Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mijd fondsenfokkerijen

Iedere fondsmanager droomt er wel eens van miljarden euro's te kunnen beleggen. Het liefst in één fonds en daar dan structureel meer dan 20% rendement per jaar mee behalen. Gigantische portefeuilles en blijvend hoge rendementen gaan immers zelden samen.

De meeste fondsenaanbieders besluiten daarom vroeg of laat meerdere fondsen te lanceren. Sommigen overdrijven dat en lanceren meer dan honderd fondsen. Vervolgens promoten ze de drie beste met een grote mediacampagne.

Investment engineering heet dat. Een fondsaanbieder herkent een trend - die een jaar of drie geleden is ingezet - lanceert enkele nieuwe fondsen die hierop inspelen en roept dan dat één van de fondsen de best presterende binnen de categorie is.

Terwijl de andere een saaie middenmoter is. Wist u dat Korea de grootste scheepvaartnatie ter wereld is?

Younique
Ik wist het en kocht mede daarom ruim een jaar geleden STX Pan Oceanoor minder dan 1 (Singapore) dollar - nu 4 Singapore dollar- per stuk. De investment engineers beleggen liever in een scheepvaartaandeel uit Hong Kong. Binnenkort zullen ze vast wel met hun eerste scheepvaartfonds komen.

Hadden deze bezige fondsexperts ook een tulpenbollenfonds opgericht als ze een paar honderd jaar geleden hadden geleefd? Of was dat niet 'younique' genoeg?

Duurzaam beleggen was een aantal jaar terug ook een thema dat uitgebreid in de media werd besproken. Het niet beleggen in aandelen uit de wapen-, kernenergie-, tabaks-, gok-, porno- of bontindustrie werd (terecht) gezien als een mooie manier om rendement te behalen zonder Moeder Aarde te beschadigen.

Mijd fondsenfokkerijen
Over de duurzaamheid van het rendement van 1,1% sinds de start in 1999 valt te twisten. Ik denk persoonlijk echter niet dat beleggingen in oliemaatschappijen (BP), mijnbouwers (AngloAmerican) en drankproducenten (SAB) nu echt bijdragen aan een betere wereld.

Moet u dan helemaal niet in fondsen van dit soort fondsenfokkerijen beleggen? Als het aan mij ligt niet. Trackers, certificaten, turbo's en allerlei andere producten zijn prima instrumenten om in te spelen op de laatste trends.

Daarmee bespaart u zichzelf ook nog eens een gecombineerde beheer- en servicevergoeding (vraag mij niet waarom dit wordt gescheiden) en tot 5% verkoopprovisie (jazeker).

Wereldwijd beleggen
Het inspelen op de laatste trends is echter bijzonder lastig en vergt veel tijd van een belegger. Iedereen die in 1999 vol in internetaandelen zat schaarde zich tot de topbeleggers, maar moet nu de centen bijeen schrapen om wat met grondstoffen te kunnen doen.

Wie daarom toch kiest voor beleggingsfondsen kan in mijn visie beter beleggen in wereldwijd beleggende aandelen-, vastgoed-, mix-, fixed income of obligatiefondsen, of één van de vele hedge funds gericht op een absoluut rendement. Dat scheelt een hoop geswitch.

Oh, de investment engineers hebben die fondsen natuurlijk ook. Meerdere zelfs binnen dezelfde categorie en de één wat dichter bij de benchmark dan de andere.


Mark Leenards is fondsbeheerder en bezeten van de beurs. Sinds maart 2006 beheert hij het Strong Buy Selection Global Equity Fund. Hij maakt gebruik van een breed scala van analysemethodes om te zoeken naar kansrijke aandelen op alle wereldbeurzen.

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
  2. apr '13 Keerzijde van succes 9
  3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Paulio 17 oktober 2007 11:23
    "Het inspelen op de laatste trends is echter bijzonder lastig en vergt veel tijd van een belegger."

    Daarom zijn die fondsen er dus... De niet-professionele belegger heeft geen tijd en dus geen kennis om zelf in te spelen op de laatste trends. Dat laat hij dus doen door in fondsen te beleggen. Waarmee je zeker ook een goed rendement kan halen.

    Ik snap je punt Mark, maar hou in je achterhoofd dat niet iedereen een professionele belegger is.

  2. [verwijderd] 17 oktober 2007 14:29
    Ook ik erger me dagelijks aan het selectief promoten van de beste fondsen van de grote aanbieders. Vorig jaar waren het de onroerendgoedfondsen, die zo geweldig presteerden en daarvoor weer de obligatiefondsen. Van beide heb ik recentelijk geen advertenties meer gezien of gehoord.
  3. dct 17 oktober 2007 14:55
    quote:

    Hythloday schreef:

    [quote=Gratis reclame profiteur]
    Ook ik erger me dagelijks aan het selectief promoten van de beste fondsen van de grote aanbieders. [/quote]

    Dat is een ergernis. Maar het is een nog grotere ergernis als mensen een forum gebruiken om gratis reclame te maken voor een produkt.
    Aanbevolen!!!

    Mooie is dat het fund waar de Gratis reclame profiteur reclame voor maakt tussen jul 2006 en aug 2007 de vermogenswaarde zag toenemen van 100 naar 102.79. Nu na bijna 1,5 jaar eindelijk een mooie maand en hup promoten dat ding.

    Het is toch niet de enige echte hoekkie (van GGO) he...., want dan neem ik mijn worden for old time's sake weer terug ;-)

    gr.DCT
  4. [verwijderd] 17 oktober 2007 15:16
    Er zijn maar weinig mensen hier, waarvan de rest weet wie ze zijn. Dat is nu eenmaal de luxe van een alias.

    Daarom ook worden juist de posts en hun inhoud beoordeeld. Aan die inhoud hang je een identiteit op en die plak je aan het alias.

    Een mooie vorm, omdat mensen zo ook echt alleen op inhoud en toegevoegde waarde beoordeeld worden.
    Erg handig ook, omdat iedereen zo te weten is gekomen dat, om ffff maar eens te noemen, het lezen meer dan waard is.
    Een robbie(78) is ook fantastisch om door de jaren te volgen in zn ontwikkeling, kniepstuiver die nu zijn eigen zeer gewaardeerde TA draadje opent etc.

    U voelt hem al aankomen...

    U kunt uw alias zo vaak veranderen als u wilt. De inhoud van uw eerste twee posts hebben al een deukje in uw identiteit geslagen. Los van wie u bent.

    Aan de andere kant bent u pas een dag oud en wellicht weldegelijk een toffe peer.
    Welkom op iex!
  5. [verwijderd] 17 oktober 2007 15:38
    quote:

    Danontje schreef:

    Er zijn maar weinig mensen hier, waarvan de rest weet wie ze zijn. Dat is nu eenmaal de luxe van een alias.
    Ben ik het niet mee eens. Ik post (bijna) altijd onder dezelfde alias. Sterker nog, ik gebruik dezelfde alias op verschillende forums. Vele anderen doen dat ook. Actieve schrijvers leer je dan echt wel kennen. Ok, je leert ze misschien eenzijdig kennen, maar datzelfde geld in het 'normale' leven ook. Veel mensen ken je ook alleen maar van op het werk, van verenigingsactiviteiten, omdat ze elke week aan dezelfde bar hangen als jij etc. Ook van die mensen weet je niet echt wie ze zijn.

    mvg
    Wilco
  6. [verwijderd] 17 oktober 2007 15:45
    quote:

    Silent Trader schreef:

    [...]
    mvg
    Wilco
    Ik post zelf ook altijd met dit alias. Wat ik bedoelde is dat je in veel gevallen niet weet wie de aliasen in het echte leven zijn.
    Ik probeerde daarmee aan te geven dat het onnodig is om in je alias aan te geven van welk fonds je manager bent.

    Je wordt hier niet beoordeeld op je alias, of wie daarachter steekt .. maar op de inhoud van de conversaties die je aangaat.

    Ik bedoelde niet dat mensen vaak van alias wisselen. Dat is inderdaad niet zo
  7. [verwijderd] 17 oktober 2007 16:07
    quote:

    Danontje schreef:

    Ik probeerde daarmee aan te geven dat het onnodig is om in je alias aan te geven van welk fonds je manager bent.
    [/quote]
    Dat is op zich inderdaad onzinnig. En zoals opgemerkt, dat kan als reclame gezien worden. (in dit geval terecht denk ik) Anderzijds, het schept ook openheid zodat je uitingen van zo iemand beter op waarde kunt beoordelen.

    [quote=Danontje]
    Je wordt hier niet beoordeeld op je alias, of wie daarachter steekt .. maar op de inhoud van de conversaties die je aangaat.
    Echt niet. De praktijk is dat net als in het 'echte' leven. Er na verloop van tijd (voor)oordelen ontstaan. Je wordt uiteindelijk dus wel degelijk op je alias afgerekend. Het is echt niet anders dan elders. Je kunt wel met je titels, functies en geld strooien, dat kan ook wel even indruk wekken, maar uiteindelijk gaat het om de persoonlijke karakters en daaraan gekoppelde wederzijdse sympathieen en anti-pathieen.

    mvg
    Wilco
  8. [verwijderd] 17 oktober 2007 16:09
    quote:

    Mark Leenards schreef:

    Wie daarom toch kiest voor beleggingsfondsen kan in mijn visie beter beleggen in wereldwijd beleggende aandelen-, vastgoed-, mix-, fixed income of obligatiefondsen, of één van de vele hedge funds gericht op een absoluut rendement. Dat scheelt een hoop geswitch.
    In grote lijnen ben ik het met je artikel eens. Er zijn op dit moment te veel specialistische fondsen die nu een bloeitijd meemaken en straks weer zijn vergeten.

    Ik heb je stelling eens doorgerekend vanaf eind februari 2000 (hoogtepunt internet hype) met een mix die ong. 10 jaar geleden gangbaar was in het FD, n.l. 40% obligaties, 10% vastgoed, en 50% aandelen. Als obligatiefonds heb ik Rorento genomen, als vastgoed fonds het OHRA Onroerend Goed fonds, 10% Postbank Opkomende Landenfonds en 40% Robeco.

    Totaalrendement februari 2000 - september 2007:

    bovenstaande mix +29,2%
    Robeco Growth Mix -0,2%
    OHRA Totaal Fonds -8,6%
  9. [verwijderd] 17 oktober 2007 18:06
    Wat een warrig verhaal is dit. Mij is volstrekt onduidelijk wat de auteur wil zeggen. Wil hij kwijt dat hij een succesvolle belegging heeft gedaan in Singapore, dat fondsen duur zijn, dat duurzaam beleggen niet duurzaam genoeg is, dat je trends niet kunt voorspellen of dat je in wereldwijd beleggende aandelen-, vastgoed-, mix-, fixed income of obligatiefondsen moet beleggen?

    Het lijkt een stuk frustratie tegen fondshuis Robeco te zijn. Iemand die een fonds van nog geen EUR 35 miljoen beheert en af en toe een blundertje begaat kijkt wellicht met enige afgunst naar beheerders van fondsen waar honderden miljoenen aan vermogen in zit. Hij dekt zich ook nog eens in met putopties terwijl ik vind dat je als je in een strong buy fund belegt mag verwachten dat je long exposure hebt in de beste aandelen.
    Bron: maandverslag Strong Buy Selection Fund: "Het rendement werd negatief beïnvloed door een uitzonderlijke daling van een (inmiddels verkocht) aandeel uit de portefeuille, alsmede een waardedaling van de recent vernieuwde put-opties ter bescherming van het fondsrendement."

    Er is overigens uiteraard ook niemand in Nederland die 5% instapkosten betaalt. Je kunt gewoon via het bekritiseerde Younique kosteloos beleggen, of 'gewoon' via Alex. Ook leuk dat je minimaal een jaar lang vastzit aan het fonds van Mark Leenaards als je niet bereid bent 2% uitstapvergoeding te betalen! O ja, waarom een servicefee losgetrokken wordt van de management fee: om vooraf te weten hoeveel kosten er naast de management fee in rekening worden gebracht. Dus niet op de manier waarom het Strong Buy Selection Fund meldt in haar prospectus: "Kosten zoals die voor administratie, licenties, marketing, verslaggeving, accountant, juridische bijstand en vergaderingen van participanten komen ten laste van het Subfonds c.q. pro rato de Subfondsen, waarop deze kosten betrekking hebben.". Lekker om mee te betalen aan de marketing van je eigen fonds! Van Beemen beheer mag ook nog eens EUR 15.000 rekenen voor bewaarneming van effecten.

    Ik ben het eens met het advies om in wereldwijd beleggende aandelen-, vastgoed-, mix-, fixed income of obligatiefondsen te beleggen, aangevuld met hedge funds. Naar mijn mening kan een accent in een thema- of andersoortig fonds (zoals een Global Small Caps fonds (het Strong Buy Selection Fund bijvoorbeeld) en/of een Emerging Markets Fonds) een mooie aanvulling zijn. Voor EUR 55.000 mag je al instappen in het fonds van Leenaards. Ik denk er nog even over na en heb gelukkig de tijd: inschrijven kan slechts één keer per maand....
  10. [verwijderd] 17 oktober 2007 19:26
    quote:

    prdk75 schreef:

    Het lijkt een stuk frustratie tegen fondshuis Robeco te zijn.
    De frustatie zit er eerder in dat als je 100 fondsen lanceert en er 1 toevallig goed presteert en je dit fonds in het nieuws brengt het een beetje misleiding is om te stellen dat je zulke goede fondsbeheerders hebt.

    Het beste fonds van een firma met 100 fondsen zal het over 1 jaar gemeten bijna altijd beter dan het vlaggeschipfonds van een firma dat maar 1 fonds heeft.
  11. [verwijderd] 17 oktober 2007 19:53
    quote:

    prdk75 schreef:

    Het lijkt een stuk frustratie tegen fondshuis Robeco te zijn.
    Zo kan het over komen, maar ik snap de bedoeling van de auteur wel. Toevallig betreft het Robeco, maar het had net zo goed fondsensuper Fundcoach kunnen zijn. Voor mijn gevoel geeft de auteur de essentie van het ware beleggen goed weer. Tot 1989 bood Robeco slechts 5 producten aan: Robeco, Rolinco, Rorento, Rodamco en RoTotaal. Ik herinner me het interview nog waarin Korteweg zei dat de Robeco Groep een solide belegging voor de lange termijn voor ogen voorstond. "We zijn geen cowboys." En die mentaliteit is volkomen zoekgeraakt bij Robeco. Nu is het iets als bied maar zoveel mogelijk aan, als de belegger maar bij ons blijft. Het is niet voor niets van de heren Veer, Palthe en Voute de Robeco Groep de rug hebben toegekeerd en hun eigen bedrijf zijn begonnen.
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links