u slechts 200 euro mag opnemen."

Klant: "Ja, maar ik heb toch echt een nieuwe wasmachine nodig." 

Bank: "Helaas, de opnamelimiet van spaargelden geldt ook voor u. Maar wij denken graag met u mee en hebben wel een oplossing: u kunt een krediet van de bank krijgen tegen een milde 10% rente, want lenen mag wel (!)."


De ECB doet met u mee

Natuurlijk zou het voorstel in uw voordeel moeten zijn. Het is bedoeld om te voorkomen dat in crisistijd banken die al in moeilijkheden zitten, dreigen om te vallen bij een eventuele bankrun. En daar is natuurlijk niemand bij gebaat. Dat klinkt allemaal best redelijk, toch?

Ja, maar de ECB en de EC hebben helemaal niets, echt nul komma nul, met uw spaargeld te maken en hoe en wanneer u dat wenst te besteden. Niets, behalve zorg te dragen dat uw spaargeld veilig gestald staat en dat daarover vrijelijk beschikt kan worden.

De ECB heeft er zorg voor te dragen dat banken hun leverage-spelletje beperken en voldoende eigen kapitaal hebben om zelfstandig een crisis te doorstaan. Voor banken is werken met leverage echter bijzonder interessant en de basis van hun verdienmodel. Een perverse prikkel in het huidige stelsel.

Zwaktebod

Het voorstel om de opname van spaargeld te beperken, kan dan ook moeilijk anders worden gezien dan als een zwaktebod van de ECB. Al valt een één-tweetje tussen (groot)banken en de ECB natuurlijk ook niet op voorhand uit te sluiten.

Het is uiteraard nog slechts een 'opinie' en geen maatregel. De taktiek bij zowel een ECB als een EC is altijd heel eenvoudig: gooi explosief materiaal in de groep en bezie van een afstandje of en hoeveel ophef hierover ontstaat.

Het volledige rapport vindt u hier: ECB-rapport

Idealiter leest u het bijgevoegde rapport zélf. Voor wie daar geen tijd en of zin in heeft: enkele van de relevante gewraakte passages vindt u hieronder.

"covered deposits and claims under investor compensation schemes should be replaced by limited discretionary exemptions to be granted by the competent authority in order to retain a degree of flexibility." (pagina 8)

"during a transitional period, depositors should have access to an appropriate amount of their covered deposits to cover the cost of living within five working days of a request." (pagina 8)

 

Taai rapport

Wollig taalgebruik, ambtelijke taal ook, lastig te interpreteren. De eerste opmerking suggereert dat het depositogarantiestelsel op de helling gaat. De tweede opmerking is echter glashelder: u mag, tijdens een overgangsperiode, slechts gelimiteerd uw spaargeld aanspreken. En dit dan slechts voor zover u dit nodig hebt voor uw levensonderhoud. En ja, de hoogte van een appropriate amount, dat beslist iemand anders voor u.

Het totale rapport, 58 pagina's lang, is vrijwel niet doorheen te komen. Er bestaan niet voor niets mensen die er een (betaalde) dagtaak aan hebben als ECB-watcher.

Voor wie desondanks wel de moeite neemt het rapport door te worstelen: zeker, ter nuance waarschuwt de ECB er ook voor dat het voor langere tijd bevriezen van spaartegoeden niet slim is en het vertrouwen in het systeem zal ondermijnen. En natuurlijk zullen er de nodige checks & balances (moeten) worden ingebouwd.

Ik stel me op het standpunt dat élke (verdere) beperking van uw financiele vrijheid, hoe gelimiteerd ook tot "crisis" en "tijdelijk", uit den boze is. De ECB, en ook de EC, moeten de problemen dáár oplossen waar het ontstaat. En dat is bij de banken met hun veel te hoge leverage en niet bij burgers met hun spaargeld. Sommige deuren dienen simpelweg permanent gesloten te blijven.

Disclaimer: niet van toepassing  


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 18 apr Logische herfinanciering Pharming
  2. 18 apr CM.com zet weer stap in de goede richting
  3. 17 apr Herhaling van zetten bij Just Eat Takeaway

Gerelateerd

Reacties

42 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. MartijnN1932 29 november 2017 12:05
    En dan denken ze dat Bitcoin een farce is..

    Vooral met dit soort uitspraken blijven komen. Ik voorzie dat als dit verder aangekondigd wordt en werkelijkheid gaat worden, er een volledige bankrun komt c.q. vlucht naar de cryptocurrencies..

    Ik krijg de neiging om zelf dan maar een volledig brandveilige kluis in mijn muren in te bouwen..

    Er zit zeker een zuideuropeaan die bij Goldman heeft gewerkt op de bestuurders stoel,
  2. [verwijderd] 29 november 2017 12:18
    Alles om een bankrun te kunnen stoppen. Een systeeminstorting is natuurlijk de #1 angst van de ECB. Met fractioneel bankieren krijg je ooit een keer last; er is simpelweg veel minder cash geld is dan digitaal (virtueel) geld.
    Dit wordt sneaky te slapen gelegd. Op enig moment wordt alles electronisch en dan is de infrastructuur (wetten en regels) daar om de gewone man naar believen te kunnen lamleggen.
  3. forum rang 7 ff_relativeren 29 november 2017 12:19
    Fijn dat dergelijke rapporten netjes in de openbaarheid worden gebracht.
    Fijn dat er de nodige aandacht aan wordt besteed, zoals door IEX.

    De oplossing is relatief eenvoudig ; een extra (betaal)rekening openen net buiten de EU. Met enige frequentie geld overboeken naar die nieuwe rekening. Gewoon netjes aan de belastingdienst opgeven dat je extra geld hebt op een buitenlandse rekening.

    En zo vorm je een nette uitweg. Geld beschikbaar op relatief korte reisafstand.
    Geen zorgen over een verstikkende regelgeving.

    Wat me wel zorgen baart, zijn de achterliggende redenen waarom Europa zoiets nodig acht.

    @ Martin, dank voor je column.
  4. [verwijderd] 29 november 2017 13:07
    er 'ligt nogal wat geld op planken', als buffer tegen vanalles en nog wat, als reserve voor later enz. enz.
    bedrijven als apple hebben 100den miljarden, banken buffers en wij onze spaarcentjes.

    het lijkt me dat als je 2 miljoen wil cashen wel een probleem hebt bij de banken, maar tot 100.000 mag het juist geen probleem zijn.

    probleem is natuurlijk dat het grootste deel van ons geld/vermogen eruit ziet als stenen en staal: auto's, laptops, huizen, fabrieken en straten en bruggen. Die kun je niet opnemen, maar zijn wel geld waard.

  5. forum rang 4 havik of duif 29 november 2017 13:29
    Dit wordt de snelste en kortste weg naar een totale Europese Bankrun, wat je wil voorkomen gaat hierdoor juist gebeuren. Het is misschien zo wie zo verstandig met het steeds onveiliger internet om thuis veel cash te hebben, het risico dat het wordt gestolen is vele malen kleiner dan het op een bank te laten staan waar steeds meer zekerheden worden verlegt.
  6. forum rang 5 Bart Meerdink 29 november 2017 14:00
    Martin stuurt ons het bos in bij het vinden van het betreffende document. De juiste link is: www.ecb.europa.eu/ecb/legal/pdf/en_co... (Opinion on revisions to the Union crisis management framework (CON/2017/47), 10.11.2017)

    Wat betreft het opvangen van bank-runs, is het te simplistisch van mij om te denken dat de ECB hier een triviale oplossing voor in huis heeft? Gewoon op het moment dat een bank liquiditeiten tekort komt om het gevraagde geld uit te keren (dwz tot het verzekerde saldo van €100.000) komt de instelling onder curatele en stelt de ECB, die immers onbeperkt geld kan scheppen, het benodigde geld beschikbaar om aan de vraag te voldoen. Als bij de verdere afwikkeling een tekort blijkt (dwz er komt een structureel tekort aan kapitaal, los van de paniek van de bankrun, aan het licht) dan heeft het toezicht van de ECB al in een eerder stadium gefaald.

    Maar de bovenstaande methodiek, de ECB zelf als backstop, maakt bankruns zelf al een stuk minder waarschijnlijk.
  7. Martin-Jan Crum 29 november 2017 14:41
    quote:

    Hierdiepoen schreef op 29 november 2017 13:32:

    Een beetje paniek zaaien, onrust aanzwengelen, anti-Europese gevoelens voeden, dat verkoopt goed :)
    Beste Hierdiepoen,

    Een inhoudelijke discussie is méér dan welkom, maar:

    - Anti-Europa is ten eerste feitelijk onjuist. Immers, hoe kan iemand tegen een eeuwenoud continent zijn?

    - Ervan uitgaande dat u erop hint dat ik anti-EU zou zijn: an sich ook niet, maar wél erg kritisch. Het spelletje dat kritisch zou impliceren "dus anti"... Ik vermoed, en hoop, dat u wel beter kunt?

    - De schrijvende pers behoort (zeer) kritisch te zijn. Daar val ik ook onder, zij het dat ik hier een bescheiden zijstapje maak.

    Probeert u het allicht nog eens: ik zie uw inhoudelijke en feitelijk wel juiste kritiek met plezier tegemoet.
  8. forum rang 5 theo1 29 november 2017 14:52
    Hele bedenkelijke ontwikkeling. De functie van centrale banken is ervoor te zorgen dat banken stabiel zijn. Daar zou de ECB zich op moeten concentreren. Manieren verzinnen om het geld te graaien waar het is als er eenmaal een crisis is, zou niet nodig moeten zijn.

    Dit ontmoedigt mensen alleen maar om te sparen met alle ongewenste gevolgen van dien. Daar weet Draghi vast ook wel wat op te bedenken: contant geld afschaffen en giraal geld gewoon zonder toestemming van de eigenaar inzetten. En dat drijft mensen dan weer naar goud, bitcoins, contante dollars, offshore bankrekeningen en weet ik veel wat. Met alle problemen die daar aan vast zitten van dien. De ECB zou het vertrouwen in het systeem moeten versterken, met dit soort grappen slopen ze het.
  9. forum rang 10 rationeel 29 november 2017 14:56
    quote:

    ff_relativeren schreef op 29 november 2017 12:19:

    Fijn dat dergelijke rapporten netjes in de openbaarheid worden gebracht.
    Fijn dat er de nodige aandacht aan wordt besteed, zoals door IEX.

    De oplossing is relatief eenvoudig ; een extra (betaal)rekening openen net buiten de EU. Met enige frequentie geld overboeken naar die nieuwe rekening. Gewoon netjes aan de belastingdienst opgeven dat je extra geld hebt op een buitenlandse rekening.

    En zo vorm je een nette uitweg. Geld beschikbaar op relatief korte reisafstand.
    Geen zorgen over een verstikkende regelgeving.

    Wat me wel zorgen baart, zijn de achterliggende redenen waarom Europa zoiets nodig acht.

    @ Martin, dank voor je column.

    Nexit is de beste oplossing.
  10. gyronando 29 november 2017 16:00
    quote:

    rationeel schreef op 29 november 2017 14:56:

    [...]

    Nexit is de beste oplossing.
    100% mee eens baas in eigenland en baas over eigen valuta.
    alleen onze politici ambieeren een makkelijk graai baantje in Europa
    met al die chocolade eters bereik je nooit wat, dat is de kern van
    de problematiek.
  11. [verwijderd] 29 november 2017 16:14
    Waarom wordt dit artikel zo populistisch gebracht?

    Het gaat effectief om een soort van Chapter11 / uitstel van betalingsregeling als banken insolvabel zijn.

    Deposito's zijn schulden aan klanten, die vallen dan ook onder de bescherming van uitstel van betaling.

    Wat is daar vreemd en ongewenst aan?
  12. forum rang 7 rene l 29 november 2017 16:32
    Ik hoop dat het besef nu eens doordringt hoe we t.z.t. gemangeld en volledig kaalgeplukt gaan worden door de Eurofielen.

    Bij de introductie van de Euro was iederéén in juigstemming.
    Zalm zei het nog met een vette grijns op zijn gezicht, de Euro zal ons welvaart, vrede en voorspoed brengen.

    De meeste mensen zijn onwetend over het feit dat er tijdens de invoering van deze rotmunt, en om het maar even gewoon recht voor zijn raap te zeggen, ons toen al 10% waardevermindering door de strot geduwd is.
    Mooier kan ik het helaas niet maken, de economie draaide toen op volle toeren en het zou ons een worst wezen.

    Kijk eens naar alle donaties die er richting de Grieken de noodlijdende banken gegaan zijn om ze van de ondergang te redden.

    Alles geregisseerd door Goldman Sachs, de toekomstige wereldleider die dood er verderf zaait.

    Er zijn nog steeds figuren die werkelijk denken dat alle terugkomt inclusief rente.
    Forget is, het geld is weg en we zien er nooit meer een cent van terug.

    Zuidelijke banken zullen op termijn als dominostenen vallen, velen zijn gewoon in en in ziek.
    Het zijn niets anders dan rotte appels.

    Eerlijk zullen we alles delen in Europa, en al onze spaarcenten zullen ons op termijn ontnomen worden op een zondagnacht als een dief in de nacht die je huis leeg rooft.
    Daarna zullen ze onze pensioenpotten alloceren, en dan zijn we alles kwijt.

    Er is slechts één oplossing, stap met gezwinde spoed uit de Euro en geef ons onze harde Guldens terug.

    Ik zie het net als bij de Britten, het doet even pijn, ze zijn straks echter weer baas in eigen huis en kunnen weer zelfstandig wereldwijd handel drijven.
    Op termijn zullen ze spekkoper zijn.

    Maar ja, Nederland is Gekke Henkie van Europa en we geven graag alles weg en laten ons met open ogen bestelen.

    De geschiedenis herhaalt zich echter altijd, in de Middeleeuwen had je ook kasteelheren, slaven en onderdanen.

    Blijkbaar willen willen de burgers graag weer leven onder het juk van de onderdrukkers.
42 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links