Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Oktober biedt kansen

TA: Oktober biedt kansen


De correcties op de Nederlandse beurs zijn zeer beperkt. De AEX heeft sinds de bodem rond 506 van eind augustus geen grote correcties gekend. De enige onderbrekingen in de opmars waren de beperkte consolidaties, die met de rode cirkels op de grafiek zijn afgebakend.

Het waren dus eerder consolidaties in tijd, dan correcties in omvang. Het lijkt er sterk op dat er onder beleggers nu veel gretigheid is om op elke dip in te stappen.

Hogere bodems

Vooralsnog zien we dat elke terugval op de AEX een fors hogere bodem opleverde. Technisch ligt er een sterk vangnet rond de voormalige horizontale weerstand rond 531,62. Mocht de index terugzakken tot dat niveau, dan zou de AEX een pullback-scenario ondergaan.

Een pullback is altijd een nieuwe koopkans. Op de grafiek heb ik dat scenario door middel van de paarse stippellijnen ingetekend. Overigens verwacht ik niet dat de AEX tot 531,62 zal terugzakken, waarschijnlijker is dat een hogere bodem wordt gevormd boven de top van mei rond 537,84.


Slechte reputatie niet terecht

Op deze plaats heb ik al eerder de slechte reputatie van oktober besproken. Deze negatieve associatie is niet geheel terecht. Oktober staat wel bekend als meest volatiele beursmaand.

Bedenk daarbij dat in deze maand vaak belangrijke bodems worden gelegd; oktober is een echte bear-killer. In onderstaand tabelletje is wel goed te zien dat in deze maand veel turbulentie optreedt.


Volatiliteit op Wall Street

Overigens is de eerste week van oktober zonder noemenswaardige schokken voorbij gegaan. De volatiliteit op Wall Street staat zelfs op het laagste punt in vele jaren. Er is sprake van een hoge mate van rust op de Amerikaanse aandelenbeurs. 

De VIX index (CBOE), Wall Street's paniekbarometer, blijft binnen een grillig zijwaarts gericht koerspatroon bewegen tussen 9 en 16,28 (gevormd op 17 april). Zolang de VIX index binnen dit zijwaartse koerspatroon gevangen zit is er niets aan de hand.


Uitleg VIX

Wat is de VIX Index? De VIX index, ook wel Wall Street's paniekbarometer genoemd, geldt wereldwijd als een toonaangevende graadmeter van de volatiliteit. Meer specifiek: de VIX is een index die de implied volatility van S&P 500 indexopties weergeeft.

Het valt op dat koersdalingen in de aandelenmarkten doorgaans samenvallen met veel angst bij beleggers, wat logischerwijs weer tot een grotere beweeglijkheid van de koersen leidt.

Kan een belegger handelen in de VIX? Veel banken onderhouden een handel in Turbo's op de VIX future. Een belegger die zou willen anticiperen op een stijging van de VIX index zou dan een Turbo Long kunnen aanschaffen. Op de grafiek hierboven wordt de actuele stand (spot) van de VIX gevolgd. Een Turbo heeft niet de spot maar de future als onderliggende waarde.

De VIX is een relatief jonge index, maar beleggers raken meer en meer enthousiast over de mogelijkheden. Zo kan een belegger profiteren van de signaalfunctie van de VIX. Verder kunt u uiteraard inspelen op de volatiliteit zelf. Er zijn zowel Turbo’s Long als Short op de VIX Future.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Elektrische auto's hebben nog steeds panne 65
  2. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79
  3. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59

Gerelateerd

Reacties

294 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 oktober 2017 08:46
    [quote alias=Reigâh id=10327302 date=201710090832]
    Alles goed Opa?
    [/quote

    Dank je Reigah, eigenlijk is alles klote, ben nu kasplantje ben helemaal gesloopt, pijnstillers[ morfinetabletten ] hebben ons vrijdagavond-nacht wat behoorlijke problemen bezorgd, hartritmestoornissen ik dacht dat het voorbij was met mij. ben gestopt met alle rotzooi in te nemen, heb nu wel veel pijn maar daar kom ik wel overheen.

    Vandaag dan maar weer die groene kleur voor de beurzen.
  2. forum rang 6 am1993 9 oktober 2017 08:59
    quote:

    opa schreef op 9 oktober 2017 08:46:

    [quote alias=Reigâh id=10327302 date=201710090832]
    Alles goed Opa?
    [/quote

    Dank je Reigah, eigenlijk is alles klote, ben nu kasplantje ben helemaal gesloopt, pijnstillers[ morfinetabletten ] hebben ons vrijdagavond-nacht wat behoorlijke problemen bezorgd, hartritmestoornissen ik dacht dat het voorbij was met mij. ben gestopt met alle rotzooi in te nemen, heb nu wel veel pijn maar daar kom ik wel overheen.

    Vandaag dan maar weer die groene kleur voor de beurzen.
    Veel sterkte Opa (en oma ook,want die heeft nou de zorg)
294 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links