Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag; Lawaai

Wat doet de AEX vandaag? Aandelen, obligaties, olie, goud, DAX, Dow Jones, S&P 500, HangSeng en Shanghai Composite

 

Nog op vrijdag de dertiende ook :-) Knap van de VEB, maar ik vind dit persoonlijk onbegrijpelijke achterhoedegevechten, net als bij SNS, Ahold ooit en noem maar op. Dit is gewoon beleggersrisico en beleggen is vooruit kijken. Dit kost veel te veel tijd en energie en vooral advocaten worden er beter van.

Tackle me maar in de comments, als u er anders over denkt. 

 

 

Nee, vrijdag de dertiende heeft geen raar trackrecord op de beurs, kom maar onder die dekens vandaan. Het ziet er nu zelf naar uit dat de AEX een nieuwe jaartop en nieuwe piek neerzet, sinds de bullmarket op 9 maart 2009 even na 10:30 uur onze tijd begon. Ja, sommige data weet ik uit mijn hoofd :-)  

 

 

Toch is er nog iets dat zonder nul voor de komma beweegt. Voor de gein zei ik 6000 dollar toen we hier bij IEX maandag eindemaand weddenschappen afsloten. Dat was toen op 4500 ofzo en ik moest om mezelf lachen, toen ik het zei. Kuch, vannacht stond dit al bijna op het bord. 

 

 

 

Niewus, advies en agenda

Dan het nieuws, tikje fröbelig. Wellicht wat rumoer rond ABN Amro (what can possibly go wrong, leerde het verleden met groengele hefboomproducten) en BAM mag slopen. Dan moet nog wel lukken, toch?

 • ABN Amro gaat weer hefboomleningen verstrekken in het buitenland. Het is voor het eerst sinds de nationalisering in 2008 dat de bank deze markten weer betreedt met een team.
 • DSM gaat een strategische samenwerking aan met het Amerikaanse Cerapedics. De twee bedrijven gaan samenwerken op het gebied van botherstel. Cerapedics heeft een technologie ontwikkeld om botgroei te ondersteunen.
 • ASR heeft 300 miljoen euro opgehaald met de plaatsing van obligaties. Het gaat om een zogenoemde perpetual non-call 10 year Restricted Tier 1 capital instrument met een vaste coupon van ruim 4,6%.
 • BAM heeft opdracht gekregen voor een groot deel van de werkzaamheden voor het project Extra Sneltrein Groningen-Leeuwarden. Dat meldde BAM op de website, zonder financiële details over de opdracht naar buiten te brengen.
 • WDP investeert 25 miljoen euro in de tweede fase van zijn zonnepanelenproject in Nederland.  Met de verdubbeling van de groene energieportefeuille in Nederland zou WDP een eiland zoals Texel van groene stroom kunnen voorzien.

Analistenadvies dan, dit is het eerste 200 euro advies voor ASML ooit, geloof ik. Deutsche Bank denkt daar een tikkie anders over, wat een verschil!

 • ASML: naar outperform van neutral en naar 200 van 119 euro - BNP Paribas
 • ASML: naar 130 van 120 euro - Deutsche Bank
 • ASMI: naar 60 van 57 euro - Deutsche Bank
 • Altice: naar 21 van 24 euro - Credit Suisse
 • Basic Fit: naar hold van buy en naar 21,50 v 20,50 euro - Berenberg

Maak uw borst maar nat, want volgende week gaat bij ons ook KW3-cijferseizoen ronken met onder meer Unilever, ASML, AkzoNobel, TomTom. Vandaag doen we het met SamSung, Bank of America en de postkoetsovervallers van Wells Fargo. Sorry dat ik het zeg. Daarmee zijn we er nog niet.

De Duitse inflatie is al door op die verwachte +0,1%. Er is een leuk rijtje Amerikaanse data met ook inflatie (zeker na die Fed notulen woensdag), detailhandelsverkopen en consumentenvertrouwen. Of het koersimpact heeft is vers twee.  

 • 07:00 China handelsbalans sep 39,5B
 • 08:00 Duitsland inflatie CPI sep 0,1% MoM
 • 08:00 Samsung KW3-cijfers
 • 10:00 Italië inflatie CPI sep
 • 14:00 Wells Fargo KW3-cijfers
 • 14:00 Bank of America Merril Lynch KW3-cijfers
 • 14:30 VS inflatie CPI sep 0,6% MoM
 • 14:30 VS detailhandelsverkopen sep 1,7% MoM
 • 16:00 VS bedrijfsvoorraden aug 0,4% MoM
 • 16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan okt 95,4

 

En dan nog even dit

Keurig cijfer alweer:

 

 

SamSung is al door met KW3's en alweer de CEO weg:

 

 

Ja, weinig echte oulooks. Er zijn ook nog geen winstwaarschuwingen. Zelfs Gemalto niet:

 

 

Duits onderonsje:

 

 

Verhip (en de koersen doen er niks mee, laat dat even doordringen):

 

 

Als ik mijn eigen stuk eens mag aanbevelen:

 

 

Negatieve fees?! Ik zou niet meteen gaan lachen...

 

 

Volgende week Chinees partijcongres en ja, wie is wie eigenlijk daar?

 

 

Succes vandaag en prettig weekend.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 24 jun Beetje bijkomen voorbeurs en hebt u deze plaatjes allemaal gezien? 3
 2. 23 jun Particulieren? Bearish, maar wél doorkopen 11
 3. 23 jun Het is voorbeurs recessie wat de klok slaat en er is weer zat aan de hand 10

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 theo1 13 oktober 2017 10:08
  Dit is gewoon beleggersrisico en beleggen is vooruit kijken. Dit kost veel te veel tijd en energie en vooral advocaten worden er beter van.
  Tackle me maar in de comments, als u er anders over denkt.


  Nou, dat zal ik dan maar gaan doen. Als belegger neem je bedrijfsrisico. Dat is het risico dat het bedrijf slecht loopt door marktomstandigheden, externe rampen etc. Wat er bij Imtech aan de hand is, is dat het bedrijf zelf de zaak heeft opgelicht. Bepaalde onderdelen, vooral Duitsland, hebben keihard gefraudeerd. De concerntop had niks in de gaten (tenminste, dat is de beste verdediging waar ze mee gekomen zijn).

  Dat is dus keiharde misdaad van de Duitsers en medeschuld door nalatigheid door de Nederlanders. Het is hun werk om dat soort zaken in de gaten te hebben en dat hebben ze niet gedaan. Dat is heel iets anders dan normaal bedrijfsrisico. Dan net gaan doen alsof er niks aan de hand is en een houding aannemen van "niet zeuren, beleggen is vooruitkijken" is m.i. onverantwoordelijk. Dit is zwaar verwijtbaar gedrag dat bestraft moet worden. Als je er niets aan doet, dan wordt het normaal en dan ben je helemaal ver van huis. Dan wordt de beurs echt een casino.
 2. Nikolaj 13 oktober 2017 10:35
  Helemaal eens met theo 1. Grootschalige fraude en vergelijkbaar gedrag binnen een Onderneming (oplichting van afnemers of overheden (Kobe Steel, Volkswagen, vul maar aan) Het wordt zeer zorgelijk als we dit normaal of gewoon gaan vinden ("slechte governance")want dan komen we in een neerwaartse spiraal terecht. Crimineel gedrag (VW,Kobe,.)is wat anders dan normaal bedrijfsrisico.
 3. forum rang 4 MartijnN1932 13 oktober 2017 11:56
  A.J.

  Beleggers Risico??

  Dus als ik in een bedrijf investeer moet ik er maar als risico bij nemen dat er gefraudeerd kan worden...
  Ik zeg het niet vaak maar wilde bijna het woord dat begint met een I gebruiken.

  van de zotte, Ja als belegger neem je risico zoals Theo ook aangaf.
  Dat is het risico op slechte tijden, concurrentie.. MAAR FRAUDE... Terecht dat hierop geacteerd is.

  Ik ben een latere IMTECH belegger, helaas.. na de 2e emissie ben ik ingestapt, alles zou nu gedekt zijn.. ook volgens de banken. nog geen paar maanden later, failliet.. Dat is geen risico dat is pure Fraude en misleiding..
 4. forum rang 4 theo1 13 oktober 2017 13:43
  quote:

  Redactie IEX.nl schreef op 13 oktober 2017 10:17:

  Hoi Theo,

  Thx voor je input, zaak van justitie dus en niet van de beurs en beleggers, dunkt me.

  Gr
  AJ
  Niet mee eens en wel om twee redenen. Ten eerste faalt justitie volledig in dit soort zaken. Wat heeft justitie gedaan met de Imtech zaak? Voor zover ik weet precies niks. Als justitie de wet al niet handhaaft, wie moet het dan doen? Dan ben je toch aangewezen op civiele zaken? En maar hopen dat rechters hun werk wél serieus nemen. Tot nu toe is dat het geval gelukkig.

  Ten tweede is er gewoon gefraudeerd, rechtstreeks ten koste van aandeelhouders. Natuurlijk is dat een zaak voor aandeelhouders. Het is hun bezit. Stel dat je huis wordt leeggestolen. Er is geen twijfel over wie het gedaan heeft, maar justitie doet niks (te druk met andere zaken verknoeien). Dan begin je toch ook een civiele zaak? Dan ga je toch niet denken: jammer dan, maar dat risico hoort nu eenmaal bij wonen in Nederland, en nu weer vooruit kijken? Ik zou jou wel eens willen zien als het om jouw bezit gaat.

  Ik vind dit een hele rare houding van je.
 5. [verwijderd] 13 oktober 2017 14:32
  Hoi allemaal,

  We zijn het denk ik fundamenteel oneens. So be it, daarvoor hebben we ook een beurs. Nogmaals, fraude (latere Imtech stappers wisten dit trouwens dondersgoed) is imho beleggersrisico en een zaak voor justitie. Niet nemen, doorlopen en op zoek naar nieuwe kansen. Dit gezegd hebbende, idd hoe zit het ook weer met die zaak (?) tegen Van der Bruggen & co? Nooit meer iets van gehoord, nee.

  AJ
 6. forum rang 7 ffff 13 oktober 2017 15:45
  Arend Jan,

  Verschillende meningen zullen er altijd zijn. Maar ik sluit mij helemaal aan bij de duidelijke postings van Theo. Je kunt terecht zeggen dat fraude bij beursgenoteerde bedrijven er nu eenmaal bijhoort. Zoals ik al vaker in de KK schreef: Er bestaat niet één AEX-bedrijf, niet één Bel-20 bedrijf, niet één CAC-40 of DAX bedrijf waar geen processen tegen lopen.

  Dus het feit dat al die bedrijven processen tegen zich hebben lopen, wil zeggen dat er bij groots, internationaal ondernemen, al gauw iets gebeurt wat wel of niet door de beugel kan. Aan de Rechtbanken om daarover een beslissing te nemen.

  Zie de enorme koersopstoot gisteren bij Porsche toen verwacht werd dat de in de mangel genomen hedgefunds ( VOOR MILJARDEN) toch waarschijnlijk de aangespannen processen gaan verliezen. Risico is er overal, maar bedrijven horen, zoals Theo terecht opmerkt daarop verdacht te zijn. Of zoals bij Volkswagen op tijd de aandeelhouders te verwittigen. Doen ze dat niet, zoals bij Volkswagen, dan ga je toch in Duitsland voor de lieve som van 9000 Euro ( !!! advocaatskosten) procederen tegen Volkswagen, met risico dat je het proces verliest en je opnieuw ongeveer 6000 Euro moet betalen. Maar er zijn grenzen wat directies van bedrijven met hun aandeelhouders kunnen uitvreten.

  Bij Imtech spelen trouwens twee zaken: De fraudes in Duitsland en Polen, maar ook de kapitaalsverhogingen waarbij ook een volstrekt frauduleus beeld van de gang van zaken werd voorgesteld. Enfin...zo bljven we bezig en.... verschil van mening houden.
  Dat moet kunnen, maar er zijn grenzen! ( Geldt trouwens voor meer zaken in het leven, met knipoogje naar de lezers die mij kennen)

  Peter
 7. forum rang 6 ONN 13 oktober 2017 15:58
  Uit je ouwe Imtechdoos Peter. Gelukkig ook dit weekend een ouwewijvenzomer. Dat scheelt...

  quote:

  ffff schreef op 21 maart 2011 11:48:

  Als je nu alleen vanmorgen op diverse financiële websites leest waarmee Imtech bezig is.........Gelukkig zijn er ook van die bedrijven waarin je met een gerust hart een stukje van je vermogen kunt investeren.
  In mijn ogen zijn ze echt heel goed bezig. Surf maar eens wat rond. En als NIET-TA-believer: Zoals alle aandelen veren we weer op na de schrikaanval van vorige week.... Wat een weertje vandaag!
 8. forum rang 6 ONN 13 oktober 2017 16:10
  Zo zie je maar, niets is wat het lijkt. Nou ja, plussen en minnen en per saldo een dikke plus (tig miljoen, jij mag het zeggen) nietwaar ? ---en je hebt het natuurlijk allemaal al zo vaak gezegd hier in de KK---

  quote:

  ffff schreef op 8 maart 2011 19:31:

  Imtech vandaag erbij. Soms heb je ze eerder dan je dacht....
  Imtech zit via Internatio Müller, ( zijn voorloper) waar het zijn naam aan te danken heeft, ( Intern. Müller Techniek) al bijna dertig jaar in portefeuille. Prima investering geweest.

  Peter
 9. forum rang 7 ffff 13 oktober 2017 18:57
  Goed gezien ONN.

  Dat is de kern van beleggen. Soms zit je hatstikke fout zoals bij Imtech, Fortis, Dexia etc. etc. en soms zit je buiten verwachting goed.

  Ik begrijp eigenlijk de reden van je postings niet, want als er nu één zaak is die ik al tientallen jaren post dan is het dat beleggen een moeilijk vak is, met plussen en minnen.

  Maar nu ging het in deze discussie over het feit of er wel of niet geprocedeerd moet worden bij fraudes, malversaties, oplichtingen zoals bij Imtech, of Volkswagen of Porsche. Je hebt blijkbaar niet helemaal begrepen waar die postings hierboven over gingen. Voortaan ONN beter opletten waar het in een discussie nu precies over gaat. Anders is het net oudewijvenpraat van jou.

  Voor de liefhebbers: Er komt alweer nieuwen aan: KOBE STEEL vandaag met de mededeling van productiefraude en Airbus, dat ook zwaar gefraudeerd heeft, willens en wetens.... En CEO Enders bereidt nu iedereen al voor op een zware, hele zware boete. En dan kan een product heel mooi zijn, als er gefraudeerd wordt, ga je toch al belegger het schip in.... en moet je volgens mij en Theo ageren.

  www.boursier.com/actualites/reuters/a...
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links