Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Koopkansen bij een Duitse dip

TA: Koopkansen bij een Duitse dip

Vooralsnog zal de ingewikkelde Duitse verkiezingsuitslag het verloop van de DAX-index niet direct in beweging brengen. Bijkomend voordeel van deze verkiezingsuitslag is dat de euro niet verder zal stijgen.

Ik loop de Duitse beurs op korte en lange termijn langs, bovendien bespreek in de meest recente aankopen in mijn Duitse defensieve langetermijn-modelportefeuille. Ik begin met het langetermijnplaatje van de Nederlandse beurs.

AEX index

Een eventuele daling van de AEX-index brengt  geen schade toe aan het langetermijnbeeld, zolang de AEX boven de voorgaande top 506,05 (gevormd op 20 juli 2015) weet te blijven. Elke bodem boven 506,05 houdt het technische beeld positief.

Op de langetermijngrafiek heeft de AEX deze zomer rond 506,05 een hogere bodem gevormd. Omdat deze bodem boven de koerstoppen uit 2015 ligt, beoordelen we de recente terugval als een geslaagde pullback. De vooruitzichten blijven dus positief.

Deze zomer heeft de Nederlandse beurs het lange termijn stijgende trendkanaal met succes getest.


DAX korte termijn

Begin september heeft de Duitse beurs de weg omhoog ingeslagen. Maar het is hard gegaan en ons korte termijn koersdoel voor de DAX-index rond weerstand 12.951,54 (gevormd op 20 juni) is op korte termijn te hoog gegrepen, eerst moet de markt nu door de knieën.

Bij een eventuele dip verwacht ik dat de DAX zal worden opgevangen boven de steun op 11.850,27 (gevormd op 22 maart). Op korte termijn zal een eventuele terugval een betere koopkans bieden.


DAX lange termijn

Op lange termijn heeft de DAX-index het positieve technische beeld bevestigd omdat de koers boven de voorgaande top wist te blijven. Er is dus opnieuw een hogere bodem gevormd, nu rond 11.850,27 (gevormd op 22 maart).

Een weerstand ligt rond 15.500,00 (berekend koersdoel). Ook op lange termijn zal een eventuele terugval een nieuwe koopkans bieden. In mijn Duitse langetermijn-portefeuille blijf ik volbelegd. Deze verkiezingen geven geen reden om hierin verandering te brengen. 

Hieronder mijn meest recente aankopen van de afgelopen maanden.


Adidas

De trend van Adidas is opwaarts gericht. De hogere bodems voor Adidas signaleren koopkrachtige vraag onder beleggers. De uptrend biedt weerstand rond 220,00 (berekend koersdoel). We blijven omhoog kijken. Steun ligt er rond 159,90 (gevormd op 21 september 2016).

De 200-dagenlijn van Adidas (rode doorlopende lijn) laat een opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer. De opwaartse richting van de B.O.B.-indicator (blauwe doorlopende lijn) suggereert betere prestaties, vergeleken met de rest van de markt.


Allianz

Allianz heeft de weg omhoog gekozen nu de voormalige barrière rond de toppen op 170 is gebroken. Hierbij is een verbetering opgetreden richting weerstand 220,00 (berekend koersdoel). Steun zien we rond 167,00 (gevormd op 21 april). Op correcties is Allianz koopwaardig.

De stijgende 200-dagenlijn van Allianz (rode doorlopende lijn) bevestigt een positieve technische conditie.
De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) stijgt en signaleert dat Allianz beter presteert dan de rest van de markt.


BASF

BASF is in de laatste correctie opgevangen door de voormalige top uit 2015 rond 80. Hiermee blijft het technische beeld positief en is ruimte vrijgekomen voor een stijging richting 97,20 (gevormd op 10 april 2015). Een doorbraak van de laatste koerstop zou de verbetering bevestigen.

De steun vinden we op 79,00 (gevormd op 28 juli). BASF kan worden aangehouden in de langetermijn-portefeuille.

De 200-dagenlijn (rode doorlopende lijn) krult opwaarts en signaleert een verbetering in de positieve technische conditie. De zwakke B.O.B.-indicator (blauwe doorlopende lijn) suggereert echter dat BASF nog achterblijft bij de rest van de markt.


Beiersdorf

Beiersdorf heeft in de recente daling een hogere bodem gevormd op 88,05 (gevormd op 1 september), boven het niveau van voorgaande toppen. Zolang de koers boven deze oude weerstand weet te blijven, blijft het technische plaatje redelijk positief. Er is ruimte richting 98,40 (gevormd op 23 juni).

De huidige dip biedt een mooie instapkans.


Commerzbank

In de recente correctie bleef Commerzbank keurig binnen de stijgende trend. Omdat de koers ook boven de voorgaande top wist te blijven, is het positieve technische beeld bevestigd.

Er ligt steun op 9,95 (gevormd op 7 mei). Weerstand ligt rond 13,38 (gevormd op 10 april 2015). Op correcties is Commerzbank koopwaardig.


Deutsche Post

Deutsche Post heeft de oude stijgende trend hervat nu een voorgaande koerspiek van dit voorjaar (in de range 32-35) opwaarts is doorbroken. Hiermee is een verbetering opgetreden. Deutsche Post vormt weer hogere toppen en bodems.

Deze stijgende trend heeft ruimte richting weerstand 46,50 (berekend koersdoel). Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat steun 32,33 (bodem van 28 juli) intact blijft. Deutsche Post is op dips binnen de stijgende trend koopwaardig.


Infineon Technologies

Infineon Technologies weet een consolidatie achter zich te laten. Met de uitbraak boven de voormalige toppen van dit voorjaar is de oude uptrend hervat. De eerstvolgende barrière wacht nu in de buurt van weerstand 27,55 (gevormd op 1 augustus 2000).

Enkel een terugval onder steun 17,97 (gevormd op 6 februari) zou het beeld doen verzwakken. Infineon Technologies is na de recente uitbraak boven de voormalige weerstand koopwaardig.


Novartis

De recente correctie bracht Novartis terug naar de voorliggende koerstoppen. Zolang de koers hierboven weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Weerstand ligt op 103,20 (top van 24 juli 2015). Steun hanteren we op 77,60 (gevormd op 15 juni). In de recente correctie is Novartis koopwaardig.


SAP

In de recente terugval heeft SAP een hogere bodem achter gelaten, binnen de stijgende trend. Het positieve technische beeld is bevestigd omdat de koers boven de voorgaande top weet te blijven Er ligt steun op 86,24 (bodem van 1 september). Weerstand ligt rond 96,38 (top van 9 juni). Wacht op een uitbraak boven 96,38.


Thyssen Krupp

De recente consolidatie van Thyssen Krupp vindt plaats binnen de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top van begin 2017 weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Er ligt steun op 24,35 (gevormd op 22 mei). Weerstand ligt rond 36,11 (gevormd op 10 juni 2011). In de recente correctie van Thyssen Krupp binnen de stijgende trend is het aandeel koopwaardig.Hieronder de gehele defensieve langetermijn-portefeuille Duitsland.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 05 jul Business cycle deel 2: is de inflatie voorbij? 261
 2. 04 jul Er komen kansen aan
 3. 01 jul Wall Street in een dubbele houdgreep 215

Gerelateerd

Reacties

395 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Formule1-Fan 25 september 2017 08:17
  vreemd, bassie had het over lagere dax. Merkel stuk minder bankzitters, is slachte die dax.
  Allemaal poilitiek spel de beurs omdat er geld opgehaald moet worden.
  Rutte nu bang of zelfde voor wilders fans in duitsland.
  Geluk is daaar wel daaar mag recht wel in kabinet en hier weren ze hem.
  Vandaag rood is morgen groen, woensdag knakkerdag.
395 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links