Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: ING staat te trappelen

TA: ING staat te trappelen

Het cijferseizoen is nog maar net begonnen, de oogst tot nu toe is verdeeld. Het is nog te vroeg om nu al conclusies te trekken. Soms werden hoge verwachtingen afgestraft, soms juist goed ontvangen, gooi maar in mijn pet.

Al met al nog geen eenduidig beeld. In deze blog bekijk ik de koersreacties van ASML, TomTom, Randstad, Philips en Unilever op de reeds bekendgemaakte kwartaalresultaten.

Als technisch analist kijk ik alleen naar de reacties van de markt op de kwartaalcijfers, dus niet naar de cijfers zelf. Maar ik begin met ING, dat volgende week pas met cijfers komt, maar zich nu al warm loopt voor een uitbraak boven de zware horde en weerstand rond 16. De AEX staat onderaan.


ING klopt aan de poort van de arena

ING, dat pas volgende week met resultaten komt, sorteert al voor op positieve kwartaalcijfers. Het aandeel laat hogere bodems zien. Vraag naar ING trekt aan. Als je nog niet in ING zit, wacht dan tot weerstand 16,00 (gevormd op 24 juli 2015) wordt gebroken.

In dat geval wordt de neutrale bandbreedte opwaarts verlaten en mogen hogere koersen worden tegemoet gezien. Na een uitbraak boven weerstand 16 wordt 19,98 het volgende opwaartse koersdoel. Technisch klopt ING aan de poort van de bullmarkt, ik durf het gokje aan en verwacht een koopsignaal.


ASML in sterke trend

Bij de meevallers zat ASML, waar de koers positief op de bekendgemaakte kwartaalcijfers reageerde. ASML wist de opwaartse trend te hervatten. In de recente terugval na de cijfers heeft ASML een hogere bodem achter gelaten, binnen de stijgende trend.

Het positieve technische beeld wordt bevestigd omdat de koers boven de voorgaande top weet te blijven. Er ligt steun op 142,85 (gevormd op 6 oktober). Weerstand ligt rond 160,00 (berekend koersdoel). Houdt het aandeel goed in portefeuille.


TomTom trekt kopers aan

De reactie van TomTom op de cijfers was erg turbulent, eerst omlaag, daarna omhoog. Per saldo laat TomTom sinds juni een koerspatroon van hogere bodems zien. TomTom heeft weerstand 9,86 (gevormd op 20 juli), het koersdoel bereikt.

Het vlakke technische plaatje krijgt een positieve impuls indien deze laatste top wordt gebroken. In dat geval mag men verdere koersstijgingen tegemoet zien. Na een uitbraak boven weerstand 9,86 wordt 12,44 het volgende opwaartse koersdoel. Koop pas (bij) na een uitbraak boven 9,86.


Randstad breekt uit trend

Bij de hoofdfondsen is Randstad technisch flink verzwakt in reactie op de gepubliceerde cijfers. Nu de uptrend van Randstad is gebroken, is het zaak om goed op steun 51,42 (gevormd op 28 september) te letten. Een meer zijwaarts gericht koersverloop is nu mogelijk boven deze steun.

De weerstand ligt op 57,38 (gevormd op 25 april). Pas wel op, want een doorbraak en slotstand onder de steun signaleert een nieuwe verzwakking. Randstad kan dan lagere niveaus gaan opzoeken. Nog niets doen, het plaatje is te onduidelijk.


Philips verzwakt wat

Ook Philips reageerde onduidelijk, eerst omhoog, daarna stond de koers stevig onder druk, in reactie op de tegenvallende prognoses. Philips verzwakt technisch wat nu de opwaartse trend is gebroken. Philips slaagt er op korte termijn niet meer in om duidelijke hogere toppen en bodems te vormen.

We verwachten een consoliderend koersverloop boven steun 34,04 (bodem van 17 oktober). De weerstand ligt op 36,20 (gevormd op 13 mei 2002). Houd wel de vinger aan de pols. Na een doorbraak onder steun 34,04 wordt 30,77 het volgende neerwaartse koersdoel. Indien de steun 34,04 standhoudt is Philips voor de korte termijn een leuk dobbeltje voor een ritje naar 36,20.


Unilever duikt weg

Unilever heeft negatief op de bekendgemaakte cijfers gereageerd. De koers is door verkopers door de bodems van augustus enh september in de range 48,60-48,80 gedrukt. Hierdoor is een technische verzwakking opgetreden. Een dalende trend wordt gestart richting steun 47,17 (bodem van 21 april).

Enkel boven weerstand 52,31 (top van 18 oktober) klaart het beeld op. Na een doorbraak onder steun 47,17 wordt 44,26 het volgende neerwaartse koersdoel, in dat geval gaat ook het lange termijn plaatje stuk.


AEX zoekt nieuwe kansen

De AEX index is de laatste dagen per saldo niet veel opgeschoten. Ondanks of dankzij de tot nu toe bekengemaakte kwartaalresultaten heeft de index een pas op de plaats gemaakt. Een adempauze tekent zich nu af ruim boven de oude top van mei rond 537,84. Indien de daling rond dat niveau wordt opgevangen, kunnen we spreken van een succesvolle pullback.

Dat is ook het meest waarschijnlijke scenario. We hebben dit scenario op onderstaande grafiek ingetekend met de rode stippellijnen. We moeten dus op korte termijn rekening houden met lichte verkoopdruk, maar zouden dan al snel weer kunnen kijken naar nieuwe kansen om in te stappen op een lager niveau.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 41
  2. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79
  3. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79

Gerelateerd

Reacties

304 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 oktober 2017 09:31
    Leuk voor je Royce! Dat je TA een beetje haaks staat op de reactie van cijfers...

    Die 543 lijkt weer magisch/heilig... kortom mogen er niet onder... is kijken vs futures staan er niet zo lekker bij, maar zal om 11uur wel anders zijn!

    Die jappen zijn ook knetter gek... half procent herstellen in 5 minuten... op geen nieuws Jajaja... stop die kop nog verder onder het zand stelletje struisvogels
304 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links