Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gaat duurzaam beleggen ten koste van je rendement?

Gaat duurzaam beleggen ten koste van je rendement?

- advertorial - 

Het duurzaam belegd vermogen groeit razendsnel, het rendement doet niet onder voor dat van reguliere beleggingsstrategieën en het draagt ook nog eens bij aan een betere wereld.

Peter Tros en Jochen Harkema – de analisten duurzaam beleggen van het ING Investment Office – leggen uit wat duurzaam beleggen nu zo aantrekkelijk maakt. Wat is duurzaamheid eigenlijk?

Jochen: “Duurzaamheid gaat niet alleen maar om milieu of groen. Het gaat om de eigen verantwoordelijkheid van bedrijven ten opzichte van milieu én samenleving .” Peter vult aan: “Dit betekent dat we bijvoorbeeld ook kijken naar hoe bedrijven omgaan met hun personeel en hoe zij corruptie tegen gaan. Bij een belegging telt niet alleen wat het geld oplevert, maar ook wat een bedrijf met het geld doet. Duurzame beleggingen zijn bijvoorbeeld ondernemingen die zich richten op duurzame energie of op het verlenen van microkredieten.”

Dat klinkt mooi, maar duurzaam beleggen gaat wel ten koste van je rendement.

Peter: “Een veelgehoord misverstand. Bedrijven die zich bewust zijn van hun rol in de samenleving en die daar ook naar handelen, hebben betere overlevingskansen op de lange termijn. En dat is positief voor de waarde van je belegging. Steeds meer beleggers zijn hier inmiddels van overtuigd, want duurzaam beleggen is flink in opkomst. Het duurzaam belegd vermogen binnen ING is de afgelopen vijf jaar verviervoudigd. Regelmatig zijn er kwartalen dat onze beleggingsstrategie Duurzaam beter presteert dan onze reguliere strategieën.”

Wanneer is een bedrijf duurzaam?

Peter: “Sommige zaken kunnen wij objectief meten. Zo selecteren we bedrijven op hun bedrijfsbeleid en op de producten en diensten die ze aanbieden. Maar daarnaast selecteren we bedrijven ook op hun gedrag. En dat kan in de praktijk nog wel eens afwijken van het beleid dat netjes op papier is vastgelegd. Zoals een bedrijf met een goed sociaal beleid, dat in zijn leveranciersketen te maken krijgt met slechte arbeidsomstandigheden.”

Duurzaam beleggen kan bij elke bank. Wat maakt ING onderscheidend?

Jochen: “ING is de bank die duurzaamheid en beleggen heel goed weet te combineren. Wij waren in 1999 de eerste grote bank bij wie je duurzaam kon beleggen. Dit betekent dat wij door de jaren heen heel veel kennis en ervaring in huis hebben opgebouwd. Wij hebben bijvoorbeeld onze eigen duurzaamheidstoets ontwikkeld, die ons helpt om bedrijven te selecteren voor onze beleggingsstrategie.”

Peter: “Wij maken bovendien deel uit van het ING Investment Office en werken hier samen met de analisten die financiële analyses maken. Want behalve duurzaam, moet een bedrijf natuurlijk ook op financieel gebied een aantrekkelijke belegging zijn.”

Duurzaam beleggen heeft de toekomst.

Peter: “Het is mijn overtuiging dat in de nabije toekomst duurzaam beleggen overal de standaard wordt, en niet-duurzaam beleggen juist de uitzondering.”

Jochen: “Bij ING is deze ontwikkeling al volop gaande. In onze reguliere beleggingsstrategieën beleg je volgens meerdere duurzaamheidscriteria: dat noemen wij bewust beleggen.”

Conclusie: met duurzaam beleggen kun je écht verschil maken?

Jochen: “Absoluut. Met jouw geld stel je een bedrijf in staat om te investeren, te groeien én om zijn rol in de samenleving te versterken. Daarbij leggen we de focus op bedrijven die oplossingen bieden voor duurzame problemen.”

Peter: “Rendement voor jou én voor de samenleving.”

Duurzaam beleggen, zonder grijze haren?

Wil je wel duurzaam beleggen, maar niet hoeven piekeren hoe je dat precies doet? Laat je geld beheren door de experts van het ING Investment Office. Dat kan door te kiezen voor Beleggen met Beheer en dan voor de beleggingsstrategie Duurzaam. Dat scheelt een heleboel grijze haren.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt uw inleg of een deel daarvan verliezen. 

Start nu voordeling met beleggen

Andere interessante artikelen

Meer weten over Vermogensbeheer


Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de IEX-redactie om. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Advertorial IEX

Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de IEX-redactie om.

Meer over Advertorial IEX

Recente artikelen van Advertorial IEX

  1. aug '22 Goed risicomanagement voor meer rendement
  2. apr '22 Azerion, een veelbelovend Amsterdams techbedrijf
  3. dec '21 Bij pensioenbeleggen kun je niet zelf kiezen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links