Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Defensief

Wat doet de AEX vandaag? Aandelen, obligaties, olie, goud, DAX, Dow Jones, S&P 500, HangSeng en Shanghai Composite

 

De omstreden bijdrage gisteren van Thierry Baudet met dat vest en die schoenen in de Tweede Kamer vindt u niet de beursgrafieken terug. Helaas die schietpartij in Las Vegas wel? Met dat debat gisteren over de intussen opgestapte minister van Defensie Jeanine Hennis keek ik weer eens naar defensie-aandelen.

Veel beleggingsfondsen, hele vermogensbeheerders en ook particulieren mogen of willen er niet in beleggen, maar het blijft opvallend hoe hard het gaat. Krijgt u ook nog eens dik dividend. 

 

 

Wat gaat alleen niet hard? de Dow Jones zette gisteren alweer de 44e all time high van dit jaar neer. Ga het nou niet gewoon vinden, want er komen ook weer tijden dat de index de ene lagere stand dan de andere neerzet. Dan huilen we weer met z'n alleen dat het nóóit meer goed komt. Ach, velen doen dat nu ook al :-)

 

 

Nou, we zijn weer los, hoor. Niet blazen. Maar ja, intussen stijgt en stijgt de boel maar door. Shanghai is de hele week dicht, dus dit blokje is een paar millimeter korter dan u bent gewend.

 

 

Nieuws, advies en agenda

Sjonge, dat Ahold Delhaize gerucht ging gisteren al tijdens beursuren rond. Van een anonieme twitteraar. Hoest, kuch. Daarom meldden wij het niet, maar andere media dus wel. Euronext heeft weer fraaie transactiecijfers en staat zelf dit jaar ruim 50% hoger.

 • Ahold zou geïnteresseerd zijn in zijn Amerikaanse branchegenoot Kroger. Persbureau Bloomberg haalde dinsdag een anonieme tweet aan met een bericht van dien aard, om een scherpe koerswinst van Kroger op de Amerikaanse beurs te duiden.
 • De gemiddelde dagelijkse transactiewaarde op de beurzen van Euronext is in september met 14,6% gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, tot bijna 7,3 miljard euro.
 • Een Unilever-fabriek in Catalonië is getroffen door een staking. Werknemers protesteren met die werkonderbreking voor onafhankelijkheid van de Spaanse regio. Pro-onafhankelijkheidsgroepen en kleinere vakbonden hadden opgeroepen tot een algemene staking.
 • FNG wil met Nederlandse merken de stap naar Duitsland maken. Topman Dieter Penninckx van het in Amsterdamse genoteerde bedrijf geeft dat aan. Voor Claudia Sträter is al een Duitse winkel geopend. Ook voor Expresso en Miss Etam ziet hij kansen op de Duitse markt.
 • Er is geen bewijs dat SNS Reaal bewust met de boeken heeft gesjoemeld. Ook is er geen bewijs dat de Staat daardoor schade heeft geleden, schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in een Kamerbrief. Dijsselbloem had PwC onderzoek laten doen.
 • Ford Motor is van plan de komende vijf jaar minstens 14 miljard dollar aan kosten te besparen en meer middelen vrij te maken voor investeringen in elektrische en zelfrijdende auto's.

Ik ben het eens met Corné. Ahold Delhaize is ook te nuchter voor paniekaankopen en is een hoop geld kwijt aan de Amerikaanse prijzenoorlog.

 

 

Analistenadviezen zijn er nog niet. De agenda ziet er aardig met inkoopmanagersindices van de dienstensectoren (ons land net die niet), het Amerikaanse ADP-arbeidsmarktrapport en er zijn nog cijfers van Pepsico en Monsanto. Tesco is al door:

 

 

 • 08:00 Tesco KW2-cijfers
 • 09:15 Spanje services PMI sep 55,5
 • 09:45 Italië services PMI sep 54,8
 • 09:50 Frankrijk services PMI sep 57,1
 • 09:55 Duitsland services PMI sep 55,6
 • 10:00 EU services PMI sep 55,6
 • 11:00 EU detailhandelsverkopen aug 2,5%
 • 14:00 Pepsico KW2-cijfers
 • 14:15 VS ADP banenrapport sep 135K
 • 14:30 Monsanto KW2-cijfers
 • 15:45 VS services PMI sep 55,2
 • 16:00 VS ISM non-Manufacturing Index sep 55,5
 • 16:30 VS weekrapport olievoorraden

 

En dan nog even dit

Ja, kijk nou! U kunt weer cynisch gaan doen, maar beter dan een verhoging, toch?

 

 

Nog even over Euronext, of moet ik zeggen Flow Traders en Binck?

 

 

Intussen bij ING:

 

 

Eigenlijk is de besmetting nog gering. Zelfs vind ik het opvallend dat de Basken zich niet roeren. Daar is ook niet iedereen even blij met Spanje.  

 

 

Zal best, maar wat moet u er ook mee?

 

 

Dit is misschien wel interssanter:

 

 

Ome Holger heeft nog een Dow Jones grafiekje:

 

 

Wie kiest u? Van mij mag Janet Yellen blijven. Rust in de tent, saai, voorspelbaar en geen mannetjesmakerij:

 

 

Tot slot de uitsmijter. Hoe ging ie ook alweer? Lies, damned lies, and statistics :-)

 

 

 

Succes vandaag.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 18 mei Slotcall: AEX weer onder 700, helaas ABN, JET weer het R-woord 4
 2. 18 mei We moeten nog op gang komen voorbeurs, let op AF-KLM, ABN en Prosus 3
 3. 17 mei Het kan altijd weer gekker op beurs, want nu zijn het beren die kopen 1

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
 1. Maeseke1 4 oktober 2017 08:50
  JP Morgan Asset Management heeft een groter belang in AMG Advanced Metallurgical Group gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 2 oktober 2017.

  JP Morgan meldde een kapitaalbelang van 3,64 procent met een dito stemrecht.

  Op 26 januari dit jaar meldde JP Morgan nog een kapitaalbelang van 2,93 procent met eenzelfde stemrecht.

  lijkt me ook interessant genoeg om te melden ? (zeker gezien koersverloop afgelopen periode)
 2. forum rang 5 Brievenbus 4 oktober 2017 13:59
  quote:

  ONN schreef op 4 oktober 2017 11:53:

  Oh, maar dat is zo lang geleden. Toen stond de spaarrente trouwens ook nog een stuk hoger. Het is meer dat je de totale 'perpetualboot' daarna hebt gemist. Jammer hoor, had je met gemak je vermogensbelasting kunnen financieren (understatement).
  Tja...
  Achteraf..
  Raar woord trouwens, dat perpetualboot in deze?

  Maar, ik ben sinds korte tijd grommend weer wat actiever met beleggen, het heeft nu immers echt geen nut meer om nog meer spaarrekeningen te beginnen, en, ik hou per maand (kuch) nogal wat over ....
 3. forum rang 6 ONN 4 oktober 2017 14:09
  quote:

  Brievenbus schreef op 4 oktober 2017 13:59:

  Tja...
  Achteraf..
  Raar woord trouwens, dat perpetualboot in deze?

  Maar, ik ben sinds korte tijd grommend weer wat actiever met beleggen, het heeft nu immers echt geen nut meer om nog meer spaarrekeningen te beginnen, en, ik hou per maand (kuch) nogal wat over ....
  Daarom ook tussen aanhalingstekens. De boot missen weet je wel ? En achteraf ? Ik kan me herinneren dat ik je in het verleden zowaar getipt had voor het een en ander aangaande perps. Anders begin ik er natuurlijk ook niet over.

  En sinds kort weer actiever ? Aandelen ? Dus we kunnen weer volop van je klaagzang blijven genieten als de Aex het weer 's wat minder doet dan de rest ? :)

 4. forum rang 5 Brievenbus 4 oktober 2017 14:14
  Ongetwijfeld! :-)

  Overigens, met actiever bedoel ik dat ik iets meer handelingen verricht, en met tegenzin ook wat meer kapitaal naar de beurs breng. Was de afgelopen jaren voor mijn doen wat weinig, maar, naar IEX maatstaven nog steeds heel veel hoor! :-)

  Overigens, wat boot missen betreft, ach, ik heb toen in diezelfde "gouden" jaren, nou ja, voor mij wel dus, me nogal druk gemaakt met het supergoedkoop aanschaffen van nogal wat huisjes, die ik nog steeds aan hoogopgeleide buitenlanders verhuur.
  Nou, dan snap je het wel denk ik?
 5. forum rang 5 Brievenbus 4 oktober 2017 14:22
  Oh, nog niet zo veel, nog weinig fantasie om bij te kopen.
  Geld staat wel klaar, maar...
  Alleen wat PostNL bijgekocht toen dat zo fors omlaag ging, dat was OK; calls op m'n Shell geschreven toen dat eindelijk weer goed op winst stond, maar, iets te vroeg.
  Ben voorlopig nog te druk bezig met het verbouwen van m'n vroegere bedrijfspand, is ook leuker! :-)
  Maar, vandaag niet, griep, koorts, pffff...
 6. forum rang 5 Brievenbus 4 oktober 2017 14:37
  quote:

  ONN schreef op 4 oktober 2017 14:32:

  Niet eens KPN bijgekocht ?
  Ha, jij kent mij!
  De laatste tijd niet.

  Zit ik al heeeeel lang over te aarzelen, die koers IS te laag, maar, KPN is nou eenmaal een standaard slachtoffer in A'dam, en, de politiek werkt ook niet echt mee.
  Maar, komt er nog wel van denk ik.
 7. forum rang 5 Brievenbus 4 oktober 2017 14:53
  Yep, dat kan ook nog, maar, of het DAAR NU wel het juiste moment voor is??
  Mocht er ooit eens een echte crash komen zou ik daar anders over denken en het vermoedelijk ook wel doen; nu niet.
  Heb ooit eens jaren geleden nogal wat in een fonds gestopt, uit luiheid en gebrek aan fantasie, en toen heb ik ook wel even (kuch) moeten wachten voor dat er sprake was van winst.... :-)
  Bleh, ga maar eens terug naar bed. Koorts komt weer op.
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links