Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vopak Blues

Vopak Blues

 

U neemt Nico wel erg letterlijk, als ik nu vanuit mijn ooghoek naar het koersenbord loens. Vopak krijgt een pak slaag.

 

 

Dit is het sommetje uit Nico's IEXPremium analyse en advies:

Dat betekent dat de winst per aandeel flink onder de verwachtingen uit gaat komen. De eurodollar staat momenteel (1,175) flink hoger dan eind 2016 (1,05). Over 2016 behaalde Vopak een (geschoonde) wpa van €2,56.

Dat zal voor 2017 eerder uitkomen richting €2,25-€2,30. Vopak was al niet heel goedkoop, maar de verlaagde verwachting voor geheel 2017 maakt het er niet veel beter op.

Nogal wiedes dat Vopak slecht draait, denkt u misschien op het eerste gezicht. Kijk naar de olieprijs! Voor de ingewijden is dit gesneden koek, maar de kale prijs maakt op zich niet zoveel uit voor het opslagbedrijf. Het beste dat het kan overkomen, is dat de huidige prijs héél laag is en de verwachte héél hoog.

Contango, of backwardation? Een blik op de lange futures leert dat dit oliehandelarenspelletje – inkopen, opslaan en winst te pakken bij een hogere prijs – even helemaal geen zin heeft. Rekent u de potentiële winst maar uit bij die december 2020 WTI future van 49 dollar. Sparen is zowat lucratiever.  

We zwaaien met z'n allen naar Rotterdam?

Vopak windt er zelf geen doekjes omheen wat de reden is van haar tegenvallende prestaties en outlook. De pijn zit 'm vooral in eigen land, want de schepen varen haar terminals zomaar voorbij? Pagina 14 van het verslag meldt dit. Helaas staan er verder geen toelichtingen of dit incidenteel of structureel is.

Within the fuel oil segment, we see the demand for storage and handling services weakening as a result of a tougher market environment for our customers caused by a backwardated market, lower blending margins and a decline in total volumes ex Baltics by-passing Rotterdam.

Toen wij vanRotterdam vertrokken, vertrokken wij van Rotterdam, zingen de klanten zeg maar. Ik zet er maar de Rotjeknor Blues bij aan: 

 

 

Kijk verder zelf wat de CEO er allemaal over te zeggen heeft.

 

 

Druip-outlook en -grafiek

Nog even cijfertjes: tegen zestien keer de winst en 2,7% dividendrendement is Vopak inderdaad niet goedkoop voor sectorbegrippen. Met zo'n druip-outlook als vandaag is de fantasie er ook uit en ik kan me voorstellen dat het kortere geld op de beurs er even klaar mee is. Als buy & hold belegger vloekt u een keer.

Vopak is kwaliteit, heeft een fraai trackrecord, maar zit in magere jaren. Hoort er bij, denk ik dan, maar wie ben ik. Wel investeert ze door, mede een reden waarom de KW2-resultaten zijn gedrukt. Het getuigt in ieder geval van vertrouwen. Verder wat Nico zegt: meer dan 40 euro hoeft het nu niet te kosten.

De grafiek nog maar even, die er net zo sexy uit ziet als olie in een opslagtank. Geen verstand van hoor, maar technisch is Vopak uit een langjarige wig aan het vallen? U mag de lijnen zelf trekken en de indicatoren er bij zetten, of raadpleeg uw favoriete of plaatselijke technisch analist. 

Over sparen gesproken, in de afgelopen vijf jaar dat had meer opgeleverd dan een (total return) belegging in Vopak, mailt iemand mij. Klopt. Pijnlijk. Na afgelopen decennia wel een van de beste Nederlandse fondsen te zijn geweest, voeg ik daar aan toe.  

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 13:16 Aandeelhouders steunen Shell, maar niet zonder slag of stoot 3
 2. 08:10 Ja, weer zo'n ochtend, gaat u er goed voor zitten 3
 3. 23 mei Geniet er van, gaat lekker voorbeurs en wie durft te bellen?

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 jonas 18 augustus 2017 11:42

  Gratis advies:

  Die CEO Eelco kijkt ook wat onbestemd uit de ogen. Oh als dat maar goed gaat bij Vopak. Mogelijk kunnen ze zich beter meer richten op opslag van edelmetalen die nodig zijn voor batterijen, opslag voedselingreniënten en chemische rommel.

  Graag gedaan en dank u wel.

  Groet, Jonas

2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links