Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

China’s tikkende tijdbom

China’s tikkende tijdbom

Het Westen kijkt ongetwijfeld met enige jaloezie naar de fors groeiende Chinese economie. Waar in Nederland de vlag uitgaat bij een groei van de economie van 2%, weet China groeipercentages vast te houden die tegen de 7% aanschurken. Hoe doen ze dat toch, in dat reusachtige land met bijna 1,4 miljard zielen?

Economisch wonder?

Welnu, allereerst natuurlijk door hard te werken. Heel erg hard zelfs: de gemiddelde Chinees werkt 2.200 uur per jaar, in de EU ligt het aantal uren op slechts 1.650. Dat krijg je ervan als de meeste bedrijven op zondag alweer beginnen te draaien: een volledig weekend is voor slechts 22% van de Chinese werknemers beschikbaar.

Toch vertelt dat niet het hele verhaal. Zeker, de Chinese overheid is dominant aanwezig in de economie en houdt de touwtjes veel strakker in handen dan in het Westen. Dat heeft, naast de nodige nadelen, ook enkele niet te onderschatten voordelen. Maar ook dat maakt niet het verschil tussen een economische groei van circa 2%, of 7%.

Wie wat dieper in de cijfers duikt, ziet een zorgelijke ontwikkeling: de groei wordt voor een aanzienlijk deel gevoed door oplopende schulden. En dan niet zozeer bij de Chinese overheid, maar wel bij particulieren en (vooral) het bedrijfsleven en banken.

Schuldenberg vormt risico voor mondiale economie

Vooropgesteld: de schuldenlast van de Chinese overheid is, zeker afgezet tegen landen als bijvoorbeeld Italië, Portugal en Frankrijk, een lachertje: 40% van het bbp in 2018, oplopend tot naar verwachting 45% in 2020. Dat is goed behapbaar.

Maar dat geldt niet voor de schuldenlast die zichtbaar is bij huishoudens en het bedrijfsleven, en in het verlengde de Chinese banken. Ook nog een dingetje: de schuld van 40% van de Chinese overheid bevat niet de schuld van lokale overheden. 

Chinese huishoudens hebben, sinds de start van de crisis in 2008, hun schulden zien oplopen van 80% van het bbp tot 175%. Het Chinese bedrijfsleven doet het zo mogelijk nog slechter: de schattingen lopen uiteen van 185% tot boven de 200%.

Schaduwbankieren

Dat geld wordt vooral geleend van banken. Vooralsnog weet het Chinese bedrijfsleven de rente nog wel op te hoesten, maar aflossen op de hoofdsom is veelal al niet langer haalbaar.

Wie leent, moet rente betalen én aflossen. Het trucje wat nu al veelvuldig wordt toegepast: doorrollen van de lening, tegen gunstiger voorwaarden waarbij geregeld ook eventuele achterstanden in rentebetalingen bij de hoofdsom worden opgeteld.

De nieuwe leningen die dan ontstaan, ogen weer gezond (lees: geen betalingsachterstand). Ook een manier om non-performing loans uit de boeken te krijgen natuurlijk.

Schaduwbankieren maakt zaken onoverzichtelijk:

 

IMF uit zich in scherpe bewoordingen

Nu zijn de zorgen van beleggers over China’s op kredietgroei gebaseerd economische expansie niet nieuw. Het IMF meende echter eerder deze maand de stormklok te moeten luiden en liet zich in verrassend scherpe bewoordingen uit over het onhoudbare groeimodel van Beijing. De schuldenlast stijgt te snel, is al te groot en het bankwezen is inmiddels tot ongezond grote proporties (ruim drie keer het bbp) gegroeid.

Voor beleggers geldt dat het verstandig is met een schuin oog naar de financiële ontwikkelingen in China te kijken. De Chinese overheidsschuld in buitenlandse handen is relatief laag (circa 13%), maar Westerse banken hebben wel een fors bedrag aan leningen uitstaan aan China: circa 660 miljard dollar. Vooral Britse en Amerikaanse banken hebben aardig wat exposure aan China.

Belangrijker echter dan de Westerse exposure aan Chinese leningen, is dat als China financieel gezien in zwaar weer komt, dit mondiale gevolgen zal hebben. En daar zit uiteraard helemaal niemand op te wachten. De meest interessante vraag, wanneer knapt de kredietzeepbel, valt helaas nog niet te beantwoorden.

Disclaimer: niet van toepassing.


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 13:30 Logische herfinanciering Pharming
  2. 09:20 CM.com zet weer stap in de goede richting
  3. 17 apr Herhaling van zetten bij Just Eat Takeaway

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. Fred 28 augustus 2017 11:15
    Het doorrollen van leningen doen Europese landen al tientallen jaren. Waar zit het verschil ? Ik lees ook al jaren dat China het overgrote deel van Amerikaanse leningen in handen heeft, dat staat toch ook voor iets. Bij mijn weten heeft onze Belgische staat enkel schuld en daar staat niets tegenover.
  2. Willem29m 28 augustus 2017 11:19
    Het schuldenniveau daar is niet veel anders dan hier. Particuliere schuldenniveaus in Europa zitten op 133% van GDP. In Nederland is het veel meer met 250% van GDP door onze 100% hypotheken en de hypotheekrenteaftrek. Het verschil is alleen dat daar de economie wel groeit en ze nog meer dan genoeg ruimte hebben om de rente te verlagen. Hier in Nederland zitten we al richting de 0%. Voorlopig kan die Chinese economie dus nog wel doorgroeien. In tegenstelling tot de EU, waar het meer richting een Japan scenario gaat.
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 28 augustus 2017 11:25
    In China worden 'tijdbommen' altijd op tijd begraven, zodat ze bij het 'ontploffen' geen schade aanrichten.

    Anders gezegd: de Chinese overheid zal altijd voorkomen dat er iets 'ontploft' dat niet de bedoeling was.

    Je hebt zelfs een grote kans dat de buitenwereld niet eens merkt dat er iets mis gegaan is.
    De Chinezen houden niet van schandalen en verlies van eergevoel. Een crash zoals met Lehman Bank zou in China nooit gebeurt zijn.
  4. info_124 28 augustus 2017 12:58
    Het kapitalistische Communisme van China heeft een paar mogelijkheden, die in het democratische Westen onmogelijk zijn:
    a) de loonkosten worden laag gehouden, met een inzet van arbeid als mogelijk. Gevolg: werknemers, die van bijv. 12:00-14:00 op de trap zittend een middagdutje moeten doen, want anders zijn de arbeidsuren niet vol te houden ( zelf gezien). Of Internationaal zaken doende bedrijven werken in 2 of zelfs 3-ploegen , ook op kantoor.
    b) Toewijzing van kapitaal en andere productiemiddelen door China Inc. aan haar (achterklein)dochter maatschappijen is vrij simpel. China is geen staat, doch een N.V., waarbij de Raad van Bestuur e.d. uit benoemde leden wordt aangevuld.
    c) productie van bepaalde goederen worden per dorp/stad geconcentreerd. Bijv: kussens/gitaren enz worden in slechts enkele plaatsen gefabriceerd.
    d) net als in de 50- en 60-er jaren in Het Westen: de industrialisatie van handarbeid naar machine-arbeid geeft grote efficiency = groei verbeteringen, doch... "als het laaghangend fruit" geplukt is, wordt het een stuk moeilijker.
    e) Kennis wordt van "buiten" op allerlei manieren voor heel weinig kosten binnengehaald: gekocht voor een habbekrats ( smartphone technologie, auto's denk aan Volvo), via studenten, die in het buitenland studeren, met haast ingebouwde camera, en desnoods met hacken.
    f) de opleiding is gigantisch: 2 miljoen academici per jaar. En niet keuze student, doch zeer nadrukkelijk "advies" door China Inc. waarbij niet-productieve vakken als kunstgeschiedenis, filosofie, enz niet echt op de voorgrond staan.
    g) Buitenlandse concurrentie krijgt nauwelijks een kans op de Chinese markt. Zodra ze iets zelf kunnen maken, is het afgelopen met de import.
    h) Export wordt met zo'n beetje alles geholpen, at China Inc. kan doen: tot 30 dagen financiering af FOB tot CIF als goederen - voor weinig - met Chinese schepen wordt vervoerd.
    i) Problemen blijven binnenskamers en worden in stilte opgelost, zodat geen grote schokgolven ontstaan, die veel meer mee sleuren dan nodig was.
  5. [verwijderd] 28 augustus 2017 13:20
    Leningen opnemen is op zichzelf geen probleem wanneer het dient voor investeringen op lange termijn. Vergelijk dit met de VS en Europa waar men voor triljoenen bankbiljetten produceert om spenderende regeringen te onderhouden die alleen maar een politieke horizon tot de volgende verkiezing voor ogen hebben. Natuurlijk zijn het IMF en andere instanties verontrust... omdat zij meer en meer opzij gezet worden door nieuwe economieën die niet onder hun controle staan.
  6. [verwijderd] 28 augustus 2017 20:49
    quote:

    william01 schreef op 28 augustus 2017 10:33:

    De redactie van iex kan alleen praten over tikkende tijdbommen, krach, bubbelseizoen, wel heel deprimerend om bij iex te gaan werken., kom op beetje positief blijven.
    Klopt.
    Dat komt omdat IEX zelf verlies draait en er meer actie moet komen.
  7. [verwijderd] 28 augustus 2017 22:06
    Er was eens een ECB die dacht dat het geen kwaad kon om voor miljarden aan obligaties op de eigen balans te zetten. Dat kon toch geen kwaad, want het werd gekocht met eigen gecreëerd geld. En sprookjes lopen altijd goed af. Dus wie in sprookjes gelooft, hoeft zich absoluut niet druk te maken over Draghi s waanzinnige geldcreatie en alle toekomstige problemen die daar uit voort zullen vloeien.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links