Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Crypto's: China grijpt in!

Crypto's: China grijpt in!

 

Wat een gamechanger vandaag in de markt voor cryptocurrencies na een persbericht van de The People’s Bank of China. De Chinese centrale bank is de eerste die dergelijke acties onderneemt met betrekking tot digitale valuta. Check Bloomberg voor het complete verhaal, hieronder een kleine opsomming daaruit:

 

 

The People’s Bank of China said on its website Monday that it had completed investigations into ICOs, and will strictly punish offerings in the future while penalizing legal violations in ones already completed. The regulator said that those who have already raised money must provide refunds, though it didn’t specify how the money would be paid back to investors.

It also said digital token financing and trading platforms are prohibited from doing conversions of coins with fiat currencies. Digital tokens can’t be used as currency on the market and banks are forbidden from offering services to initial coin offerings.


Koersreacties en PBOC

Digitale valuta wereldwijd zien we voornamelijk met dalende koersen reageren op dit nieuws. Veel dalers van -0,3% tot -42% en alles daar tussenin. Een enkele cryptomunt stijgt iets en eentje stijgt zelfs 34,5% vandaag, maar die heet dan ook Rise. What's in a name, zeg maar.

Dat juist deze actie als eerste door de Chinese centrale bank is ondernomen mag eigenlijk geen verrassing heten. Ik kan de berichten erover helaas niet één, twee, drie terug vinden, maar ik kan mij herinnneren dat de Chinezen ook grootaandeelhouders verboden om hun aandelen te verkopen. Volgens mij eind 2015 of begin 2016, toen de beurs daar zo zakte.


Warning signals

Zelf waarschuwde ik in mijn stuk eind mei voor mogelijke bubbelvorming en het mogelijk ingrijpen van monetaire autoriteiten of overheden. 

Wat mij nog het meest heeft verbaasd over de ontwikkelingen van bitcoin de afgelopen jaren is dat overheden en monetaire autoriteiten vrij stilletjes blijven rondom de digitale valuta. Lees: het niet hebben verboden.

Dat is vreemd, aangezien overheden - van Egyptenaren, Romeinen tot aan vandaag de dag - zich altijd bemoeien met geld en geldschepping en daarbij het liefst een monopolie voeren. Daar zit ook meteen het grootste risico voor de digitale valuta. Dat overheden het aan banden leggen.


Collega Martin Crum kwam eind augustus met een bericht door dat het IMF de cryptocurrencies wil reguleren. Helder omschreven ook:

Dat vroeger of later gepleit zou worden voor ingrijpen, toezicht, aan banden leggen et cetera van cryptocurrencies, kan niet als een verrassing komen. Immers, geld is macht: de uitgifte van geld, toezicht en controle, liggen (vooral) bij centrale banken en overheden. En die staan bij de huidige technologische ontwikkelingen vooralsnog buitenspel.

Het IMF ziet graag dat “centrale banken controle terugnemen voordat privaat uitgegeven cryptocurrencies te veel tractie krijgen.” Oftewel: het is zo wel even leuk geweest, hoog tijd dat het monetaire beleid weer (geheel) bij de autoriteiten komt te liggen.


Technologische ontwikkeling 

Wat ook opvallend is, is dat centrale banken verschillend lijken te kijken naar crypto's. Je hebt dus de Chinezen die eigenlijk het startschot hebben gegeven om de hele boel aan banden te leggen, maar ons eigen DNB kwam afgelopen donderdag nog met een heel ander bericht.

Veel mensen zien namelijk wel in dat de technologie achter Bitcoin en andere crypto's ervoor kan zorgen dat alles makkelijker, sneller, efficiënter, betrouwbaarder en vooral goedkoper geregeld kan worden.

Kijk bijvoorbeeld even welke wijdopenstaande deur deze veel te dure DNB-medewerker intrapt :-)

 

 

Terug naar China

Maar er is meer, want volgens deze reporter van Bloomberg gaan het om ICO's en worden bitcoin en Ethereum niet specifiek genoemd:

 

 

En hoe krijgt men zijn of haar geld terug?

 

 

 

Vragen, vragen, vragen, maar voorlopig nog maar weinig antwoorden. We zijn heel benieuwd hoe dit zich de komende tijd gaat ontwikkelen. We houden het in de gaten. Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. totoo 4 september 2017 13:53
    Ach ja is heel simpel
    witwassers vs whiteboard crime

    Uiteindelijk zal cryptocurrency wel geaccepteerd worden indien er maar belasting wordt betaald daar gaat het allemaal om!

    Het systeem lees blockchain zal uiteindelijk (deels) ook door banken worden gebruikt is is de toekomst zolals cash geld overgegaan is tot digitaal bankieren


3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links