Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mario Draghi kan niet op tegen bitcoin

Mario Draghi kan niet op tegen bitcoin

Ik kan niks tegen bitcoin beginnen. Dat is wat Draghi gisteren eigenlijk zei.

Veel cryptobeleggers speculeren er al maanden – of misschien al jaren – op: is de ECB of de FED in staat om bitcoin te verbieden en haar daardoor om zeep te helpen? Als tegenargument werd vaak gebruikt dat het domweg gewoon niet mogelijk is om de bitcoin te verbieden, regulering is wellicht wel weer mogelijk.

Gisteren kwam Draghi dan eindelijk met de verlossende uitspraak, waar velen van ons al tijden op zaten te wachten. Wat hij precies zei was het volgende: "Wij zijn eigenlijk niet in staat om bitcoin en andere digitale valuta's te verbieden en te reguleren."

Zijn uitspraken kwamen naar aanleiding van een vraag van het European Parliament's Committee of Economic and Monetary Affairs, over of de ECB voornemens heeft om cryptocurrencies te reguleren of zelfs volledig te verbieden.

Levensvatbaar

"We moeten ons afvragen welke effecten cryptocurrencies hebben op de economie", zei Draghi. Hij voegde daaraan toe dat crypto’s nog te onvolwassen zijn om als een levensvatbare betaalmethode te worden beschouwd.

Daarnaast werd benadrukt dat de ECB zich momenteel het meest druk maakt om de cybersecurity en beveiligingsrisico’s die cryptocurrencies met zich meebrengen. Dit is een belangrijk agendapunt van de ECB.

Mario doet voorkomen alsof de toenemende populariteit van de crypto’s hem niet zo deert. Hij gaf echter begin deze maand zijn visie op het onthullen van de nieuwe Estlandse cryptomunt, die toch iets anders insinueerde: "Ik zal commentaar geven op de Estlandse beslissing: geen lidstaat kan een eigen valuta invoeren. De valuta van de eurozone is de euro." Mario was hier overduidelijk niet van gediend.

Na deze woorden van Draghi kunnen wij met zekerheid zeggen dat de ECB graag haar handen afhoudt van de bitcoin. Bitcoin is volgens de ECB immers nog te onvolwassen om als levensvatbaar te worden beschouwd. En tja, Draghi heeft ook eigenlijk wel gelijk. Maar, we kennen Draghi een beetje en mogen er dan ook niet zomaar vanuit gaan dat hij het achterste van zijn tong zal laten zien.

Ondanks dat valt de marktkapitalisatie niet te vergelijken met de hoeveelheid euro’s die momenteel in onze economie circuleren, vanuit dat oogpunt is deze markt nu inderdaad nog te verwaarlozen. 

Opkoopbeleid

Neem alleen al haar opkoop beleid waarmee de ECB instaat is om maandelijks voor pak ’m beet 80 miljard extra euro’s de economie in te pompen. Vanuit dit opzicht is er slechts anderhalve maand nodig om de totale wereldmarkt van crypto’s te evenaren. En als we de bitcoin- en cryptomarkt zouden willen vergelijken met de totale geldhoeveelheid is dat vergelijken eigenlijk niet eens aan de orde. Maar ach, wat niet is... kan nog komen!

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links