Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: AEX breekt dalende toppenlijn

TA: AEX breekt dalende toppenlijn

Ten eerste neemt de euro/dollar neemt flink gas terug. Daarnaast is op Wall Street de Transportindex uitgebroken. Verder zijn we de historisch zwakke septembermaand redelijk goed doorgekomen, waarbij de beste beleggingsmaanden van het jaar (periode oktober-april) nog voor ons liggen. Tenslotte kruipt de AEX boven de dalende toppenlijn.

AEX breekt dalende toppenlijn

De Nederlandse beurs zet druk op de belangrijke AEX-barrière 531,62, gevormd door de koerstop van 2 juni (rode horizontale lijn). De dalende toppenlijn (schuine dikke blauwe lijn), is reeds nipt gebroken. Sterk is dat de markt geen grote terugval heeft doorgemaakt, wat resulteert in weer een hogere bodem rond 526,81 (bovenste blauwe stippellijn).

Een eerste koopsignaal treedt op indien de AEX-index boven de horde 531,62 weet te breken, waarna de index naar de tussentijdse horde rond 537,84, gevormd door het topje van 9 mei 2017 gaat aanvallen. Het koersdoel daarna ligt rond 563,98 (gevormd op 13 juli 2007).

De AEX-index heeft een echte steun rond 506,23 (gevormd op 27 maart), met 2 tussenliggende steunniveaus rond 526,81 en 512,82 (blauwe stippellijnen). Technisch blijf de herstelbeweging, die vanaf de bodem van eind augustus is gestart, intact., dat geldt ook voor het patroon met hogere bodems van de afgelopen weken ongeschonden is.

Euro/dollar draait omlaag

De EUR/USD koers draait zoals verwacht omlaag. Ten eerste brak EUR/USD koers al de stijgende trend, daarnaast signaleert de lagere top verkoopdruk. Tenslotte is de EUR/USD deze week onder de laatste bodem gebroken Nu het plaatje verder verpietert en de laatste steun niet weet stand te houden mag een neerwaarts koersverloop bij de EUR/USD niet meer worden uitgesloten.

Ik verwacht dat deze terugtrekkende beweging van de euro goed zal uitpakken voor aandelen.

Economische groei

Een antenne die groeisignalen uit de lucht plukt is de Dow Jones Transportation index die woensdag een nieuw all time high heeft bereikt. Een sterke transportsector signaleert doorgaans positieve economische ontwikkelingen. In een groeiende economie moeten alle nieuwe producten ook daadwerkelijk getransporteerd worden.

All time high voor transportsector

De Dow Jones Transportation-index zet een nieuwe all time high neer nu de weerstand 9.763,66 is gebroken. Omdat de neutrale range aan de bovenkant is verlaten, verbetert het technische plaatje. Opwaarts heeft de Dow Jones Transportation index een berekend koerdoel van 10.650. De steun ligt op 9.460 (gevormd op 16 augustus).

100 jaar oude theorie

Volgens de Dow Theory, die meer dan 100 jaar geleden is ontwikkeld, moet een bullmarkt altijd bevestigd worden door de verschillende beursindices. In het bijzonder moet een all time high van de industriële sector bevestigd worden door een gelijktijdig all time high van de transportsector. In dat geval wordt op basis van de Dow Theory de acht jaar oude bullmarkt van Wall Street opnieuw gevalideerd.

Wall Street houdt uptrend vast

Op Wall Street weet de Dow Jones index ondanks de huidige consolidatie de stijgende trend intact te laten. De hogere koersbodems die op korte termijn worden gevormd signaleren een positieve ondertoon. Zolang steun 21.681,50 (gevormd op 14 juli) intact blijft, mag opwaarts worden gekeken.


Uitleg Dow Theory

De Dow Theory is vernoemd is naar Charles H. Dow (1851–1902), onder andere oprichter van The Wall Street Journal en mede naamgever van de beroemdste beursindex ter wereld. Charles Dow wees erop dat stock market averages in dezelfde richting moeten wijzen om de geldigheid van een bullmarkt te bewijzen.

Dow ging er in zijn tijd, toen de Verenigde Staten een industriële factor van betekenis werd, van uit dat alle geproduceerde goederen ook daadwerkelijk van de fabriek naar de klant getransporteerd moesten worden. Een bullmarkt in de industriële en manufacturing sector zou volgens hem gewantrouwd moeten worden indien deze niet tegelijkertijd in de transportsector zou optreden.


Overigens was indertijd de Dow een beursindex die veel meer industrieel van karakter was dan tegenwoordig. Bovendien werd de transportsector in die tijd gedomineerd door railways. Charles Dow en zijn volgers waren in het bijzonder geïnteresseerd in all time highs.

Een all time high bij de Industrials met een gelijktijdig koersrecord in de transportsector werd door hem als zeer positief beoordeeld. Een uitbraak van de Dow Jones Transportations index in combinatie met een uitbraak van de Dow Jones Industrials index staat sinds jaar en dag bekend als een koopsignaal volgens de Dow Theory.

Feit is dat op dit moment het nieuwe koersrecord van de Dow Jones Industrials index van donderdag 14 september (nog) niet wordt bevestigd door een gelijktijdige all time high van de Dow Jones Transportations index.

Concluderend kunnen we stellen dat op basis van de Dow Theory een nipt  koopsignaal is opgetreden nu de Dow Jones Transportation index een nieuw all time high heeft bereikt. Indien ook de Dow Industrials index doorzet, wordt de acht jaar oude bullmarkt van Wall Street gevalideerd.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 ASML oogt wispelturig 97
  2. 15 apr Just Eat Takeaway nog tussen servet en tafellaken 74
  3. 12 apr Nederlandse beurs is alive and kicking 111

Gerelateerd

Reacties

284 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 september 2017 09:21
    Dax word degelijk echt gemanipuleerd door profs, iemand heeft steeds baat in geld ophalen daar wordt elke keer in houdgreep gehouden, niemand zal daar mee mogen met verloop, altijd soppe en dan snel ervandoor.

    Of elke keer dagen ure rond stoplos hangen of elke keer naar shor stop
  2. kortshort 28 september 2017 09:23
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 28 september 2017 09:21:

    Dax word degelijk echt gemanipuleerd door profs, iemand heeft steeds baat in geld ophalen daar wordt elke keer in houdgreep gehouden, niemand zal daar mee mogen met verloop, altijd soppe en dan snel ervandoor.
    LOLOLOROFL;))))))
284 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links