Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Refresco: Overname gaat door! (update)

Refresco: Overname gaat door! (update)

Update 12:00 uur:

Nou, dat ging soepeltjes. De Amerikaanse activistische aandeelhouder had kennelijk andere zaken aan zijn hoofd. Op de aandeelhoudersvergadering van bottelaar Refresco werd de grote Amerikaanse overname met luide instemming begroet.

Van het aanwezige aandelenkapitaal (ca. 75%) stemde 99,5% voor. Dat betekent dat, behoudens verkrijging van de goedkeuring van toezichthouders, de overname door kan gaan.

Refresco heeft de financiering al geregeld en zal nu zo spoedig mogelijk voor 200 mln aan aandelen in de markt zetten. 


Vandaag (10:00 uur) vraagt Refresco toestemming aan haar aandeelhouders voor de overname van de bottelactiviteiten van het Amerikaanse Cott. Refresco betaalt 1,25 miljard dollar voor in totaal negentien productiecentra waar in 2016 een omzet werd behaald van 1,7 miljard dollar. 

Het kan nog wel even spannend worden vandaag omdat de activistische aandeelhouder Guy Wyser-Pratte, van het gelijknamige hedge fund, mede-aandeelhouders heeft opgeroepen tegen te stemmen.

Defensieve zet?

Volgens de 77-jarige Wyser-Pratte, één van de eerste activistische aandeelhouders wereldwijd, is de overname van Cott een defensieve zet van Refresco om een overname door het Franse private equity huis PAI af te wenden. PAI bood niet zo lang geleden 17,30 euro per aandeel voor Refresco. 

 

 

Een bijzonder man, die Wyser-Pratte. Ook in Duitsland maakt hij vele vrienden. Momenteel ligt hij op ramkoers bij OHB, een ruimtevaartbedrijf uit Bremen, waar hij met 2% van de aandelen een zeteltje in de RvC wil.

Bij Refresco zal het niet zo'n vaart lopen verwacht ik: 60% van het aandelenbestand van Refresco zit inmiddels bij institutionele beleggers. Daarmee lijkt de poging van Wyser-Pratte vrij kansloos, al is hij is niet te onderschatten: eerder bond hij, succesvol, de strijd aan met TUI, Mannesmann en Vossloh.

Elliott-light

Hij is een soort Elliott-light. Met minder geld heeft hij hetzelfde verdienmodel; als er ergens moeilijkheden zijn tussen koper en verkoper, springt hij tussenbeide om op die manier (met een mooie fee voor zichzelf, uiteraard) de deal alsnog rond te maken. 

Het maakt dan wel enig verschil hoeveel medestanders je krijgt, en hoeveel je zelf meebrengt. Elliott, bij Akzo, kocht bijna 10%, van Wyser-Pratte is nog geen melding vernomen inzake Refresco. 

Desalniettemin is de frustratie van Wyser begrijpelijk. Hij had waarschijnlijk een belangetje genomen in de hoop dat de Fransen over de brug zouden komen met een hoger bod richting 18-19 euro. In plaats daarvan mag hij nu bijkopen op misschien wel 15 euro. Klassieke boobytrap. 

Emissie aanstaande

Mocht de buitengewone aandeelhoudersvergadering vandaag positief uitvallen, dan zal Refresco namelijk zo snel mogelijk een kleine aandelenemissie doorvoeren. 

De financiering van de Amerikaanse overname (1,25 miljard dollar) gebeurt namelijk door het aantrekken van leningen en 200 miljoen euro aan nieuw uit te geven aandelen. Dat de koers de afgelopen dagen wat daalde lijkt dan ook een voorbode voor een goedkeuring vandaag.   

 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Het kan dus raar lopen: het ene moment ligt er een overnamebod, een maand later kan je in plaats van je aandelen inleveren op  18 euro bijkopen rond de 15 euro.

Het verwijt van de activistische Wyser-Pratte dat Refresco deze overname expres doet om zich het Franse private equity huis van het lijf te houden. is niet helemaal terecht, al heeft Refresco wel de schjin tegen.

Maar de Rotterdammers hebben er nooit een geheim van gemaakt dat groei via overnames plaats zou moeten vinden. Sterker nog: eigenlijk wachten we al twee jaar op zo'n overname. Nu is het dan eindelijk zover. 

Geen pretje

Refresco is jarenlang in handen geweest van private equity en dat is niet altijd een pretje. Ze kijken net even wat intensiever mee dan een doorsnee belegger terwijl de langetermijndoelen nog wel eens wat uiteen kunnen lopen. 

De meeting begint om 10:00 uur vandaag in Rotterdam. Hoewel het op lange termijn een strategisch goede overname is van Refresco, zal op korte termijn de koers dus wat gedrukt kunnen worden door die aanstaande emissie.

Disclaimer: Inberg heeft geen positie in Refresco


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links