Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuw: Florius Verzilver Hypotheek

Nieuw: Florius Verzilver Hypotheek

Bij Florius is het mogelijk om de Florius Verzilver Hypotheek af te sluiten. Deze hypotheek kan interessant zijn voor huizenbezitters die ouder zijn dan zestig jaar, een flinke overwaarde hebben en een laag toekomstig pensioeninkomen.

Het belangrijkste is natuurlijk dat zij in de woning willen blijven wonen en lekker van het leven willen genieten. Het is namelijk mogelijk om een gedeelte van de overwaarde op te nemen om vrij te besteden. Het inkomen moet wel worden aangetoond, maar zal geen invloed hebben op het maximale bedrag wat opgenomen kan worden.

De opname is afhankelijk van de waarde van de woning die wordt getaxeerd bij het sluiten van de Florius Verzilver Hypotheek, de leeftijd van de persoon en de hoogte van het rentpercentage dat over de lening betaald moet worden.

Garantie bij marktwaarde

Bij de Florius Verzilver Hypotheek geldt een zogenaamde garantie bij marktwaarde. Deze garantie bij marktwaarde beperkt een risico op een restschuld. Let op! Er gelden enkele voorwaarden om gebruik te kunnen maken van deze garantie bij marktwaarde.

Zo moet de woning bij een geplande verkoop van tevoren getaxeerd worden. De kosten van die taxatie betaalt Florius overigens. En er gelden nog enkele andere voorwaarden, namelijk het hebben van een goede opstalverzekering en het goed onderhouden van de woning.

Daarbij moet de Florius Verzilver Hypotheek binnen 12 maanden na verhuizen of overlijden van de langstlevende schuldenaar afgelost worden.

Rekenvoorbeelden

Florius laat door middel van enkele rekenvoorbeelden zien wat de garantie bij marktwaarde inhoudt. Hieronder twee rekenvoorbeelden:

Voorbeeld 1

  • Schuld op datum aflossing: 240.000 euro
  • Getaxeerde marktwaarde bij verkoop van de woning: 220.000 euro
  • Verkoopopbrengst: 220.000 euro


In dit voorbeeld is de woning verkocht voor de getaxeerde marktwaarde. De schuld is op de datum van aflossing hoger dan de verkoopopbrengst. De klant heeft dan een restschuld van 20.000 euro, maar die hoeft de klant niet terug te betalen. Het verschil van 20.000 euro valt namelijk onder de garantie bij marktwaarde en scheldt Florius de klant kwijt.

Voorbeeld 2

  • Schuld op datum aflossing: 240.000 euro
  • Getaxeerde marktwaarde bij verkoop van de woning: 220.000 euro
  • Verkoopopbrengst: 210.000 euro


In dit voorbeeld verkoopt de klant de woning niet voor de getaxeerde marktwaarde. De garantie bij marktwaarde ziet toe op het verschil tussen de schuld op datum aflossing en de getaxeerde marktwaarde.

Florius scheldt een bedrag van 20.000 euro kwijt. Het verschil tussen de getaxeerde marktwaarde en de verkoopopbrengst valt niet onder de garantie bij marktwaarde. In dit voorbeeld betaalt de klant 210.000 euro aan Florius. Er resteert een restschuld van 10.000 euro die de klant moet betalen.

Hypotheekschuld

De vraag is nu hoe de hypotheekschuld hoger kan worden dan de waarde van de woning die getaxeerd is bij het afsluiten van de hypotheek of de getaxeerde waarde van de woning bij op het moment van verkoop van de woning.

Dit heeft te maken dat de hypotheekrente die betaald wordt over de hypotheekschuld; die rente wordt bijgeschreven bij de lopende hypotheekschuld. De klant betaalt dus maandelijks niets. Het is trouwens wel mogelijk om maandelijks een vast bedrag te betalen van de rente. Florius telt de rente of een deel van de rente dan niet op bij de hypotheekschuld.

Voor de maximale opname is de leeftijd van de persoon, de hoogte van het rentpercentage dat over de lening betaald moet worden en de waarde van de woning van belang. Florius geeft helaas geen voorbeeld hierover.

Opnamelimiet

Wel geven zij meer duidelijkheid over de opnamelimiet. Een klant moet bij aanvang minimaal 50% van de opnamelimiet opnemen. Hierna is ook een maandelijkse opname nog mogelijk. Is er nog sprake van een lopende hypotheek, dan moet deze worden overgesloten naar Florius. Florius komt met het volgende uitleg over de opname:

“Let op! De flexibele opname kan maximaal 50% bedragen van de opnamelimiet, maar dan zal de opname bij aanvang ook 50% moeten zijn. Geeft de klant bij aanvang van de Florius Verzilver Hypotheek bij een opnamelimiet van 100.000 euro maar voor 40% (40.000 euro) aan hoe hij dit wil opnemen, dan verlaagt Florius de opnamelimiet tot 80.000 euro. De klant kan in de toekomst dan nog 40.000 euro opnemen. Hier moet rekening mee worden gehouden bij het afsluiten van de Florius Verzilver Hypotheek. Dit kan gedurende de looptijd niet worden aangepast. Afgeloste bedragen kunnen niet opnieuw worden opgenomen. Een afgelost bedrag wordt in mindering gebracht op de schuld. De opnamelimiet wordt met hetzelfde bedrag verlaagd.”

Belangrijk is natuurlijk ook de hoogte van de hypotheekrente. Op het ogenblik is deze 4,15%. Wie nu dus een FloriusVerzilver Hypotheek afsluit, betaalt tot aflossing van de hypotheek dit rentepercentage van 4,15%.

Het bovenstaande is slechts een korte opsomming van dit vernieuwde hypotheekproduct van Florius. Zoals eerder opgemerkt kan het voor een bepaalde groep huizenbezitters interessant zijn om deze hypotheek af te sluiten. Belangrijker vind ik dat Florius aantoont verder te willen gaan dan andere banken.

Lees hier meer over de Florius Verzilver Hypotheek


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 september 2017 11:20
    Een mooi reclame-praatje, maar ik mis nog even wat nare puntjes die hierbij boven kunnen komen.

    Ten eerste krijg je meteen handje contantje heel veel geld (>50% van hypotheekbedrag) bij het afsluiten, dus vermogensbelasting.
    Daarnaast ben je bij verkoop volledig overgeleverd aan de taxatie, en als de verkoop tegenvalt (markt werkt niet mee) ga je voor een flink bedrag het schip in.

    Dat je maandelijks niks betaalt, maar dat de rekening wel oploopt, betekent ook dat je dus ergens op je 85e opeens zonder geld zit, want opgegeten. Aangenomen dat je gezondheid goed is, moet je dan ofwel heel veel gaan betalen om toch te blijven wonen waar je zat, ofwel verkassen, tegen dan geldend tarief.

    De rente is ook lichtelijk hoog, voor een gewone hypotheek (met NHG) betaal je nu 1.7% ongeveer. Hiervoor betaal je ruim het dubbele, en ondanks dat je niet aflost loopt de meter toch door. Hoeveel risico verwacht Florius hierop eigenlijk?

    Al met al denk ik dat er betere methoden zijn om grijpstuivers uit je huis te persen, niet in de laatste plaats het nu al overstappen naar een iets kleiner huis ;) Dat zou wel eens veel voordeliger kunnen uitpakken.
  2. [verwijderd] 25 september 2017 11:46
    quote:

    Verkruimel schreef op 24 september 2017 19:04:

    @michel400:
    Voor wie tot zijn dood in het huis wil blijven wonen lijkt me het bloot eigendom van de woning verkopen en van de opbrengst een pensioen kopen een betere methode.
    Sterker er zijn zelfs mensen die in Nederland AOW krijgen.
    En misschien heeft zo een huis eigenaar ook nog een paar jaar gewerkt
    ?
  3. Ted023 25 september 2017 16:33
    De site van de Consumentenbond geeft rekenvoorbeelden van de regeling. Deze is namelijk niet nieuw maar was even opgeschort. Waaronder deze:

    'Je bent alleenstaand en 65 jaar. Hierbij hoort een opnamepercentage van 18,5%'. Dus over een huis van 3 ton zo'n 55.000 euro. Daar moet je dan een hoge rente over betalen. En het moet via een adviseur. En die rekenen voor het invullen van wat formulieren 3.000 - 3.500 euro.

    Dus als die voorbeelden kloppen is het vooral een product om ouderen geld uit de zak te kloppen....
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links