Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Arcadis: Puntjes op de i

Arcadis: Puntjes op de i

Ingenieursbureau Arcadis verblijdde de markt met nieuwe financiële doelstellingen en een aangescherpte strategie. Een korte analyse leert dat er geen grote verrassingen tijdens de Capital Markets Day opdoken: vooral heel redelijk én goed haalbaar,

Wij hadden graag gezien dat het bedrijf zich iets ambitieuzer zou tonen. Tegelijk geldt wel dat het bedrijf van ver moet komen. De per april van dit jaar aangetreden topman wacht nog een aardige klus om Arcadis weer in topconditie te krijgen.

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Outlook 2020

Het bedrijf wil de operationele marge opkrikken naar 8,5 á 9,5% per 2020. Een mooi streven, maar over 9M17 lag die marge al op 7,4%. Rekenen we echter met de pro forma marge van FY16 exclusief CallisonRTKL (6,8%) dan wordt duidelijk dat Arcadis er nog hard aan zal moeten trekken.

Daarnaast wil het bedrijf de schuldenlast terugdringen, een streven dat wij van harte toejuichen. De Net Debt/Ebitda moet terug in een bandbreedte tussen de 1 en 2. Die bandbreedte is wel erg ruim, maar een ratio beneden de 2 is sowieso goed.

Arcadis wil nog meer: een dividenduitkering van 30 á 40% van de nettowinst, een Return On Invested Capital (ROIC) van meer dan 10% en het werkkapitaal terugdringen door openstaande facturen eerder te innen.

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Interview topman Peter Oosterveer 

Wij spraken kort met de dit jaar aangetreden CEO van Arcadis, Peter Oosterveer over de ambities voor de komende jaren, de jongste cijfers en de mogelijke verkoop van het goed renderende CallisonRTKL. 

Om met dat laatste te beginnen: "Voor CallisonRTKL geldt dat alle strategische opties worden onderzocht", zegt Oosterveer. Een verkoop is daarmee, in theorie, dus geen zekerheid, er zijn ook andere mogelijkheden. Wij gaan echter zonder meer wél uit van verkoop.

Oosterveer hield zich hieromtrent op de vlakte. "Ik wil niet speculeren op hoe de opbrengst van het onderdeel zou worden besteed." Wel werd aangegeven dat het tijdspad, rekenend vanaf augustus, zeven tot negen maanden in beslag zal nemen. Rond de jaarcijfers dus meer duidelijkheid.

Oosterveer was wél gedetailleerder over de diverse regio's waar Arcadis actief is. Zo zei hij over Brazilië: "Nog altijd geen feest, maar heeft het ergste achter de rug en zal wellicht rond break even uitkomen."

Geen zorgen ook over Brexit wat de topman betreft en dat is goed nieuws. Tot slot het Midden-Oosten, tijdig facturen betaald krijgen blijft lastig in die regio. Oosterveer: "Arcadis is van plan selectiever te zijn in met welke klanten nog zaken zal worden gedaan."

Black box

Een van de meest heikele issues bij Arcadis is de post unbilled. Wat kort door de bocht gesteld: er zijn werkzaamheden verricht, maar daar is nog geen factuur voor geproduceerd. Bij de 1H17 cijfers bevatte die post ruim 540 miljoen euro.

En dat is heel veel geld. Voor de buitenwereld geldt die post als een black box. Oosterveer is zich dat terdege bewust, maar wilde hier niet al te veel over kwijt. Arcadis is druk bezig met de verdere implementatie van Oracle software, hetgeen bij zal moeten dragen aan terugdringen van die post. Een harde target werd daarbij niet gegeven.

Tot slot nog iets wat Arcadis moet helpen bij betere operationele prestaties: global excellence centers. Ingenieurs in Azië die, tegen een fractie van de kosten, een deel van onder andere het rekenwerk kunnen overnemen van dure ingenieurs elders. De topman benadrukte hierbij: "Er is geen sprake van banenverplaatsing naar lagelonenlanden, maar dit juist helpt méér opdrachten aan te kunnen."

Disclaimer: Crum heeft geen positie in bovenvermeld fonds.


Dit artikel is onderdeel van IEX Premium en krijgt u cadeau van ons. Wilt u de aanbeveling en meer Premium artikelen lezen, klik dan hier om een maand gratis IEX Premium te proberen.



Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 25 apr Gaat Unilever eindelijk de langverwachte sprong omhoog maken?
  2. 25 apr Uitstekende cijfers Flow Traders
  3. 24 apr Nare verrassing van schadeclaim overschaduwt verfgigant AkzoNobel

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links