Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Koopkansen AEX

TA: Koopkansen AEX

De meest gesteld vraag van deze week is: komt er een correctie? Soms wordt de vraag bijna smekend gesteld. Mijn antwoord is dat de kans op een tussentijdse correctie is toegenomen.

De tweede meest gestelde vraag is: hoe ver kan de AEX dan zakken? Met deze vragen weet ik al hoe laat het is, waarschijnlijk hebben veel beleggers deze haussetrein gemist. In deze blog bekijk ik de kans op een correctie, maar ook de opwaartse koersdoelen voor de AEX.

Ik ben van mening dat elke correctie een koopkans oplevert. Nog steeds blijft Buy The Dips een prima strategie. Heeft u vragen hierover, stel deze dan via Twitter @RoyceTostrams, ik kan er dierect op reageren.

Op naar 564

De komende maanden kan de AEX naar 557-564. Even afgezien van een tussentijdse correctie, daarover verderop meer. Het niveau 557 is een berekend koersdoel, de horde 564 wordt gevormd door de zware koerstop uit 2007.

Afgezien van een mogelijke dip kan de beurs de komende weken naar 564, op wat langere termijn (voorjaar 2018) denk ik aan 600+. Een prima referentiepunt hiervoor is de top van mei 2001 rond 609. Wellicht ten overvloede, voordien zien we nog wel een of meer correcties.


Beperkte correctie

In deze mooie bullmarkt verwacht ik dat elke terugval een hogere bodem (dus een koopkans) zal opleveren. Deze hogere bodem is nodig is om de recente uitbraak te valideren.

Technisch ligt er een sterk vangnet rond de voormalige horizontale weerstand rond 531,62. In dat geval volgt de AEX een pullback scenario. Op de grafiek hierboven is dat door middel van de paarse stippellijnen ingetekend. Overigens verwacht ik niet dat de AEX tot 531,62 zal terugzakken, waarschijnlijker is een hogere bodem.

Een belangrijke indicator is thans de RSI, die bijna op 81 staat, dus zwaar overbought. De RSI staat nu zelfs hoger dan in mei, toen de beurs even 537 aanstipte. Op korte termijn is de Nederlandse beurs zwaar overbought, nu de RSI de hoogste waarde van dit jaar noteert. Een uitgebreidere uitleg van de RSI treft u onderaan in deze blog.


Volgend voorjaar boven 600

Op de superlange grafiek zijn de relevante niveaus goed te zien. Rond 564 ligt de koerstop van 2007 (rode horizontale lijn). Vervolgens ligt op 609 een iets minder belangrijk topje uit 2001. Tenslotte ligt op 703 het all-time-high van de AEX, daternd uit september 2000.

Let ook op de dalende toppenlijn A-A', deze is begin 2017 gebroken. Deze uitbraak markeerde een serieuze technische verbetering, zeker omdat daarna een perfecte pullback is gevormd boven A-A'. Mijn oordeel is dat de uitbraak boven A-A' voor langere tijd, mogelijk meerdere jaren, een positief gevolg zal hebben.


RSI zegt niet alles

Op korte termijn is de Nederlandse beurs dus serieus overbought geraakt. Dat kunnen we afleiden uit de RSI die naar 80 is gestegen, dat is de hoogste waarde van dit jaar. De beurs is ook overbought omdat de AEX in zeer korte tijd erg hard is gestegen. Op zich hoeft dat niets te betekenen, want in een sterke beurs kan de RSI langere tijd overbought blijven.

De RSI (Relative Strength Index) is een technische indicator die de kracht van de meest recente koersstijgingen vergelijkt met die van de meest recente koersdalingen. Hiermee kunnen overgekochte (> 70: overbought) condities gevonden worden.

Let op, aan alleen een overgekochte (> 70: overbought) conditie kunnen geen directe koop- of verkoopsignalen ontleend worden, want zoals gezegd een index in een sterke stijgende trend kan soms wekenlang overbought blijven.

Het gaat bij de RSI vooral om divergenties (afwijkingen) tussen het koersverloop van de AEX en van de indicator zelf. Deze situatie treedt op indien de koers nog hogere toppen vormt, terwijl de RSI lagere toppen begint te vormen. Dat zijn vaak signalen van een nakende trendverandering. Op dit moment zijn er nog geen divergenties, er is alleen sprake van een serieuze overboughtconditie.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 65
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

407 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. swen91 6 oktober 2017 09:08
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 6 oktober 2017 08:38:

    Ik zeg, weg bij de banken, rente naar 0 bijna boeven. zomaar overal geld binnen harken terwijl ze onderling tegen - rente kunnen krijgen en buerszen up up up.
    De rente die de bank zelf krijgt van de ECB is -/- 0,4%.

    Er is geen behoefte aan uw spaargeld, omdat de bank hier op verliest.
407 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links