Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoog slot vandaag, morgen omlaag

Hoog slot vandaag, morgen omlaag

Regelmatig lees ik optimistische berichten als een index op het hoogste niveau van de dag sluit. Meestal wordt dit als een sterk signaal opgevat en is de verwachting dat de koers de volgende handelsdag verder omhoog kan gaan. Maar is dit ook zo? Tijd voor een backtest!

Backtest

Er zal getest worden met data van de Euro Stoxx 50 future (ESTX50). De ticksize is een punt en de tickwaarde bedraagt 10 euro per punt. Tijdens de backtest zal worden afgezien van kosten voor commissie en slippage. Handelstijden van de ESTX50 lopen van 08:00 uur tot 22:00 uur.

Er wordt een longpositie geopend als de slotkoers gelijk is aan de hoogste koers van de dag. Ook wordt er een shortpositie geopend als de slotkoers gelijk is aan de laagste koers van de dag. Er wordt alleen op slotbasis gehandeld.

Resultaten

De resultaten voor de periode van 1 januari 2000 tot 1 juli 2017 zijn als volgt:

Uit deze cijfers blijkt dat enig optimisme voor een verdere stijging de volgende handelsdag ongegrond is. De marktbeweging is eerder contrair.

Daarom zal ik een nieuwe backtest uitvoeren. Dit keer wordt er een longpositie geopend als de slotkoers gelijk is aan de laagste koers van de dag. En we gaan short als we op het hoogste niveau de dag uit gaan.

Dit ziet er al veel beter uit. Opvallend is dat het beste resultaat behaald wordt als de positie direct de volgende handelsdag wordt gesloten. Een bijbehorend winstpercentage van bijna 60% met een profit factor van 1,76 is helemaal niet slecht. Helaas is het aantal transacties in alle gevallen vrij klein. 

Kan het nog beter?

Om dit aantal omhoog te krikken, om zo een betere statistische significantie te krijgen, zal ik een aanpassing doorvoeren. Bovendien is het praktisch onuitvoerbaar om op slotbasis op het hoogste of laagste punt van de dag te handelen. Die informatie is pas na het slot bekend.

Bovengenoemde problemen kunnen als volgt worden opgelost. Er wordt niet gekocht op de onderkant van de dagrange (Close = Low), maar als de slotkoers zich bevindt in de onderste 10% van de dagrange ((Close – Low)/(High – Low) < 0,10).

En er wordt niet verkocht op de bovenkant van de dagrange (Close = High), maar als de slotkoers zich bevindt in de bovenste 10% van de dagrange ((Close – Low)/(High – Low) > 0,90).

De resultaten voor de periode van 1 januari 2000 tot 1 juli 2017 na deze aanpassing zijn als volgt:

Conclusie

Ook als het totaal aantal transacties toeneemt, worden er vergelijkbare resultaten geboekt als in eerste instantie. Favoriet is het sluiten van de positie bij de first profitable close of na vijf handelsdagen.

Niet alleen kent deze strategie de hoogste winst, maar ook de drawdown blijft relatief laag. Terwijl het winstpercentage en de profit factor vergelijkbaar zijn met wat we eerder hebben gezien. Opvallend is hier ook het hoge aantal van 31 opeenvolgende winstgevende transacties.

Het kopen van een hoge slotkoers of het verkopen van een lage slotkoers met het idee de eerstvolgende handelsdag(en) hier geld aan te verdienen, is niet aan te bevelen. De kans is groter dat de markt zich contrair zal bewegen. Daarom hoog slot vandaag, dan morgen omlaag!

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Hans van der Helm

Hans van der Helm is oprichter en eigenaar van Quantmania. Deze onderneming biedt verschillende diensten op het gebied van algorithmic trading. Hij is in 1997 begonnen als optiehandelaar op de Amsterdamse optiebeurs en heeft gestaan in de crowds van ING, ASML en Philips. In 2006 is hij gaan werken als Sales Manager voor RTS R...

Meer over Hans van der Helm

Recente artikelen van Hans van der Helm

  1. aug '20 Oliedomme aandelen 3
  2. mei '20 “Sell in June and take your poen” 13
  3. apr '20 Veilige havens ten tijde van beurscrises 8

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 oktober 2017 17:53
    ik hou alles niet heel nauwkeurig in de gaten. maar wat ik denk te hebben gezien is dat als hij hoog sluit. laten we zeggen minimaal 1,5% dat er een goede kans is dat hij zeker nog een 0,5% nagalmt.

    dit heeft niks met intraday te maken of zo iets dergelijks. dit geld ook voor individuele fondsen btw.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links