Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Ondertussen in Spanje

Ondertussen in Spanje


Spanje, lid van de EU en onderdeel van de Eurozone, lijkt toch wat moeite te hebben met democratische principes. Wat is er aan de hand? Catalonië wil een referendum houden over eventuele onafhankelijkheid.  Klinkt goed, maar mág niet, althans volgens de Spaanse centrale overheid.

Inmiddels staan de zaken aardig op scherp. De Spaanse politie heeft invallen gedaan bij diverse Catalaanse ministeries en diverse arrestaties verricht, aldus persbureau Reuters. Het is de Spaanse overheid menens, zoveel is duidelijk.

 

Referendum 1 oktober

Het referendum staat gepland voor 1 oktober. Zowel de Spaanse overheid als het Spaanse Gerechtshof hebben het referendum als “onwettig” verklaard, maar daar lijken de Catalanen zich niets van aan te trekken.

Hoewel de uitslag een spannende dreigt te worden, voor- en tegenstanders van afscheiding ontlopen elkaar in de peilingen niet zo veel, zijn beide kampen het er wél over eens dat er een referendum moet plaatsvinden.

 

 

Saillant detail: vandaag staan een aantal Catalaanse burgemeesters voor de rechter die hebben geweigerd het referendum te verbieden. Stellen dat de zaken rond het referendum wat uit de hand zijn gelopen, geldt dan ook als understatement.

Marktreactie

De markt lijkt zich vooralsnog niet zo gek druk te maken over de uit het uit de hand gelopen conflict tussen de Spaanse overheid en de weerspannige Spaanse provincie.

De tienjaars rente op Catalaanse obligaties is wel wat opgelopen nadat duidelijk werd dat het referendum er zou komen, maar een stijging van 2,1% naar 2,5% duidt niet op veel stress bij obligatiehandelaren.

Vooralsnog dus een non-event, althans volgens de financiële markten die de ogen vooral gericht hebben op de Fed meeting en aansluitend het rentebesluit om 20:00 uur.

Disclaimer: niet van toepassing.


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Martin Crum

Analyse door:

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 20 september 2017 14:24
    Volgens mij heeft dit niet zoveel te maken met "moeite hebben met democratische principes" en meer met "niet het land zonder slag of stoot uit elkaar laten vallen vanwege overspannen regionaal chauvinisme". Er zijn in Spanje veel gebieden met een nogal sterk gevoelde regionale identiteit. Als je het de Catalanen toestaat, staan direct de Basken en de Galiciërs ook in de rij. En allemaal denken ze het zelf veel beter te kunnen, maar over het algemeen is dat nergens op gebaseerd.

    Als de Catalanen slim zijn, stemmen ze trouwens tegen onafhankelijkheid. Toetreden tot de EU heeft goedkeuring van alle lidstaten nodig en Spanje zal dat zeker blokkeren voor Catalonië. En het VK ook, zolang ze nog lid zijn. Die zullen de Schotten ook niet willen aanmoedigen. Onafhankelijkheid is dus direct ook exit uit de EU en dus ook de euro. Maar ze zullen zich vast niet laten tegenhouden door dat soort onpatriottische overwegingen.
  2. forum rang 8 josti5 20 september 2017 15:31
    Oude sentimenten sterven nooit af, en blijven springlevend, totdat overheersers erin slagen, opponerende bevolkingsgroepen te laten verdwijnen door decimeren of mengen.
    Decimeren is in deze tijd wat lastig, dus is mengen de oplossing.
    Daar is Europa mee bezig, en langzaam maar zeker komen ook de meest nationalistische staten aan de beurt.
    Zweden, Engeland (nog wat weerstand in Schotland en Wales), Duitsland (nog wat weerstand in Beieren), Nederland, Frankrijk, Oostenrijk (nog wat weerstand in Tirol) zijn al een gelopen race gezien de huidige demografische verhoudingen.
    Uiteindelijk komen óók Italië en Spanje aan de beurt.

    Catalonië zou zich overigens bij Frankrijk moeten aansluiten; met dat land heeft het vanouds veel méér, dan met het Madrileense Castilië.
  3. jojo3 20 september 2017 19:02
    Er is een veel diepere gang van zaken aan de hand. Jarenlang heeft de familie Pujol miljarden ( plm 2,3 tot 2,8 miljard euro) aan commissies in de zak gestoken en het land uit overgemaakt naar Panama en andere fiscale vrijlanden. Hun opvolgers Artur Mas en Carles Puigdemont hebben slechts miljoenen kunnen verdonkeremanen. Om aan de Spaanse justitie te ontkomen hebben ze het zaadje van onafhankelijkheid gezaaid. Om nu tot deze crisis te komen
  4. forum rang 5 theo1 21 september 2017 11:14
    quote:

    josti5 schreef op 20 september 2017 15:31:

    Oude sentimenten sterven nooit af, en blijven springlevend, totdat overheersers erin slagen, opponerende bevolkingsgroepen te laten verdwijnen door decimeren of mengen.
    Decimeren is in deze tijd wat lastig, dus is mengen de oplossing.
    Daar is Europa mee bezig, en langzaam maar zeker komen ook de meest nationalistische staten aan de beurt.
    Zweden, Engeland (nog wat weerstand in Schotland en Wales), Duitsland (nog wat weerstand in Beieren), Nederland, Frankrijk, Oostenrijk (nog wat weerstand in Tirol) zijn al een gelopen race gezien de huidige demografische verhoudingen.
    Uiteindelijk komen óók Italië en Spanje aan de beurt.

    Catalonië zou zich overigens bij Frankrijk moeten aansluiten; met dat land heeft het vanouds veel méér, dan met het Madrileense Castilië.
    Je bent nogal anachronistisch Josti. Catalonië valt al vanaf 1162 onder de Kroon van Aragón (Zaragossa) en bevindt zich dus al sinds die tijd in de Spaanse sfeer. Voor de banden met Zuid-Frankrijk (Occitanië) moet je daar weer voor zijn, van het Visigothische koninkrijk tot de tiende eeuw. Maar in die tijd had Zuid-Frankrijk óók bitter weinig met Parijs te maken. In Toulouse konden ze toen Parijzenaars amper verstaan, behalve als ze Latijn spraken. Frankrijk is sindsdien drastisch veranderd, Spanje ook.

    Binnen de Kroon van Aragón was Catalonië een apart land, met zijn eigen wetten, maar daar moet je je ook weer niet te veel van voorstellen. Aragón en Catalonië waren beiden geen democratie, en die autonomie betekende vooral privilege voor de plaatselijke adel en steden (en die steden werden ook door de 1% geregeerd). De "wil van het volk" stelde in die tijd niks voor, tenzij je "volk" definieert als de adel en een kleine kliek rijken in de steden.

    De autonomie van de Aragonese landen werd formeel volledig afgeschaft door Filips V (1716), maar dat proces was al lang aan de gang.

    Als je hierop een claim voor een onafhankelijk Catalonië wil gaan baseren, dan heeft Spanje ook een sterke claim op Nederland. De koning van Spanje is nog steeds wettelijk heerser over de hele Benelux. En de Romeinen hebben hun territoriale claims ook nooit formeel opgegeven. "Onder de voet gelopen door barbaarse stammen" en een staatgreep door de commandant van de Keizerlijke lijfwacht doen daar niks aan af, want beiden waren illegaal. Dus als je toch stokoude koeien uit de sloot gaat trekken....

    Dat Catalaanse nationalisme heeft natuurlijk niet zo gek veel met de Middeleeuwen te maken, maar veel meer met de Franco-dictatuur. Maar toen was Catalonië al eeuwen onderdeel van Spanje.
  5. forum rang 8 josti5 21 september 2017 12:58
    In Catalonië denken ze heel anders over hun geschiedenis, theo, zo heb ik verscheidene keren vernomen, en ook op een tentoonstelling gezien.
    Zeker: dat geeft hen nog geen gelijk, natuurlijk...

    Bovendien: Catalaans bleek tot mijn verrassing doorspekt met Frans.
    Zelf spreek ik geen woord Spaans en redelijk Frans, en met deze kennis was het Catalaans best aardig te volgen.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.