Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Euro omlaag, AEX omhoog

TA: Euro omlaag, AEX omhoog

Wie de euro goed kan voorspellen, heeft goud in handen, want die weet ook wat de aandelenmarkt gaat doen. Valuta- en aandelenmarkten ontwikkelen zich doorgaans synchroon.

Een verdere daling van de euro zal de correctie op de AEX beperkt houden. Op Wall Street ontwikkelt de Dow Jones index een zeer krachtige uptrend.

Valutamarkten lopen iets vooruit op aandelen. Ook dit jaar is deze correlatie opnieuw aangetoond. Eind april startte de kwakkelfase in de AEX, die ruim vijf maanden heeft geduurd, waarbij de AEX hardnekkig tussen 506 en 531 bleef hangen. Deze fase is ingeluid door het forse herstel in de euro, die begin april nog 106 noteerde en in de maanden daarna omhoog stoof naar ruim 1,20.


Euro omlaag, AEX omhoog

De Nederlandse beurs begon eind augustus weer te stijgen, nadat de euro fors terugzakte (vanaf 120). Dus is in het spiegelbeeld van een verzwakking van de euro, liep de AEX fors op.
Technisch vormt de euro, ten opzichte van de dollar een hoofd&schouder formatie, nu de opwaartse trend heeft gebroken.

De neklijn daarvan ligt rond 116,81, gevormd door de bodem van 16 augustus. Bij een daling onder de neklijn rond 116,81,treedt een verkoopsignaal op. Dat zou goed nieuws voor aandelen zijn, want zoals hierboven aangegeven wordt een  zwakke euro doorgaans gevolgd door herstel op de aandelenmarkt en vice versa.

Houd er rekening mee dat de euro-dollar vooruitloopt op de AEX. De valutamarkt is dus leidend. Wie deze euro dus goed kan voorspellen, heeft ook de glazen bol voor de aandelenmarkt in handen.


AEX hapert

De Nederlandse beurs zet de stijgende trend tijdelijk in een pauzestand. De AEX komt even stil te liggen, de steunlijn onder de bodems vanaf eind augustus hapert. Een eventuele correctie kan worden ingezet richting de oude top van mei rond 537,84.

Indien de daling rond dat niveau wordt opgevangen, kunnen we spreken van een succesvolle pullback. We hebben dit ingetekend met de rode stippellijnen. Een verdere daling van de euro zal de correctie op de AEX dempen.


Euro breekt trend

De EUR/USD koers heeft recent de stijgende trend naar onderen gebroken, waarmee het technische plaatje is verzwakt. Nu vormt zich bovendien een eerste lagere top rond 118,80. Let op de steun 116,81 (gevormd op 16 augustus).

Hier moet de EUR/USD boven blijven om verdere verzwakking te voorkomen. Pas boven weerstand 120,55 (gevormd op 25 juli 2012) klaart het beeld weer op en kan de uptrend worden hervat.


Wall Street

Op Wall Street ontwikkelt de Dow Jones index een zeer krachtige uptrend. Let op de gaps (blauwe cirkels en pijlen) die recent zijn gemaakt. Dit zijn zogenaamde runaway gaps die nieuwe dynamiek en explosieve kracht signaleren. Deze runaway gaps (zie uitleg hieronder) behoren tot krachtigste de voortzettingspatronen en geven aan de de opwaartse trend nog wel een tijdje kan doorzetten.


Uitleg Runaway gap

Gaps (koersgaten) behoren tot de belangrijkste technische indicatoren. Een gap is doorgaans goed zichtbaar als gat of koershiaat in de grafiek. Een gap in een uptrend treedt op indien de laagste koers van een dag ver boven de hoogste koers van de voorgaande dag ligt.

In bijgaande grafiek zijn twee soorten gaps afgebeeld: breakaway gap (rode cirkel) en runaway gaps (blauwe cirkels). De breakaway gap (rode cirkel) komt aan het begin van een trend voor, meestal op een uitbraakpunt. Deze wordt vaak gevuld. De runaway gap (voortzettingsgap) komt altijd voor halverwege een trend en signaleert doorgaans een versnelling van die trend.

In een uptrend trekt de gap juist kopers aan. Het belang van een runaway gap is dat deze doorgaans halverwege een trend voorkomt en de richting van die trend bevestigt. Sommige analisten gebruiken deze gap om een koersdoel uit te rekenen.

In een trend kunnen meerdere runaway gaps voorkomen. Runaway gaps worden bijna nooit opgevuld, dus bij een dergelijk gat kan je afleiden dat er weinig kans is op correcties.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 29 sep Kunnen verzekeraars de rake klappen omzetten in fraaie comebacks? 79
 2. 28 sep Europese banken technisch nog niet uit de problemen 60
 3. 27 sep Rentes zetten opmars voort 73

Gerelateerd

Reacties

328 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 s' -Prank of hope 24 oktober 2017 08:52
  Goede morgen.. Wij feliciteren met hun Uitverkiezing:

  Christiano Ronaldo zowel Technisch als Fundamenteel de Allerbeste voetballer ter wereld! Messi.. Cr7 de Beste!

  Lieke Martens de Beste Voetbalvrouw van de wereld.. geweldig!
  Al die Oranjevrouwen waren fantastisch deze zomer.. Wij hebben genoten..Messi!

  Toevoeging:

  De Beurzen MOETEN nu wél naar beneden want.. De Euro wordt duurder!

328 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links