Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: euro moet stoom afblazen

TA: euro moet stoom afblazen

Deze keer neem ik ook de euro/dollar onder de loep, waar ik een mogelijke draai zie. De euro/dollar koers heeft, net boven 1,20, een belangrijk koersdoel bereikt en lijkt daar op af te ketsen.

Een terugtrekkende beweging van de euro zou de aandelenmarkten een steuntje in de rug geven. En de Nederlandse beurs kan wel wat hulp gebruiken, zeker nu de barrière 531,62 opdoemt.

Barrière rond 531,62

De AEX-index is de afgelopen weken hard opgelopen en nadert nu een redelijk zware weerstand rond 531,62 (gevormd op 2 juni). Wees erop alert dat de beurs hier in augustus al een keer op is afgeketst, waarna de index naar 506 terugviel.

Een nieuwe verbetering treedt pas op indien de horde 531,62 wordt gebroken. Dan mag men verdere koersstijgingen verwachten. Het koersdoel daarna ligt rond 563,98 (gevormd op 13 juli 2007).

Er ligt een tussentijdse horde rond 537,84, het topje van 9 mei 2017. De AEX-index heeft pas steun rond 506,23 (bodem van 27 maart). De AEX laat afgezien van de ups en downs van de afgelopen weken, per saldo een horizontale trend zien.

De RSI (onderste helft van de grafiek) geeft nog geen overbought waarde aan. Wellicht dat de AEX nu een nieuwe aanloop moet nemen.Euro nadert eindhalte

De EUR/USD koers heeft binnen de stijgende trend het koersdoel rond 120,40 (de bodem van 25 juli 2012), bereikt. Eind vorige week steeg de euro er even boven, naar een intraday high van 120,90, maar sloot er uiteindelijk onder. Hier stuit de euro dus op de oude koersbodems uit 2012.
Technisch begint de rally van de euro te haperen. Op korte termijn is de euro bovendien overbought geraakt, getuige de recente lagere RSI-toppen. De EUR/USD koers heeft pas steun rond 116,89, waar de oude toppen liggen. 

Vermoeid

De recente correctie van de EUR/USD bracht de euro ook terug onder de top van augustus (binnen de rode cirkel). Door deze terugkeer onder een vorige top verliest de EUR/USD aan kracht. Deze zogenaamde false move neutraliseert de eerdere verbetering en geeft aan dat de euro vermoeid raakt.

We zien pas steun rond 116,89 (gevormd op 9 augustus). Weerstand ligt rond 120,55 (gevormd op 25 juli 2012). Bovendien is de euro overbought geraakt in de felle stijging. De RSI zet de laatste weken duidelijk lagere topjes neer, wat ook aangeeft dat de euro stoom moet afblazen.


Zwakke euro biedt hulp voor AEX

Concluderend stel ik vast dat de AEX eerst de zware de barrière rond 531,62 over moet om de weg naar hogere niveaus vrij te maken. De verzwakkende euro kan onze beurs daarbij een beetje helpen.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 24 mrt Grondstoffenmalaise duidt op een afnemende inflatie 235
 2. 23 mrt Wall Street nog niet volledig uit de problemen 118
 3. 22 mrt AEX veert op vanaf de 200-dagenlijn 120

Gerelateerd

Reacties

383 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 14 september 2017 08:33
  precies goed maandag en vandaag.
  Zakken vukllen kunnen ze allemaal.

  al weken blaze het up kan niet up genoeg en groen elke ochtend.
  n korea gedoe, inflatie, goud, euro alles word er aan gedaan om bankiers hand boven hoofd te houden dat financiele drama niet mag plaats vinden van -20 % eens
 2. forum rang 7 Ich bin ein Berliner..! 14 september 2017 09:17
  van die landen als Griekenland, Italië, Portugal verdienen "gewoon" hun geld op de beurs om daar mee hun staatsschuld "af te lossen" !!
  Iets waar het failliete IJsland hen mee voor ging.
  Alleen IJsland is Bankensector (en visserij..) dus dat was niet zo moeilijk!
383 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links